PÅ BESØK: Den var en smilende og blid kronprinsesse som ble hilset velkommen med norske flagg da hun tirsdag besøkte Vennesla Frivillighetssentral og Vennesla bibliotek. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Mette-Marit om surrogati-reisen: Ville gjort det om igjen

VENNESLA (VG Nett) - Jeg ville blitt et dårligere menneske om jeg ikke hadde gitt denne hjelpen til vennene mine, sier kronprinsessen.

  • Fridtjof Nygaard
  • Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tirsdag var kronprinsesse Mette-Marit på besøk på Vennesla Frivilligsentral og Vennesla bibliotek, der hun svarte på spørsmål fra pressen om surrogati-oppdraget i India.

KOMMENTAR: En reise til India

- Ja, jeg ville gjort det igjen. Jeg ville blitt et dårligere menneske om jeg ikke hadde gitt denne hjelpen til vennene mine, sier kronprinsessen mens hun holder høyrehånden mot hjertet, som for å vise at dette er viktig for henne.

- Gjorde det for å føle meg hel

Mandag ble det kjent at kronprinsessen reiste til New Dehli i India den 23. oktober i år, der hun passet et mannlig vennepars nyfødte tvillinger, fordi de selv ikke fikk visum for å hente dem.

Tvillingene ble født av surrogatmor på en privat klinikk.
- Det jeg gjorde er en del av å være et helt menneske, som er en del av den kongelige rollen. Jeg gjorde det for å føle meg hel, sier hun.

Saken fortsetter under bildet ...

LESTE FOR BARNA: Til en gruppe på omkring 15 barn leste kronprinsesse Mette-Marit en fortelling av Leo Tolstoj. Foto: Petter Emil Wikøren/VG

Tirsdag leste hun «Pappa Panovs store dag» av Leo Tolstoj for en gruppe på omkring 15 barn ved biblioteket.

Siden hun er forkjølet, ba hun barna sette seg tett fordi hun ikke kunne lese så høyt fra boken. Fortellingen kronprinsessen leste blir spesielt brukt til å lære små barn om å vise omtanke for andre mennesker.

- De var litt ukonsentrerte i begynnelsen, men etter hvert gikk det seg til. Det var en stor glede å lese denne fortellingen for en gruppe lydhøre barn, sier hun.

- Rådførte meg med kronprinsen

Kronprinsesse Mette-Marit fikk mandag hyllest fra flere hold for å ha hjulpet vennene sine. Barnas fedre er venner av kronprinsfamilien, og kronprinsessen sier at hun selv tok initiativet til å reise.

- Jeg dro på eget initiativ, men etter å ha rådført meg med kronprinsen og de det gjaldt. Det var jeg som ville gjøre det, og mitt initiativ alene. Vi hadde en overveielse av hvilke reaksjoner som ville komme, sier hun.

Skuespiller og far til surrogatbarn Geir Kvarme roste i går kronprinsessen, og mente at hennes reise til India var et bidrag til å sette fokus på barn som er født av surrogatmors behov.

- Familieforøkelse på den naturlige måten

Selv sier hun at det var barnas behov som fikk henne til å reise til India.

- Jeg gjorde det som en følge av hva som er barnas beste, og vennskapet til de det gjaldt. Jeg visste at jeg kunne bidra. Dette er ikke et innlegg i surrogatidebatten, den får gå som den går på de arenaene den skal. Surrogati er et komplisert og mangefasetters spørsmål, sier hun.

- Kunne du selv benyttet deg av surrogati?

- Hvis det skulle bli aktuelt med familieforøkelse håper jeg at det kan skje på den naturlige måten, ler kronprinsessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder