VEIEN DELT I TO: Rekordnedbør og snøsmelting førte til store ødeleggelser i indre Troms i helga. Foto: Ole Aasheim / NTB scanpix

Målselv-ordfører: Ødeleggelsene er formidable

60 millimeter nedbør på ett døgn

Den største flommen i området på 70 år

Helgas nedbør i Troms har slått alle tidligere rekorder. Den påfølgende flommen som rammet fire kommuner og tok med seg både veier og avlinger, var ingen forberedt på.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarsel for helga var det ingen fare for flom i Troms. Så kom 60 millimeter nedbør på ett døgn.

- Det kom dobbelt så mye nedbør som vi trodde, og det meste kom i løpet av 12 timer. Dette er over en femtiårsflom. Våre modeller tilsa ikke det i det hele tatt, sier vakthavende hydrolog i NVE, Thomas Skaugen, til NTB.

Direktoratet hadde også feilberegnet snømengden på fjellet. Mer snøsmelting enn antatt, i tillegg til rekordnedbør, førte til den største flommen i dette området siden 1940-tallet.

- Dette er en sjelden hendelse, sier Skaugen.

- Tragisk syn

Hardest rammet av flommen var Målselv kommune. Ordfører Helen Rognli forteller om et tragisk syn der vannet har fart.

- Ødeleggelsene er formidable enkelte steder. Vi har en utfordring nå framover. Bønder har mistet avlingen sin, og veier og broer er ødelagt, sier hun.

Rognli forteller om små bekker som plutselig ble til elver. Ned Målselva kom både båter, rundballer og store trær.

Kirkesdalen er det verst rammet området i kommunen. Dalen ble isolert da alle veier inn er ødelagt eller står under vann.

- Vi har ringt rundt til nesten alle som bor der, og folk er ved godt mot. Det er et trist syn, men vi ser et utrolig samhold og ståpåvilje blant dem som bor der, sier Rognli som priser seg lykkelig for at ingen personer ble skadet under flommen.

- Elva har gravd seg inn i ett hus, men ellers er ingen hus i fare. Det var stygge tilstander en stund. Det aller viktigste er at ingen ble skadet, og så får vi gå løs på de materielle skadene etter hvert.

Julirekord

At flommens omfang hører til sjeldenhetene understrekes av vakthavende meteorolog ved værvarslingen for Nord-Norge, Geir Bøyum.

- Dette er rekord for nedbør på ett døgn juli for dette området. Det kan også være døgnrekord for hvilken som helst måned i året, men det har vi ikke fått sjekket opp enda, sier Bøyum som også ble litt overrasket over mengden regn som falt i indre Troms i løpet av lørdagen.

- Vi var forberedt på store nedbørsmengder, men forutså ikke rekordnedbør, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet

RAMMET: Kommunene Bardu, Storfjord, Balsfjord og Målselv ble rammet av flom i helga. Hardest rammet ble Målselv. Foto: Ole Aasheim / NTB scanpix

Det er ikke meldt om personskader i forbindelse med flommen, men flere titalls personer ble isolert av vannmassene. Lørdag ble to personer fraktet ut av området i helikopter.

Flommen rammet kommunene Bardu, Storfjord, Balsfjord og Målselv i helga. Lørdag gikk blant annet Målselva over sine bredder, og vannmengdene førte til store skader i de fire kommunene. Flommen ødela flere broer og medførte stengte veier.

Sjekk oppdaterte veimeldinger her!

Vannet synker igjen

Søndag ettermiddag var det verste regnværet over. Vakthavende meteorolog Håvard Thorset ved Vervarslinga for Nord-Norge forteller at vannstanden har sunket de fleste stedene, og er på vei tilbake til normalen igjen.

- Det kommer ikke til å bli helt tørt det neste døgnet, men det er snakk om helt andre nedbørsmengder enn i går. Vi regner med at kyststrøkene vil få en nedbørsmengde på 5-10 millimeter, mens Målselv kommune og resten av de indre strøkene får mellom 0-3 millimeter nedbør, sier Thorset.

Det vil heller ikke smelte like store mengder snø som tidligere i helgen fordi temperaturen synker, ifølge Thorset.

IKKE VARSLET: I Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarsel for helga var det ingen fare for flom i Troms. Så kom 60 millimeter nedbør på ett døgn. Foto: Ole Aasheim / NTB scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder