ETTERLYSER MILJØALLIANSE: Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken frykter at interne uenigheter blant miljøpartiene vil føre til at de blir marginalisert på Stortinget. Foto: Are Føli / SCANPIX

Frykter stortingsexit for grønne partier

Alle løsninger må vurderes for å forhindre at grønne partier ikke blir representert på Stortinget i framtiden, mener Naturvernforbundet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken konstaterer at miljøpartiene på Stortinget har gått fra 57 til 37 mandater på Stortinget siden 2001. Nå frykter han at de grønne partiene konkurrerer hverandre i senk, skriver Klassekampen.

- Et framtidig stortingsvalg der ingen miljøpartier er over 3,9 prosent, er det verst tenkelige, sier han.

I etterkant av SVs begredelige valgresultat på 4,1 prosent tok flere SV-ere til orde for å slå sammen partiet med Rødt og Miljøpartiet De Grønne, en tanke Haltbrekken forstår.

- Intern kannibalisme

- En intern kannibalisme som kan resultere i færre mandater, er definitivt en reell utfordring, mener han, men understreker samtidig at Naturvernforbundet ikke har noen mening om en eventuell sammenslåing.

Han er imidlertid åpen for alle initiativer som kan sørge for en samlet miljøallianse på Stortinget. Selv om SV, Rødt og MDG fikk 225.000 stemmer ved stortingsvalget til sammen, endte de tre partiene bare opp med sju mandater til SV og ett til den grønne nykommeren.

Dermed må partiene i fellesskap reise miljøsaken sammen, mener Haltbrekken:

- De må vise at denne saken er viktigere enn egenmarkeringer for partiene.

- Helt uaktuelt

Men tanken om en miljøfusjon mellom De Grønne og SV faller ikke i god jord hos verken miljøstiftelsen Zero eller De Grønne selv.

- De grønne markerer seg uavhengig av blokkene på Stortinget. SVs hovedsak i valget var at de ønsket Jens Stoltenberg som statsminister, ikke klimapolitikk. Med så ulikt utgangspunkt er det vanskelig å se grunnlag for sammenslåing, sier Zero-leder Marius Holm til avisen.

Påtroppende stortingsrepresentant for De Grønne i Oslo, Rasmus Hansson, sier enkelt og greit at en sammenslåing er helt uaktuelt.

- Hvis noen tror at De Grønne er villig til å pakke snippesken og stikke over til SV, har de misforstått alvorlig, sier Hansson til Klassekampen.

Hansson vil isteden samle de røde og blå miljøpartiene på Stortinget i en ny, grønn blokk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder