MUNTERT MØTE: Hanne Vaagen (t.v.) og Sanatani Cecilie Herrem skulle egentlig ikke møtes før på julekvelden, men VG arrangerte et lite førjulstreff. Foto: MATTIS SANDBLAD

Rekordmange julemøter gjennom #Julesentralen

Det norske folk har nok en gang vist at hjertevarmen er til stede i julen. Totalt har rundt 70 personer som skulle være alene på julaften nå fått et sted å være.

  • Bjørn-Martin Nordby

Samtlige registrerte seg i VGs Julesentral i tiden den var åpen, mellom 2. og 16. desember. Røde Kors tok deretter kontakt med alle som ønsket julefeiring og alle som tilbød seg å åpne hjemmet sitt.

- Ringerunden er som å gi bort en fin gave: De som skal ta i mot en ekstra julegjest blir veldig glade og synes at det er stor stas å få besøk. Enda større er gleden hos dem som ønsker å være gjest. De fleste blir spente og begeistret - og naturlig nok litt nervøse over tanken på å feire jul med ukjente, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors.

- Helt fantastisk

En av de heldige er Ingrid Desiree Omdal, som takket være Tone Rebecca Nicol og foreldrene hennes, slipper å være alene som i fjor.

- Jeg synes det er helt fantastisk at noen vil åpne dørene for et fremmed menneske. Jeg kan ikke få fullrost Tone nok, sier hun.

GLAD: Ingrid Desiree Omdal ser frem til å spise kalkun hos ukjente Tone Rebecca Nicol på julaften. Foto: FREDRIK SOLSTAD/VG

VG arrangerte også et førjulsmøte mellom Sanatani Cecilie Herrem (31) og Hanne Vaagen (42). Sistnevnte skal feire en litt alternativ jul med vegetarmat og mantra-musikk sammen med Herrem og flere venner av henne.

I skrivende stund er antallet koblinger mellom tilbydere og folk som har ønsket seg julefeiring oppe i 68 - mot 67 i fjor. Det kan fortsatt komme i stand et par til.

I tillegg kommer de mange åpne arrangementene som er registrert i Julesentralen, og som det er mulig å benytte seg av. VG holder fortsatt åpent for å registrere slike arrangementer.

- Vi har hatt massiv respons i Julesentralen også i år, og fant ut at det var synd å stenge den når behovet for et sted å feire julen fortsatt er der for mange. Derfor besluttet vi å holde den åpen for dem som vil registrere fellesarrangementer helt frem til julekvelden, sier Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.

Håper flere har invitert en ekstra gjest

Havnelid i Røde Kors håper at #Julesentralen har gitt ringvirkninger.

- Jeg håper at fokuset på ensomhet også har ført til at flere, uten å gå via #Julesentralen, har invitert en ekstra gjest rundt bordet; en nabo, slektning eller en gammel venn, sier Havnelid.

BLE NÆRE: Sarah Rahimi (t.v.) og Renate Bustad møttes gjennom VGs Julesentral julen 2012. I dag er de bestevenninner, og hvis alt går etter planen skal de feire julaften sammen. Foto: Privat

Det har i alle fall ikke vært noe å si på nordmenns hjertevarme. Totalt har nesten 500 registrert seg som tilbydere av julefeiring, mens i overkant av 100 har ønsker seg et sted å være. Noen av disse var ikke lenger aktuelle etter at Røde Kors tok kontakt.

- Et menneske er beste medisin

- Som i fjor, ser vi at langt flere registrerer seg som vertskap, færre som gjest. Det er ikke så overraskende. Terskelen for å registrere seg som gjest hos en fremmed familie er høyere, sier Havnelid.

Hun er likevel svært glad for den store oppslutningen.

- Jeg håper at engasjementet omkring ensomhet varer utover julehøytiden, for mange sliter med ensomhet gjennom hele året. Vi må bry oss! Den beste medisin for et menneske er et annet menneske, sier Havnelid.

I forrige uke fortalte VG historien om Renate og Sarah, som ble hjertevenner etter å ha møttes for første gang i julen i fjor, gjennom #Julesentralen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder