Redaktør: - Forsvaret svikter sine egne

Hevder soldatintervju ble forsøkt stoppet

(VG Nett) Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen hevder at Forsvaret har forsøkt å stoppe sjokksitatene fra de norske soldatene i Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Forsvaret har trent disse soldatene til å være i krig, de har sendt dem i krig og når soldatene da forteller hvordan det faktisk er å være i krig og hva de holder på med i Afghanistan, så svikter Forsvaret dem. Det synes jeg i beste fall er en skandale fra Forsvarets side, sier Rønningen til VG Nett.

I august var han i Afghanistan i åtte dager og intervjuet en rekke norske soldater og offiserer som tjenestegjør der. Intervjuene står å lese i den første utgaven av det nye magasinet Alfa som kommer ut denne uken.

Ifølge Rønningen har Forsvaret forsøkt å stoppe sitatene han fikk om at soldatene synes at kamphandlingene i det krigsherjede landet er bedre enn sex.

Debatt:
Hva synes du om at norske Afghanistan-soldater sammenligner å krige med å ha sex?
Diskutér her

Vet du noe om dette?Kontakt VG Netts journalister her!

- Et par dager etter at jeg fikk godkjent sitatene fra soldatene, fikk jeg beskjed fra en presseoffiser i Afghanistan om at de ikke kjente seg igjen i det jeg hadde skrevet. Forsvaret krevde å få trekke den versjonen som nå er satt på trykk. Da jeg gjorde det klart at jeg hadde tatt opp samtalene på bånd, ga de seg, forteller magasinredaktøren.

Han er kritisk til Forsvarets håndtering av saken.

- Dette er en intern krig innad i Forsvaret mellom befal som har erfaring fra krig og befal som har erfaring fra kontorgangene. Det Forsvaret gjør nå er å svikte sine egne soldater. Det gjør meg kvalm. Forsvaret prøver å skjule virkeligheten, ved å gjøre norske helter i Afghanistan til syndebukker over noen uttalelser, sier Rønningen.

Telemark bataljon står fast på at soldatene som er intervjuet i magasinet, føler seg feil fremstilt.

- Jeg har formidlet mine soldaters oppfatning av Alfa-artikkelen til den norske kontingentledelsen i Afghanistan, sier bataljonssjef Lars Lervik til VG Nett.

Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen mener sitatene til de norske soldatene i Afghanistan ikke burde komme som et sjokk for Forsvaret.

- Denne dokumentaren er et sant bilde fra en krig. Krig handler om å ta livet av en fiende før han tar livet av deg. Og at det føles bra når det går veien, burde ikke komme som en overraskelse. Dette er unge gutter i en ekstrem situasjon de er satt i av norske politikere, sier Rønningen som mener Forsvaret har en skjult agenda.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder