UT PÅ TUR: Jon Kristian Pereliussen (f.v), Sigurd Klakeg og Leiv Landro har reist over hele kverden i sin jakt på klimakvoter. Per Bondesen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: FRODE HANSEN

Skulle kjøpe klimakvoter - levde i luksus

De har brukt 1,5 millioner kroner på luksushoteller og eksotiske reiser verden rundt, på jakt etter klimakvoter til regjeringen. Men noen kvotekjøp har det ennå ikke blitt.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En liten gruppe embetsmenn i Finansdepartementet - regjeringens «klimakvoteteam» - har hatt reisekofferten svært lett tilgjengelig det siste året:

På oppdrag fra finansminister Kristin Halvorsen (SV), har avdelingsdirektør Sigurd Klakeg, seniorrådgiver Leiv Landro, samt klimarådgivere Jon Kristian Pareliussen og Per Bondesen siden 2007 reist verden rundt.

Reiseregningen har så langt kommet opp i 1,5 millioner kroner. Blant reisemålene: India, Singapore, Sør-Afrika, Senegal, Tanzania, Colombia, Ecuador og Brasil - for å nevne noen.

Luksuriøse

På sine tjenestereiser har byråkratene bodd på noen av verdens mest luksuriøse hoteller, og flere ganger har de reist business-class. Det fremgår av reiseregninger som VG har fått tilgang til: De har bodd på Hyatt Regency i Kiev - et 5-stjerners luksushotell, med spa, badebasseng og treningssenter. Pris: rundt 2900 kroner natten.

De har bodd på The Imperial i New Delhi, et 5-stjerners hotell med både spa, badebasseng og treningssenter. Hotellet regnes som et av «verdens beste hoteller» både av reisemagasinet Condé Nast Traveler og Travel & Leisure. Det ble i fjor kåret til «Asia's Leading Hotel» i World Travel Awards. Pris for en natt her: rundt 2000 kroner - en god slump penger til å være i India.

I New Delhi har kvoteteamet også bodd på Taj Mahal Hotel, som møter sine gjester med gull og marmorfontener i lobbyen, spa, treningssenter og utendørs svømmebasseng. Hotellet har fått «5 Star Diamond Award» av The American Academy of Hospitality. Pris: rundt 2000 kroner natten.

REAGERER: Einar Håndlykken i miljørganisasjonen Zero. Foto: MAGNAR KIRKNES

Einar Håndlykken, leder i miljøorganisasjonen Zero, reagerer sterkt på praksisen.

- Poenget med norsk klimapolitikk har vel aldri vært å sende norske byråkrater på spa-hotell? sier Håndlykken.

- Når vi likevel gjør det, er det kanskje et tegn på at vi har gått oss litt vill. Norge bør legge om strategien sin omgående, legger han til.

Umusikalsk

Også generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson, synes hotellvalgene er oppsiktsvekkende.

- Dette virker umusikalsk. De må jo skjønne at dette er en gratissak til VG! En kan jo stille spørsmål ved om de har skjønt hva de driver med, sier Hansson.

Han mener den omfattende reisevirksomheten illustrerer at Norge ønsker å løse klimaproblemet «alle andre steder enn her hjemme».

Så langt har reisingen ikke resultert i et eneste klimakvotekjøp. Finansdepartementet opplyser at de har inngått forhandlinger og kontrakter om fremtidig kjøp av cirka 8 millioner tonn CO2 - eller 8 millioner klimakvoter, men ingen av disse er kjøpt og betalt ennå.

Les også:Vil kaste 13,5 millioner klimakvoter

Totalt skal Norge kjøpe 30-35 millioner klimakvoter innen utgangen av 2012, for å overoppfylle Kyoto-avtalen, slik regjeringen har bestemt. Finansdepartementet er uenig i at ingen klimakvoter er kjøpt.

- Det blir en feil fremstilling. Vi har inngått forhandlinger og kontrakter om levering av rundt 8 millioner tonn CO2, sier statssekretær Geir Axelsen (Ap).

- Men ingen kvoter er kjøpt og betalt ennå?

- Nei, vi betaler ikke før kvotene er godkjent og levert og faktisk har bidratt til utslippsreduksjoner.

Kritisk diskusjon

Leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V), er ikke imponert.

- Jeg registrerer at reiseregningene så langt er det mest synlige resultatet av denne virksomheten. Det vil nok bli mye kritisk diskusjon om dette fremover. Saken viser at selv om man reiser mye og får god anledning til å tenke seg om, så er det ikke så lett å finne gode klimakvoteprosjekter der ute, sier Kvassheim.

- Hva synes du om «kvotejegernes» valg av hoteller?

- Jeg går ut i fra at man legger vekt på å bo skikkelig, men at man samtidig har en profil som er rimelig og nøktern, og som man kan være bekjent av.
- Er femstjerners spahotell rimelig og nøkternt når man er på tjenestereise?

- Tja, de kan i alle fall ikke skylde på kummerlige boforhold for at de ikke har oppnådd mer, sier Kvassheim.

RIKTIG RESSURSBRUK: Det mener statssekretær Geir Axelsen. Foto: FRODE HANSEN

- Riktig ressursbruk

Finansdepartementet forsvarer både reiseregningene og overnattingene på de råflotte hotellene.

- Når det gjelder alle disse reisene, så er ikke det noe vi skammer oss over. Snarere tvert imot. Jeg tror dette er veldig riktig ressursbruk, både for fellesskapet og for miljøet på jorden, for å bruke litt store ord, sier statssekretær Geir Axelsen (Ap).

- Vi kan ikke bare sitte i Oslo når vi på vegne av Norge skal investere i klimatiltak for flere milliarder kroner i andre deler av verden.

Han avviser at kvotejegerne i Finansdepartementet har bodd unødvendig luksuriøst på sine reiser.

Feilaktig

- Dersom dette fremstilles som luksusreiser skapes det et helt feilaktig bilde. Finansdepartementets folk jobber hardt når de er på reise, de bor på rimelige hoteller, og får kun dekket overnatting på dyre hotell dersom dette er godt begrunnet og godkjent spesielt.

- Er det kurant at embetsmenn flyr business-class når de er på tjenestereise?

- Finansdepartementet bestiller vanligvis økonomibilletter for departementets tjenestereiser med fly. I spesielle tilfeller kan det imidlertid bestilles billett på business-class, dersom dette forhåndsgodkjennes av vedkommendes overordnede. Det er tilfellet her.

Departementet opplyser at det i enkelte tilfeller har dekket hotellregninger opp til 50 prosent over statens satser. Ved to tilfeller ble hotellregningene så dyre at byråkratene måtte punge ut av egen lomme. Kvoteteamet selv sier at det først og fremst har vært praktiske og logistiske hensyn bak valg av hotell.

- Dette med luksus har ikke vært noe tema for oss. Vi har bodd på billigere hoteller, og vi har bodd på hoteller som de lokale ambassadene har valgt for oss, forklarer Sigurd Klakeg. Han er sjef for avdelingen som har stått for reisingen.

- For det meste har vi bare sett innsiden av et fly, vi har ikke vært mye på hotellene. Det har faktisk hendt at vi har kommet til hotellet klokken to om natten, og reist tidlig dagen etter. Da blir jo nytelsen uansett minimal.

Reiseutslipp: 50.000 kilo CO2

Beregninger gjort ved hjelp av Statens Forurensningstilsyns utslippskalkulator, viser at regjeringens jakt på klimakvoter så langt har ført til utslipp på minst 50 tonn CO2.

Det tilsvarer omtrent 25000 mils biltur, eller 17 turer tur-retur til Miami. Finansdepartementet understreker imidlertid at utslippene fra all reisingen vil bli «utlignet» ved hjelp av - nettopp - kjøp av klimakvoter.

- Alle flyreiser i staten siden 2007 kjøpes det kvoter for, forsikrer statssekretær Axelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder