16 av 17 mener drapsmannen ikke er psykotisk

- IKKE PSYKOTISK: Maria Sigurjonsdottir var sjefspsykiater under den tre uker lange tvangsobservasjonen av Anders Behring Breivik. Hun så ingen tegn til psykose hos ham. Foto: Scanpix

Breivik prøvde å rekruttere sykepleiere under tvangsobservasjon

OSLO TINGHUS (VG Nett) Det psykiatriske teamet som observerte Anders Behring Breivik nærmest døgnet rundt i tre uker, opplevde at han prøvde å rekruttere dem til sin ideologi.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Tim Peters

Artikkelen er over syv år gammel

Det forklarte sjefpsykiater Maria Sigurjonsdottir for Oslo tingrett mandag ettermiddag, etter spørsmål fra massedrapsmannens forsvarer.

- Du fortalte at Breivik forsøkte å rekruttere noen av dere til sin ideologi. Jeg lurte på om du kort kunne si hvordan han gjorde det? Eller hvilke argumenter brukte han? spurte Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

- Delvis gjennom det han selv sa, han kunne godt tenkte seg å overbevise oss gjennom diskusjon med utgangspunktet i argumentene han hadde, fortalte hun.

Samtidig kunne Breivik vise forståelse for at observatørene ikke var enige med ham.

- Han kunne også vise forståelse for at folk ikke delte synet hans. Han sa at «jeg kan forstå at dere ikke deler mitt syn, men jeg mener nå det», sa Sigurjonsdottir.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her!

Stemte over tilregnelighet

Sigurjonsdottir ledet den tvungne døgnobservasjonen av massedrapsmannen i tre uker i februar i år.

Totalt var det 18 personer i teamet som observerte Breivik nærmest døgnet rundt i tre uker på Ila. Teamet besto av for det meste av sykepleiere, men også hjelpepleiere, psykiatere og en sosionom. I gjennomsnitt hadde medlemmene i gruppa 21 års erfaring med psykiatri.

16 av 17 mente etter observasjonen at Breivik ikke hadde symptomer på psykose.

- Rett før vi møtte de sakkyndige, tok vi en liten opptelling av hva vi mente om psykotiske symptomer. Alle lukket øynene så ingen så hva man stemte. Det var 17 til stede - en psykiatrisk sykepleier var ikke tilstede - og av dem mente 16 at han ikke hadde psykotiske symptomer og ikke hadde psykose. Én var usikker, forklarte hun.

For den siste personen skyldtes usikkerheten at Breivik ikke ragerte som andre i emosjonelle situasjoner.

Les videre under bildet...

OBSERVERTE BREIVIK: Totalt 18 helsearbeidere observerte Breivik over en periode på tre uker. Her er de på vei innn til Ila fengsel. Foto: Scanpix

BAKGRUNN: Les begge de psykiatriske erklæringene her

Så ikke etter diagnose

De observerte Breivik i dagligdagse situasjoner, under måltider, diskusjoner, da han jobbet på pcen eller så på tv. Han sov på sin egen celle, og da ble han observert hver halvtime natten igjennom.

- Fra klokken 08 til ca klokken 21.30, med unntak av samtale med advokat eller psykiater, avhør, at han måtte dusje eller andre ting på cellen, var vi til stede kontinuerlig, forklarte psykiateren.

Teamet hadde på forhånd diskutert at de ikke skulle se etter en konkret diagnose, men at de kun skulle se etter symptomer eller magel på symptomer på psykose.

- Man kan lett feste seg i type diagnose og tro at man har funnet sannheten. Det er en alvorlig fallgruve når man skal observere, så det skulle vi ikke gjøre. Vi jobbet med hverandre som såkalte djevelens advokater, ved å trekke det ut og diskutere andre muligheter. Det fungerte ganske bra, forklarte hun.

- Samarbeidet

Sigurjonsdottir oppfattet Breivik som samarbeidsvillig og åpen hele veien.

- Da vi kom først den 24/2 tok han godt imot oss og det fortsatte da resten av observasjonsteamet kom og gjennom hele observasjonsperiode. Han samarbeidet med oss, svarte på spørsmål vi stilte, og snakket med oss, sa hun.

Breivik fremsto som godt orientert med det som skjedde rundt ham, med god kort- og langtidshukommelse og evne til å snakke godt for seg.

- Han snakket adekvat og sammenhengende og kunne snakke med flere samtidig og holde fokus. Han kunne huske hva hver og en sa, og bruke deres innspill i videre diskusjon, forklarte sjefspsykiateren.

Les videre under bildet...

SMILER MYE: Breivik smiler mye når han i retten. Her sammen med sin forsvarer Geir Lippestad. Foto: Helge Mikalsen

- Leste ikke første sakkyndigrapport

Psykiateren fortalte at verken hun eller de andre i teamet hadde lest den første psykiatrirapporten av Breivik fordi de ikke ville bli påvirket av dem eller andre.

Rapporten, som ble ført i pennen av psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, konkluderte som kjent med at Breivik lider av paranoid schizofreni og er psykotisk.

Men dette fant ikke obersevasjonsteamet noen tegn til - snarere tvert imot. Teamets erfaring ved judisiell observasjon er at personer som er mistenksomme eller paranoide er interessert i hva de noterer seg om dem, og kanskje til og med ber om en kopi.

- Det viste Breivik aldri interesse i, sier Sigurjonsdottir.

Så på nyheter om seg selv

Under observasjonen hadde Breivik tilgang til en datamaskin på rommet hvor han ble observert. På den skrev han på en kronikk som han senere sendte til flere medier, blant dem VG.

- Han brukte en del tid på å skrive, og jeg merket meg at han hadde god konsentrasjon til tross for forstyrrelser. Jeg så ikke det han skrev, men det gjorde en eller to andre, og de så dokumentet vokse. Jeg tror det var 21 eller 22 sider den siste kvelden vi satt der, sier Sigurjonsdottir.

Psykiateren sier at Breivik også var interessert i å se på TV, og at han fulgte med på nyheter.

- Han var spesielt interessert i det som ble sagt og vist om ham og 22. juli på TV. Han var også interessert i aviser, og hva som stod om ham der. Men vi merket oss at han også lese og så på andre ting, sier hun.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Psykiatri-nestor antyder at Torgeir Husby (61) har påvirket Synne Sørheim (46)

 2. Rosenqvist: - Breivik har oppført seg eksemplarisk

 3. Derfor ble ikke tilregnelig-rapporten godkjent: - For lite diskusjon

 4. Holden angrep Husby og Sørheims rapport

 5. - Å møte Breivik er nesten som å møte Hannibal

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder