Märtha: - Vi er veldig lei oss

SOLA/OSLO (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise innrømmer at kritikken mot hennes dialog med døde personer er problematisk både for henne personlig og for engleskolen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Først og fremst vil jeg gjerne si at vi er veldig lei oss. Dette er problematisk for meg personlig og for oss i Astarte education, sa Märtha da hun møtte pressen på Sola Strand Hotel onsdag ettermiddag.

Det har stormet rundt prinsessen etter at hun sto fram og fortalte at hun har evnen til å kommunisere med døde personer. Både Snåsamannen Joralf Gjerstad og landets biskoper har advart kraftig mot prinsessens budskap, som de karakteriserer som «farlig».

Samtidig har det blitt reist krav om at Märtha frasier seg prinsessetittelen, og trer ut av arverekken.

- Kommet skjevt ut

Både Märtha og hennes kollega Elisabeth Samnøy har så langt avstått fra å kommentere den krasse kritikken, men i dag tok prinsessen bladet fra munnen.

- Jeg har veldig respekt for mennesker som mener noe annet enn det jeg gjør. Vi eier ikke sannheten, men vi har funnet noe som fungerer for oss, i livene våre, sa Märtha.

VGTV:Se fra pressemøtet her!

Märtha Louise og medarbeideren Elisabeth Samnøy leier misjonssenteret Himmel og Hav på Sola for å arrangere ett av sine englekurs. Etter at prinsessen fortalte om sin evne til å snakke med de døde, rykket Misjonsselskapet ut og gjorde det klart at de ikke ville godta at de døde blir tilsnakket i deres lokaler.

Prinsessen legger ikke skjul på at hun føler seg misforstått, og avviser at hun driver med spiritisme.

- Vi driver ikke med åndebehandling, spiritisme og sjelesørging på våre kurs, gjentok hun flere ganger.

Pressen på stedet ville vite hvordan prinsessen kommuniserer med de døde, men det avviste hun å gjøre.

- Dette er ikke et fokusområde i vår virksomhet, og det er det som er kommet så skjevt ut. Som dere skjønner så er dette tatt ut av sin sammenheng slik vi prøvde å formidle den. Det er vi lei oss for, sa Märtha.

Følger debatten

Makkeren hennes, Elisabeth Samnøy, gikk litt lenger i å svare på spørsmålet om kommunikasjon med avdøde.

- Vi kan se forskjell på avdøde og engler, svarte hun på spørsmål.

Da en journalist dristet seg til å spørre om prinsessen har kontaktet avdøde familiemedlemmer, så svarte hun med å briste ut i latter. Noe svar på spørsmålet fikk journalisten aldri.

På spørsmål om hva hun mener om at hun bør si fra seg prinsessetittelen, svarer hun:

- Det er jo en debatt som jeg registrerer og følger med på. Det er det kongen som avgjør, og det forholder jeg meg til, sa hun.

Fikk støtte

Tidligere onsdag gikk kronprins Haakon overraskende ut med støtte til sin omstridte søster, da han åpnet en ungdomskonferanse i Drammen.

Haakon advarte mot baksnakking, og oppfordret deltakerne på konferansen til å «framsnakke» hverandre i stedet, skriver Laagendalsposten.

- Derfor vil jeg framsnakke om søsteren min. Hun er en ansvarsfull person som bryr seg om alle rundt seg. Jeg vil ikke gå i mer detaljer om det, fordi dere vet hva jeg snakker om, sa Kronprinsen.

Prinsessen kommenterte også dette utspillet.

- Vet dere hva framsnakking er? Det er det å snakke positivt om mennesker som ikke er tilstede. På et ungdomsmøte han er tilstede på nå, der framsnakket han meg. Og det var jo veldig fint gjort.

Refset pressen

Prinsessen benyttet samtidig anledning til å slå tilbake mot den kritiske pressedekningen av hennes virksomhet.

- Det går nå en antimobbekampanje på skolene. Jeg opplever nok at de samme mønstrene som finnes i skolegården, også finnes i media. Nå opplever ikke jeg meg som er mobbeoffer, men jeg vil at at dere skal tenke på: hvem er dere i den skolegården? sa prinsessen til de fremmøtte journalistene.

- Svekker omdømmet

En meningsmåling Infact har gjort for VG denne uken viser at nesten én av tre mener at Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen så lenge hun driver kommersiell virksomhet.

LES OGSÅ:- Klokt å vurdere Märthas stilling

Undersøkelsen viser samtidig at de åndelige krumspringene til kongens datter bidrar til å svekke kongehusets omdømme i en stor del av befolkningen. Hele 34 prosent av de spurte mener at prinsessens samtaler med de døde svekker omdømmet. 15 prosent mener Märtha Louise bidrar til å styrke kongehusets omdømme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder