PÅ BENKEN: Ap-statsråd Trond Giske leder arbeidet med å lage Aps skoleprogram. Her fra en pressekonferanse tidligere i år. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Giske-skolen er heldagsskole ...

... men ikke si det til noen!

(VG Nett) Det ser ut som heldagsskolen, har samme innhold som heldagsskolen og har like lange dager som heldagsskolen. Likevel: Ap hevder de nå skrinlegger nettopp heldagsskolen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi lanserer ikke heldagsskolen, fordi det er en avsporing, sier Ap-statsråd Trond Giske til VG Nett.

Det skal være flere grunner til at Ap ikke liker, og dermed ikke vil gå til valg på begrepet heldagsskolen:

*** En intern fokusgruppe i Ap har gitt negativ tilbakemelding på heldagsskole-navnet, og anbefalt at det ikke blir brukt.

*** Heldagsskole-begrepet kan virke støtende på regjeringspartneren Sp, som er imot hele ideen om heldags skole - fordi den kan frata foreldrene ansvaret for barneomsorg og oppdragelse.

- Når vi bruker ordet heldagsskole, så sporer debatten av. Jeg tror det er en grunnleggende skepsis hos foreldre mot å pålegge barn en hel dag i skolen, sier Giske.

BAKGRUNN: Giske relanserer Aps idé om heldagsskole

Da han presenterte kunnskaps-delen av det nye Ap-programutkastet for Ap-landsstyret i tirsdag, var han krystallklar fra talerstolen:

- Vi foreslår ikke heldagsskolen, men vil heller satse på SFO som en del av en pedagogisk helhet, sa Giske.

Overfor VG Nett legger han til:

- Selv om mange reagerer negativt på begrepet, har svært mange foreldre likevel valgt en kombinasjon av skole og SFO, som fyller store deler av dagen. Forskjellen er nå at vi ikke bruker tvang med heldagsskole, men heller frivillighet gjennom skolefritidsordningen, sier Giske.

I det foreløpige utkastet til skoleprogram, skriver Ap at de ønsker å styrke SFO, og med Giskes ord til landsstyremøtet i Ap tirsdag, «bruke tiden i SFO også i pedagogikkens tjeneste».

- Over 90 prosent av alle elever går i SFO. Så det viktigste er at SFO blir bedre. Til sammen betaler foreldre to-tre milliarder kroner i egenandeler, og får høyst varierende kvalitet tilbake. Vi ønsker at pedagogtettheten i SFO skal opp og at den skal samarbeide mer med skolen, sier Giske.

Ap vil at staten skal spandere en SFO-time hver dag på alle elevene i første til fjerde trinn. I tillegg skal det være daglig fysisk aktivitet og leksehjelp tilgjengelig i den lengre skoledagen.

- Er ikke dette i praksis innføring av heldagsskolen?

- Dette er et mildt, men bestemt skritt i retning av å bruke hele skoledagen bedre. Men uten å kalle det heldagsskole, sier Giske.

Heldagsskole-begrepet var ikke mer belastende enn at Oslo Ap lanserte det i sin kommunevalgkamp i 2011: «Oslo Ap vil innføre heldagsskole i Oslo. En utvidet skoledag med mer tid til læring, gratis leksehjelp og fysisk aktivitet for alle vil være første steg».

- Innholdet er i stor grad det samme som Oslo Ap gikk til valg på i fjor, og som vi kalte for heldagsskolen, sier Jan Bøhler, Oslo Aps leder, til VG Nett.

For tre år siden var det tydeligvis ingen i Ap som hadde hemninger mot heldagsskolen.

Aps valgprogram fra stortingsvalget i 2009 hadde følgende formulering:

«Arbeiderpartiet vil utvide timetallet til 28 skoletimer i uka på barnetrinnet og videreutvikle heldagsskolen med fokus på grunnleggende ferdigheter og leksehjelp. Vi vil ha én time gratis SFO med fysisk aktivitet hver dag i de fire første årene.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder