GIR SEG: Etter valget neste år blir ikke Ketil Solvik-Olsen å se som representant for Fremskrittspartiet på Stortinget. Foto: NTB scanpix
GIR SEG: Etter valget neste år blir ikke Ketil Solvik-Olsen å se som representant for Fremskrittspartiet på Stortinget. Foto: NTB scanpix

Solvik-Olsen: Til disposisjon som nestleder

INNENRIKS

(VG Nett) Frp-kronprins Ketil Solvik-Olsen dropper gjenvalg til Stortinget. Men han er slett ikke ferdig i norsk politikk.

Publisert: Oppdatert: 17.09.12 19:39

- Nei, jeg vil fortsatt stille meg til disposisjon i ulike verv. Men jeg kan ikke binde meg til Stortinget helt til 2017, sier Solvik-Olsen til VG.

- Innebærer det også at du kan være aktuell dersom nestledervervet i Frp blir ledig?

- Ja, nå er ikke det noe ledig nestlederverv i Frp, og jeg vil ikke utfordre noen. Men hvis en eller begge av dagens nestledere trekker seg, og partiet vil ha meg, vil jeg selvsagt vurdere det, sier Solvik-Olsen.

Nestleder-spekulasjoner

Mandag ettermiddag ble det kjent at 40-åringen ikke tar gjenvalg. Internt i Frp spekuleres det nå rundt at minst en av nestlederne, som i dag er Per Sandberg og Per Arne Olsen, vil trekke seg før landsmøtet til våren.

Som VG skrev i forbindelse med partiets forrige landsmøte i mai, er det Solvik-Olsen og Anders Anundsen, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, som hyppigst nevnes som nestlederkandidater.

Solvik-Olsen trekker seg av hensyn til familien, og konas karriere som lege.

- Det var rett og slett ikke mulig ved denne korsveien å kombinere familiens ønsker med det å ta gjenvalg. Men jeg utelukker ikke at jeg kan komme tilbake til Stortinget senere, sier Solvik-Olsen.

Anerkjent for olje-politikk

Solvik-Olsen har vært valgt inn for Rogaland siden 2005. Frem til i fjor hadde han ansvaret for FrPs olje- og energipolitikk, og han har som første Frp'er oppnådd å bli respektert også i andre partier for sin kunnskap på dette feltet.

Det siste året har han vært finanspolitisk talsmann for partiet, og har jobbet mye med det som blir kalt Frps alternative handlingsregel.

Denne regelen innebærer at Frp for første gang går med på å sette et tak på hvor mye oljepenger som kan brukes på løpende driftsutgifter, men at man samtidig kan bruke mer oljepenger enn i dag til investeringer, for eksempel til veier.

- Jeg har vært heldig som har fått delta i samfunnsdebatten for Frp. At jeg ikke tar gjenvalg handler absolutt ikke om at jeg er lei eller misfornøyd, tvert i mot. Samtidig vet jeg at det er gøy å holde på nå fordi jeg har familien bak meg. Har jeg ikke det, vet jeg ikke om det ville vært gøy lenger heller, sier Solvik-Olsen.

Her kan du lese mer om