BLE MOBBET: Tine-Mari Lyngås (24) fra Askøy i Bergen med hunden Rocko. Hver dag tar hun små skritt for å komme seg lenger unna de vonde minnene fra barndommen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Tine (24) ble mobbet gjennom hele oppveksten: - Jeg var aldri bra nok

ASKØY (VG) Da Tine-Mari Lyngbø satt på butikktaket og ville hoppe ned for å dø etter mange års mobbing, ropte de til henne: «Hopp da, så blir vi kvitt deg».

  • Ingunn Andersen
  • Frank Ertesvåg
  • Stella Bugge
  • Tanja Wibe-Lund

Artikkelen er over ni år gammel

Hun var 15 år da hun ville hoppe ned fra taket på det lokale kjøpesenteret. Hun akte seg nærmere kanten, mens mobberne ropte til henne. Hun tenkte at hun sannsynligvis ikke kom til å dø, men bli alvorlig skadet for livet, dersom hun hoppet.

Hun hoppet ikke. Politi og ambulanse kom, hun gikk ned frivillig. Nå tenker hun tilbake på det som et vondt minne.

- Når jeg ser på barnebilder av meg selv, klarer jeg ikke å se den stygge ungen mobberne så. Jeg ser en helt alminnelig unge som bare ville ha venner hun kunne stole på, venner som godtok henne som hun var. Men hun var aldri bra nok.

Tine-Mari Lyngbø (24) fra Bergen forteller sin sterke mobbehistorie fra sofakroken hjemme på Askøy. Med støtte fra kjæresten Christine Odden, vil hun fortelle andre ofre at de ikke er alene.

- De ødela barndommen min. Jeg kommer ikke unna det, uansett hva jeg gjør. Det er noe jeg alltid må leve med. Sårene fra mobbing er ikke en sykdom man kan bli kvitt. Men kanskje kan jeg bidra til at det skal bli bedre for andre å vokse opp. Kanskje får et offer mot til å be om hjelp.

HAR DU INNSPILL; TANKER ELLER TIPS OM MOBBING? Send en epost til brydeg@vg.no

BRY DEG - Vis at du tar avstand til mobbing!Delta i VGs egen Facebookgruppe. Her får du tips og råd, diskusjoner og sterke historier om mobbing.

Angst

Tine leker med hunden Rocko i hagen hjemme på Askøy. Hun sliter med sosial angst, og mestrer ikke å være i arbeid. Flere ganger har 24-åringen brukt kniv for å flytte smertene. Selvskadingen har ført henne over på selvmordstanker. Depresjonene hjemsøker henne jevnlig.

- Jeg har alltid følt meg mindre verdt, og er fortsatt redd for å gjøre noe galt. Alt jeg ønsker meg er et verdig liv.

Det startet i barnehagen, og fortsatte til slutten av tenårene. Hun ble mobbet for navnet, utseendet, dialekten. Både jenter og gutter var ute etter henne. Mente hun var stygg. Hun fikk en paraply presset rundt ansiktet til hun ikke kunne puste. Hun ble stengt inne på do, mens jentene kastet våte doruller over båsen. "Dra deg ut, din jævla hore" ropte de til henne. Hun gråt.

Hjemme ante foreldrene ingenting.

- Jeg var ofte hjemme fra skolen fordi jeg hadde vondt i magen. Jeg turte ikke si noe, var redd de skulle skamme seg over meg.

Vendepunkt

Så kom vendepunktet. Tine-Mari fortalte rektor hvilke pøbler som hadde griset til klasserommet en gang det var fullt av vann. Samme dag, da hun kom til kaia for å ta båten hjem, sto det hun oppfattet som hele 10. klasse og ventet på henne. De sa de skulle kaste henne på sjøen.

Hun løp, de fikk tak i sekken hennes, men hun kom seg over i ferjen. Da hun kom hjem fortalte hun alt til moren og faren sin. De ringte umiddelbart til skolen, og sa at datteren ikke kom på skolen før ledelsen hadde ryddet opp i mobbeproblemet. Rektor innkalte til et møte med samtlige foreldre. Kun én mor dukket opp, i tillegg til Tines foreldre.

På oppfordring fra VG Nett har Tine-Mari skrevet et brev til de som mobbet henne i barndommen og ungdomsårene. Hør henne lese sitt eget brev på VGTV her

Tine-Mari er skuffet over foreldre som bevisst ikke griper inn når de vet egne barn mobber.

- Jeg er glad jeg ikke er ungen deres.

Ønsker du hevn?

- Nei. Jeg vil ikke bli som dem.

Tine-Mari oppfordrer alle venner av mobbeofre til å varsle voksne. Hun ber foreldre følge nøye med på om barnet har det bra. Og hun ber folk flest gripe inn.

- Ser du noen som mobber, stopp dem! Vær så snill.

LES OGSÅ: 1 av 2 nordmenn har opplevd mobbing i barndommen

SPØRSMÅL OM MOBBING?: VGs ekspertpanel gir deg råd

Mer om

  1. Mobbing

Flere artikler

  1. Doktorgrad om mobbing: Unge mobbeofre sliter også i voksen alder

  2. «Til dere som klarte å ødelegge barndommen min»

  3. Skolen klarte ikke å stoppe mobbingen av seksåringen. Nå har familien flyttet

  4. VG-lesere: Slik kan vi bekjempe mobbing

  5. Disse personene blir mobbet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder