VILLE TA ORDET: Anders Behring Breivik ble stoppet av dommeren da han krevde å kommentere påstandene professor Malt kom med i retten. Etter syv timer fikk han ordet og følte seg krenket. Bildet er fra rettssaken 3. mai. Foto: Helge Mikalsen
VILLE TA ORDET: Anders Behring Breivik ble stoppet av dommeren da han krevde å kommentere påstandene professor Malt kom med i retten. Etter syv timer fikk han ordet og følte seg krenket. Bildet er fra rettssaken 3. mai. Foto: Helge Mikalsen

Fant ikke tegn til Aspergers ved Breivik

Teamet observerte massemorderen i tre uker

INNENRIKS

(VG) Teamet som observerte Anders Behring Breivik i tre uker i mars fant ikke tegn til at massemorderen hadde Aspergers syndrom eller Tourettes.

  • Anne Stine Sæther
  • Alf Bjarne Johnsen
  • Jorunn Stølan
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
  • Eric B. Utheim
Publisert: Oppdatert: 09.06.12 12:53

Under gårsdagens rettsforhandlinger reagerte Breivik flere ganger kraftig på de alternative diagnoser som ble lagt frem da professor Ulrik Fredrik Malt vitnet.

Professor Malt hadde blant annet konkludert med at Breivik led av en medfødt kombinasjon av Aspergers syndrom og Tourettes.

Ekspertene vitner mandag

VG har gått gjennom rapporten som ekspertene kom med etter å ha observert Breivik i tre uker. Teamet som vurderte Breivik på Ila nevner ikke Aspergers eller Tourettes i denne rapporten.

Mandag skal fem av ekspertene vitne i retten. Blant dem er teamlederen, den erfarne psykiatrispesialisten Maria Surgjonssdottir.

Artikkelen fortsetter under bildet.


De sakkyndige drøftet Aspergers

Sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen hadde en rekke møter med teamet underveis da de skrev sin rapport som konkluderer med at Breivik var tilregnelig.

Psykiaterne henter selv inn den tvungne observasjonen i den delen av erklæringen der de drøfter om Breivik har Aspergers syndrom. Psykiaterne peker på at det vil være mulig å se en rekke av symptomene når man observerer et menneske så å si 24 timer i døgnet.

LES HELE BEGGE DE OMSTRIDTE SAKKYNDIGERKLÆRINGENE HER

«Eksekutive vansker, det vil si nedsatt evne til å planlegge og gjennomføre handlinger, er vanlig hos personer med autismetilstander, selv om de ellers har et godt evnenivå (¿) Observandens eksekutive funksjoner er vurdert som gode under observasjonen», skriver de blant annet.

Ville ha omtalt

Ifølge rettspsykiater Henning Verøy, ville observasjonsteamet ha omtalt eventuelle tegn på Aspergers syndrom da de observerte Breivik.

- Alt som de ser av symptomer og diagnoser, vil bli nevnt i sluttrapporten som er et beskrivende dokument av hva de har sett underveis i observasjon, sier Verøy.

Her kan du lese mer om