GIKK I SVART: Kineserne fikk ikke se CNNs sending om utdelingen av Nobels fredspris. Slik så hjemmesiden til CNN ut fredag formiddag. Foto: CNN

CNN blokkert i Kina

(VG Nett) CNN fikk ikke vist kinesiske TV-seere at landsmannen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris.

  • Kari Tone Flågen
  • Kathrine Hammerstad
  • Geir Arne Kippernes
  • Ingunn Andersen
  • Jostein Matre
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

For da tildelingen ble annonsert av Thorbjørn Jagland klokken 11 norsk tid, ble CNNs bilder svarte i Kina.

VG Nett har vært i kontakt med CNNs hovedkontor i Atlanta, Georgia i USA.

- Vi fikk en melding fra en av våre produsenter i Kina, som sa at vi hadde gått i svart. Etter det vi har fått oppgitt, varte dette en kort stund, men vi er ennå ikke helt sikre på hvor lenge dette varte og om alt er oppe og går igjen, og om dette var i hele Kina eller bare ett bestemt område, fikk VG Nett opplyst fra CNN-desken ved 12-tiden fredag.

- Ser dere dette i sammenheng med tildelingen av Nobels fredspris til den oppisisjonelle dissidenten Liu Xibao?

- Det blir vanskelig å si, men jeg har hørt at det samme skjedde med BBC, sier den kvinnelige journalisten, som av sikkerhetsårsaker ikke får lov å oppgi navnet sitt.

En knapp time senere meldte en av CNNs journalister på det sosiale nettstedet Twitter at CNN hadde blitt blokkert på nytt.

LES OGSÅ:Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris

Kinesiske myndigheter har tidligere advart Nobelkomiteen mot å gi prisen til den kontroversielle menneskerettsforkjemperen.
Kineserne advarte om at en slik utdeling ville bli sett på som en uvennlig gest som ville få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina.

Disse advarslene har komiteen valgt å ignorere.

LES OGSÅ:Kinas viseutenriksminister advarte Nobelkomiteen

- Med Kinas makt følger ansvar

I talen sin rettet Jagland kraftig kritikk mot manglende ytringsfrihet i Kina.

- Artikkel 35 i Kinas grunnlov sier "borgere i folkerepublikken Kina skal nyte godt av talefrihet, forsamlingsfrihet og demonstrasjonfrihet". I praksis har vi sett at disse frihetene er klart begrenset for Kinas innbyggere. Med Kinas makt følger ansvar, og sånn må det være.

Han uttrykte ikke bekymring for de kinesiske advarslene da vinneren ble annonsert klokken 11 i formiddag.

- Vi har press på oss hvert eneste år, så dette er ikke unormalt. Vi forholder oss til Alfred Nobels vilje. Det er opp til andre å reagere på denne tildelingen, sier Jagland.

VGTV:Her tildeles Liu Xiaobo Nobels fredspris

- Blokkering bekrefter at dette var riktig

Høyrepolitiker Jan Tore Sanner var en de som foreslo Liu Xiaobo til fredsprisen. Han ser på blokkeringen av CNN som et bevis på at det var et godt forslag.

- Det at de har blokkert sendingene til CNN bekrefter at dette var en riktig tildeling, og at Kina har et stykke å gå når det gjelder ytringsfrihet, sier Sanner, som mener prisen er en anerkjennelse for at kampen for menneskerettigheter er grunnleggende for å skape fred.

- Med det utgangspunkt var Xiaobo en åpenbar kandidat, og jeg ble veldig glad da jeg hørte at han vant. Tildelingen viser Nobelkomiteens uavhengighet i forhold til både norske myndigheter og press utenfra.

Hva mener du om tildelingen av årets fredspris?Bli med i debatten her

Kritiserte Lama-tildeling

Dette er ikke første gangen at kinesiske myndigheter kritiserer utdelingen av Nobels Fredspris.

Kinesiske myndigheter kom også med kraftig kritikk av Norge og den norske regjeringen da prisen ble gitt til Tibets spirituelle leder Dalai Lama i 1989.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder