TRIST: Johannes Knutsson har forsket i ti år på bevæpning av politiet, og mener politiet mangler gode argumenter for bevæpning. Foto: Jon Eeg/NTB scanpix

Politiforsker: Væpnet politi gir flere drap og skader

Forsker Johannes Knutsson ved Politihøgskolen mener at det vil bli flere skyteepisoder, med flere skadde og flere drepte, dersom Politiets Fellesforbund får det som det vil med væpnet politi i gatene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Politiets Fellesforbund (PF) vedtok torsdag at polititjenestemenn bør bære synlig våpen. Knutsson har forsket i ti år på bevæpning av politiet. Han mener at generell bevæpning vil føre til flere farlige situasjoner, flere avfyrte skudd, flere skadde og flere drepte.

- Det er trist at Politiets Fellesforbund går inn for at politiet skal bære våpen synlig, sier Knutsson til Dagsavisen.

Han synes at politiet mangler gode argumenter for bevæpning.

Forskeren viser til at svensk politi har umiddelbar tilgang til våpen, mens politiet i Norge har våpen innelåst i en boks i bilen. For å åpne boksen kreves tillatelse av en overordnet.

Politiet i Sverige løsner skudd ved 30 situasjoner årlig. I Norge løsner politiet skudd ved tre situasjoner årlig. Forskeren tar høyde for at Sverige har flere innbyggere, og konkluderer med at skytefrekvensen er langt høyere i Sverige. Svensk politi skader i gjennomsnitt åtte personer og dreper en person i året. I Norge skader politiet i gjennomsnitt 0,6 personer og dreper 0,3 personer i året.

- Når politiet i Norge skyter, har man kontroll. I Sverige er det ofte i panikksituasjoner. Det får følger, sier Knutsson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder