ANGREPET AV ISBJØRN: Sebastian Plur Nilssen (t.h) ble dratt 40 meter av isbjørnen før kameraten Ludvig Fjeld (t.v) klarte å drepe bjørnen. Foto: Trykket med tillatelse fra svalbard360.com

- Isbjørnen dro ham ut av teltet

Padlere angrepet av isbjørn på Svalbard

(VG Nett) Isbjørnen skal ha kommet seg inn i teltet, tatt tak i Sebastian Plur Nilssen (22) og dratt ham 40 meter bortover.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Turkameraten til Plus Nilssen, Ludvig Fjeld (22) klarte å skyte og drepe bjørnen før han meldte fra om hendelsen.

Sysselmannen på Svalbard fikk melding om den dramatiske hendelsen klokken 12.07 i dag. Angrepet skal ha skjedd på nordsiden av Nordaustlandet i teltleiren til de to padlerne.
Den skadede 22-åringen er fraktet til sykehuset i Longyearbyen med redningshelikopter med moderate til alvorlige skader, ifølge sysselmannens hjemmeside.

Mannen har fått sårskader i hode, nakke og overkropp.

- Ble dratt ut av soveposen

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen sier at de to kameratene lå i teltet og sov da bjørnen kom inn i teltet.

- Isbjørnen kom inn i teltet, tok tak i den ene og nærmest dro ham ut av soveposen. Han ble dratt ut av teltet etter overkroppen og videre mellom 30 og 40 meter før kameraten skjøt og drepte isbjørnen, sier Andreassen til VG Nett.

22-åringen er ikke livstruende skadet og var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus med redningshelikopter.

- Måtte fyre av flere skudd

Ludvig Fjeld måtte ifølge sysselmannsførstebetjent Andreassen fyre av flere skudd før han klarte å drepe isbjørnen.

- Isbjørnen slapp taket i kameraten da det første skuddet ble avfyrt. Han bare fortsatte å skyte med de skuddene han hadde til bjørnen døde, sier Andreassen.

Vil bli etterforsket

Andreassen kan ikke si sikkert når noen sist ble angrepet av isbjørn på Svalbard, men for ett år siden ble en isbjørn skutt i selvforsvar på Hopen.

Han forteller at sysselmannen har et system for å ha kontroll på hvem som ferdes i båt og kajakk rundt Svalbard.

Skytingen av isbjørnen vil bli etterforsket.

Fryktet isbjørnen

De to padlerne har trent i hele vinter før de dro til Svalbard på en ekspedisjon som skulle vare to til tre måneder. På hjemmesiden sin har de to kameratene jevnlig oppdatert hvordan de ligger an på turen - og hvilke forholdsregler som blir tatt for å beskytte seg mot isbjørnangrep.

- De har gledet seg lenge til å padle rundt Svalbard. De var svært godt forberedt på forholdene som ville møte dem der oppe. Før de dro sa de at de så på isbjørnen som den største trusselen deres, sier Baard Haaken, en kamerat av de to padlerne, VG Nett.

- Kan ikke huske noe lignende

Det skal være rundt 3000 isbjørner på Svalbard, øyene rundt fastlandet inkludert. Ifølge sysselmannen på Svalbard skjer det heller sjelden at isbjørn går inn i teltet til folk.

- Jeg kan ikke huske at det ar skjedd noe lignende som dette, men det betyr selvfølgelig ikke at det aldri har skjedd. Det gikk en isbjørn inn i teltet til en kar i 2008, men der var det nok lukten av en kokende kyllinggryte som lokket, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder