KOM INGEN (WID)VEY: Kulturminister Thorhild Widvey møtte VG for å forklare OL-nederlaget etter å ha feiret åpningen av det 159. Storting i går.
KOM INGEN (WID)VEY: Kulturminister Thorhild Widvey møtte VG for å forklare OL-nederlaget etter å ha feiret åpningen av det 159. Storting i går. Foto:Mattis Sandblad,VG

Widvey om OL-nederlaget: - Alle løp for å finne ut hva problemet var

Mener hun ikke kunne gjort noe bedre

INNENRIKS

Hun er litt lei seg, men samtidig glad for at saken endelig er avgjort. Men kulturminister Thorhild Widvey (H) nekter for at hun kunne gjort noe bedre.

Publisert:

– Jeg er litt lei meg. På idrettens vegne, på alle de som har jobbet hardt for å få dette til. Så hadde det vært utrolig morsomt, da. Jeg er OL-entusiast og liker store sportsarrangementer. Det hadde vært moro med en gigantisk folkefest i 2022.

– Mange trodde det skulle bli et tydelig flertall for OL. Hvorfor snudde det?

– Det er ingenting å legge skjul på at det som var avgjørende var at det var lite entusiasme i folket. Å bruke penger til et så flott arrangement med så liten entusiasme er en krevende øvelse. I tillegg ble det vanskelig med måten IOC så for seg arrangementet.

– Jeg følte at alle løp for å finne ut hva problemet var. Var det penger, for stort eller at IOC var for pampete? Ingen hadde et klart svar.

– Hva tenker du om IOC-kravene?

– Mange av disse kravene hører fortiden til.

– Har du sagt det til IOC også?

– Det er åpenbart at IOC har et stort behov for å bli reformert. Vi må ikke ende opp slik at vinterleker kun kan arrangeres i sånne store land som gjerne ikke er like kjent for den sportsånden og folkeligheten som vi legger i disse arrangementene. Der forstår jeg at Norge kunne bidratt til å gjøre en forskjell.

– Du lovte at denne saken skulle komme til Stortinget i slutten av august?

– Jeg vil si det slik: Det skulle tatt seg ut om jeg hadde lagt frem en sak for regjering og storting hvor vi ikke visste hvilke krav IOC ville legge til grunn for dette arrangementet. Det ville ikke tatt seg ut. Jeg har sagt hele tiden at vi tar sikte på å få behandlet denne saken etter sommeren. Jeg hadde en runde med de parlamentariske lederne før sommeren hvor jeg også informerte om det.

– Men det er folk som mener at du burde avklart denne saken tidligere?

– At noen mener at denne saken skulle vært behandlet i august med lite informasjon fremfor å legge frem en statsgaranti med all informasjon nå … Det ville vært et alvorlig problem.

– Du fikk en kuttliste?

– Ja, og vi ba den samme kontrollgruppen som gjennomgikk selve søknaden gjennomgå kuttlisten. Det er én ting å få en smørbrødliste over hva en selv mener at man kan redusere kostnadene med. Noe helt annet er å ta det på alvor, verifisere det og se om det er realistisk.

– Det var ingenting du kunne gjort for å få avklart saken tidligere?

– Nei.

– Når kan det bli et OL i Norge?

– Det tror jeg ikke er min oppgave å spå. Men for at det skal skje, må det bli en forankring i idretten, i folket og at IOC må få noen reformer fremover. IOC har et stort potensial for å bli bedre. Det er ikke noe rimelighet i de skattekravene som IOC stiller. Det er en hypotetisk problemstilling om IOC skal bli et skatteobjekt i Norge.

– Så du pressemeldingen fra IOC onsdag kveld?

– Ja! He he. Den så jeg. Den synes jeg var meget oppsiktsvekkende. Jeg opplever at det ikke er reelt det de påstår. Vi har ikke blitt invitert til noe møte.

Her kan du lese mer om