SULTESTREIKER: Sara Azmeh Rasmussen har startet en aksjon for frihet for homofile og transepersoner innen islam. Onsdag formiddag kom stortingspolitiker Arild Stokkan Grande (AP) og tok en prat med henne. Foto: Scanpix
SULTESTREIKER: Sara Azmeh Rasmussen har startet en aksjon for frihet for homofile og transepersoner innen islam. Onsdag formiddag kom stortingspolitiker Arild Stokkan Grande (AP) og tok en prat med henne. Foto: Scanpix

Sultestreiker i protest mot Islamsk Råd

INNENRIKS

Norsk-syriske Sara Mats Azmeh Rasmussen innleder torsdag sultestreik i protest mot Islamsk Råds holdning til homofile og transpersoner.

Publisert:

- Torsdag sitter jeg utenfor Islamsk Råds lokaler fra klokken 9 til 21. Da innleder jeg sultestreik, og skal kun innta vann. Dette gjør jeg for å få de religiøse lederne til å forstå at deres holdninger bidrar til å ta liv, sier Azmeh Rasmussen til NTB.

Hun er skribent og har stått fram som transperson og lesbisk. Hun startet mandag en aksjon utenfor lokalene til Islamsk Råd og Det islamske forbundet i Oslo sentrum.

Krevde svar

Hver dag siden mandag har hun lagt igjen en rose i inngangspartiet og hatt med seg en plakat hvor det står «Frihet og verdighet for homofile og transpersoner» på norsk og arabisk.

Les også: Vil sitte på gata til Islamsk Råd tar standpunkt

- Jeg vil sitte her fram til Islamsk Råd sender ut en pressemelding der de utvetydig tar avstand fra dødsstraff mot homofile, sa Azmeh Rasmussen tidligere onsdag.

Onsdag kveld fulgte Islamsk Råd opp oppfordringen. Rådet la ut en melding på sine nettsider. Der skriver rådet at det «verken ønsker eller søker dødsstraff for homofile».

- Ikke godt nok

Azmeh Rasmussen sier at dette ikke er godt nok. Hun etterlyser klarere avstand fra dødsstraff, og etter å ha tenkt seg om, kunngjorde hun sent onsdag kveld at hun torsdag innleder sultestreik.

Azmeh Rasmussen bor til vanlig i Stockholm. Hun forteller at hun selv har tatt initiativ til aksjonen, og at hun ikke har noen organisasjoner som står bak henne.

- Jeg har måttet ta opp et lån for å få det til, men det er det verdt. Jeg har en overbevisning og er drevet av empati for en gruppe som har det svært vanskelig, muslimske homofile og transpersoner, sier hun.

Fatwarådet

Hun opplyser at muslimer har reagert aggressivt på aksjonen hennes når de har passert henne utenfor Islamsk Råds lokaler.

- Det virker som min fysiske nærhet til moskeen er veldig provoserende. De prøver å få meg til å sette meg på den andre siden av gata, men jeg har fått tillatelse fra politiet til å sitte her, så jeg flytter meg ikke, sa hun tidligere onsdag.

De siste årene har Azmeh Rasmussen gjennom flere kronikker og debattinnlegg forsøkt å få Islamsk Råd til å komme med en uttalelse i saken.

I 2007 uttalte daværende nestleder i Islamsk Råd Norge, Asghar Ali, at han ikke ville fordømme dødsstraff for homofile i Iran. Uttalelsene skapte debatt og Islamsk Råd sendte spørsmålet videre til Det europeiske fatwarådet for en avklarende uttalelse.

Tre år senere har fatwarådet fortsatt ikke gitt lyd fra seg, men Islamsk Råd valgte altså onsdag kveld å publisere en uttalelse selv.

Støtte

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) besøkte onsdag Azmeh Rasmussen utenfor Islamsk Råds lokaler.

- Jeg vil uttrykke min støtte til hennes helt legitime kamp. Det er veldig flott at du våger. Du tar belastningen for veldig mange. Dette er frihetskamp anno 2011, sa Stokkan-Grande, og trakk parallell til aktivisten Kim Frieles mangeårige kamp for homofiles rettigheter i Norge på 1960- og 1970-tallet.

Her kan du lese mer om