SKILLES: Julie Brodtkorb og Tore Aksel Voldberg giftet seg i oktober 2004, men skiller nå lag. Skilsmissen kan bli rådyr. Til høyre Skøien hovedgård, Voldbergs familiegård i Aremark og Julie Brodtkorb Voldbergs nye hjem. Foto: Linn Cathrin Olsen, Espen Rasmussen, Kristian Helgesen

Maktpar skilles - kan bli Norges dyreste skilsmisse

Høyre-Julie kan få nærmere 50 millioner

Høyres kvinnepolitiske leder, Julie Brodtkorb Voldberg (35), skiller seg fra finansmann og investor Tore Aksel Voldberg (47).

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Les mer om Julie Brodtkorb Voldberg på hoyre.noTore Aksel Voldberg

Paret har bodd i praktslottet Skøien hovedgård på Oslos vestkant siden de giftet seg i 2004.

- Jeg kan bekrefte at vi har flyttet fra hverandre. Vi har tre fantastiske barn som vil være hovedprioriteten fremover. Ut over det, vil jeg ikke si mer om dette, sier Julie Brodtkorb Voldberg til VG.

Har ikke særeie

Skilsmissen mellom Høyre-politikeren og finansmannen kan bli en av Norges dyreste.

I motsetning til mange andre finanskjendiser, har ikke Voldberg særeie på noe av det han eier.

Ifølge VGs anslag, kan det bli snakk om at Julie Brodtkorb Voldberg får i underkant av 50 millioner kroner i oppgjøret dem imellom.

Sammen med de tre barna på to, tre og seks år, har hun etter det VG erfarer nylig flyttet inn i en enebolig som ligger i parallellgaten til Skøien hovedgård.

Les også:Ernas stabssjef inn i Høyre-ledelsen

Eneboligen er registrert kjøpt av Tore Aksel Voldberg for 14.250.000 kroner 5. juli i år.

Han bor etter det VG forstår fortsatt på Skøien hovedgård.

Paret har vært sett på som ett av Norges mektigste - med både politisk og økonomisk makt. Og de har mange venner i finanseliten, blant andre Øystein Stray Spetalen, Ola Mæle og Christen Sveaas.

Råd fra Slottet

I 2008 sto ekteparet oppført med null i inntekt og formue. Men det står ikke så dårlig til som skattelistene kan gi inntrykk av.

Som VG tidligere har skrevet, har paret brukt over 100 mill. på å restaurere og pusse opp den 2000 kvadratmeter store gården.

I den påkostede prosessen, tok arkitekt Finn Falkum-Hansen blant annet kontakt med Slottet for å få råd.

14 årsverk ble brukt til å restaurere takmaleri i fem av husets stuer, og en egen konsulent ble hyret inn til å reise rundt i England på jakt etter originale engelske fliser til hallen.

Gården har egen spisesal hvor det kan dekkes til festmiddag for 100 personer, musikkrom for konserter, trim- og sparom. Anlegget har også en egen separat leilighet for tilreisende. Nå er Skøien hovedgård vernet, og enkelte rom har sågar museumsverdi.

Tore Aksel Voldberg kjøpte Skøien hovedgård for 23 millioner kroner i 1996. Da var bygningene svært forfalne.

Nå er verdien mangedoblet.

Les også:Mer om Skøien hovedgård på E24

Boligen lå allerede i 2001 til salgs for 100 millioner kroner, men ble ikke solgt. Ifølge luksuseiendomsmegler Miguel Sørholt kan verdien ha blitt enda høyere.

- Jeg vil anslå en verdi mellom 80 og 120 millioner kroner. Det er en virkelig perle! Gården er pusset opp med hjerte, og det er ikke tatt hensyn til penger, sier Sørholt til VG.

Store investeringer

Ifølge VGs anslag, blir det neppe snakk om et skilsmisseoppgjør i hundremillionersklassen. Tore Aksel Voldberg figurerer ikke lenger på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Det betyr at bladet vurderer verdiene hans til å være mindre enn 340 millioner kroner.

2008, det siste året det er levert regnskap for, var et svart år for de to selskapene som regnes som Voldbergs viktigste:

Selskapene Solon og Dukat, som Voldberg benytter til sine investeringer, gikk samlet med et underskudd på 278,5 millioner.

Men 2009 var et bedre år for investoren. I oktober gjorde han et svært heldig oppkjøp av Tandberg.

Og hellet har fortsatt, ifølge Dagens Næringsliv:

I februar i år tjente Voldberg 12 millioner kroner over natten etter å ha kjøpt seg opp i oljeserviceselskapet Odim. Og i mai gjorde han igjen en heldig handel med våpenteknologiprodusenten Simrad Optronics.

Samtidig er det registrert betydelige pantsettelser på flere av Voldbergs eiendommer i Norge:

** Gården paret eier i Aremark, er registrert pantsatt for 8 millioner kroner til Marker sparebank.

** Skøien hovedgård ble i 2005 registrert pantsatt for 75 millioner kroner.

** Eneboligen Julie Brodtkorb Voldberg har flyttet inn i, er pantsatt for 14 millioner.

Fortsatt venner

Paret eier et feriehus i St. Maxime i Frankrike, der de ferierte sammen i sommer.

Etter det VG erfarer, er paret venner og har god dialog, og det ser ikke ut til at det blir noe rettslig oppgjør. Ifølge ektepakten er det bare Julie Brodtkorb Voldberg som har særeie på sin hytte på Hafjell.

VG har flere ganger prøvd å komme i kontakt med Tore Aksel Voldberg uten å få svar.

SÆREIE: Det eneste som skal være nevnt som særeie mellom ekteparet er denne hytta i Lunnstaden i Hafjell i Øyer kommune. Den eies av Julie Brodtkorb Voldberg. Foto: Geir Olsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder