Her får Erna høre om barnas lidelser

PÅ BESØK: Erna Solberg og Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold fikk et innblikk i volds- og seksuelt misbrukte barns liv da de besøkte Barnehuset.Foto: KÅRE M. HANSEN/NORSK POLITI Foto: ,

2606 barn avhørt om vold og overgrep

I fjor ble det gjennomført 2 606 dommeravhør av barn som var utsatt for vold og seksuelle overgrep. Det er en økning på hele 63 prosent på bare fire år – fra 1599 i 2009.

  • Terje Helsingeng

Artikkelen er over fem år gammel

Avhørene av barn under 16 år skjer i landets 10 barnehus. I samtale med en erfaren politimann- eller kvinner forteller barna om sine traumatiske oppleves

Å høre beretningene om barn som har vært utsatt for alvorlige overgrep gjør sterkt inntrykk på landets statsminister, Erna Solberg, som i forrige uke besøkte Barnehuset i Oslo.

Der fikk hun også se rommet hvor barna forteller sine rystende historier.

Antall dommeravhør har ifølge tall VG har fått fra Domstoladministrasjonen økt jevnt og trutt siden det første barnehuset ble åpnet i 2009. Økningen i antall anmeldelser knyttet til vold i nære relasjoner betraktes som positiv, fastslår Politidirektoratet i årsrapporten for 2013:

«Både i politiet og i samfunnet for øvrig har det vært økende oppmerksomhet på denne type saker i perioden. Mest sannsynlig betyr økningen at flere saker kommer til politiets kjennskap og at politiet i økende grad benytter seg av de virkemidler som er til rådighet for å beskytte ofrene.»

Erna: – Ville lære

– Jeg besøkte Barnehuset fordi jeg ønsket å lære om tilbudet og se virksomheten med egne øyne, sier Erna Solberg.

Samtidig som statsministeren roser de ansatte ved barnehusene for den viktige jobben de gjør, både for samfunnet og for barn og unge i en vanskelig situasjon, sier hun dette til VG:

– Smerten over å bli utsatt for et overgrep av far, mor, søsken eller andre familiemedlemmer gir en tilleggsdimensjon utover selve den fysiske eller psykiske volden. Det rokker ved individets fundamentale trygghet – en trygghet som for de aller fleste av oss skapes og vedlikeholdes i hjemmet av personer som står oss nær.

KVART OVER TRE: Barnehusleder i Oslo Astrid J. Pettersen titter inn døren hvor Erna Solberg og seksjonsleder Astrid B. Borge i Politidirektoratet ser hva som skjer ved dommeravhør.Foto: KÅRE M. HANSEN/NORSK POLITI Foto: ,

Erna Solberg valgte å gjennomføre besøket i stillhet, uten pressen til stede, for med egne øyner for å se hva som skjer når det tas opp dommeravhør i volds- sedelighetssaker med barn under 16 år – eller med personer som er psykisk utviklingshemmet.

Til stede under Ernas besøk på Barnehuset i Oslo sentrum var byens politimester Hans Sverre Sjøvold, representanter fra Politidirektoratet og magasinet Norsk Politi.

Krevende

– Å foreta dommeravhør av små barn er svært krevende, sier leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Lena Rein til Norsk Politi.

Dommeravhørene skjer fordi barna skal slippe å møte i retten. For politimannen- eller kvinnen som foretar avhørene er det

DOMMERAVHØR: I dette rommet skjer dommeravhørene av barna, foretatt av en polititjenestemann- eller kvinne, som i dette tilfellet. Bak enspeilvinduet sitter de andre aktørene, dog ikke siktede.Foto: KÅRE M. HANSEN/NORSK POLITI Foto: ,

viktig å skape tillit til barna.

Derfor starter samtalene ofte med å snakke om det som interesserer barna, som det å sparke fotball. Så kommer man sakte, men sikkert inn på det vanskelige temaet; overgrepet.

Bak speilet

De andre aktørene, det være seg dommer, forsvarer, bistandsadvokat og barnets foresatte, sitter i tilstøtende rom med enveisspeil mens avhøret tas opp på video.

Til Norsk Politi forteller Kripos-ledelsen at de er svært opptatt av å skape et fagmiljø for dem som foretar dommeravhørene. Erfaringsutveksling og bedre utdannelse er viktige grep.

Mange gir seg

Men dessverre orker de fleste ikke å holde på så lenge med det mange betegner som noe av det vanskeligste, mest krevende og følelsesmessige av alt politiarbeid; møte med barn som har vært utsatt for alvorlige overgrep, ofte av sine nærmeste.

Nå ønsker de som driver med dommeravhør av barn at forholdene legges bedre til rette for dem – gjerne med økonomisk kompensasjon. Det kan ikke Erna Solberg, men sier til VG:

– På generelt grunnlag er både jeg og Justisdepartementet opptatt av å beholde tilstrekkelig kapasitet for å gjennomføre dommeravhør slik at barna slipper å stå i kø.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder