DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept 5. desember i fjor. Denne uken møter en 16 år gammel gutt i Kristiansand tingrett tiltalt for drapene. Foto: PRIVAT

Dobbeltdrapet i Kristiansand: Rettsmedisiner: Jakob (14) og Tone (48) ble stukket 60 ganger med kniv

KRISTIANSAND (VG) 48 år gamle Tone Ilebekk ble påført 32 omfattende knivstikk, og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan ble stukket 28 ganger. Ifølge sakkyndigrapporten fremsto 16-åringen som upåvirket i etterkant av drapene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen beskrev tirsdag skadene som ble påført drepte Hassan (14) og Ilebekk (48) som omfattende og påført med sterkt kraft.

Han fortalte at Tone Ilebekk ble stukket 32 ganger med kniv, og at hun ifølge obduksjonsrapporten døde av forblødning og pustestopp.

– De omfattende skadene var innfunnet i løpet av et kort tidsrom. Det var stikk med stor kraft, sa Stray-Pedersen.

14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan ble stukket 28 ganger med kniv, og døde av forblødning som følge av stikkskader.

– Skadene var omfattende og medførte rask forblødning og pustestopp. Skadene ble påført i løpet av et kort tidsrom, og med bruk av kraft, sa Stray- Pedersen i retten.

Statsadvokat Jan Tallaksen spurte Stray-Pedersen om flere av skadene påført de drepte var dødelige.

– Isolert sett kunne flere av stikkene vært dødelige, sa Stray Pedersen, som understrekte at det gjaldt for både Hassan og Ilebekk.

Den tiltalte 16-åringen var til stede i retten da obduksjonsrapportene ble lagt frem, og fulgte med på det som ble sagt og bildene som ble fremlagt.

La frem sakkyndigrapport

Psykologspesialist Lene Kristin Holum ved Oslo universitetssykehus er en av tre sakkyndige som har vurdert den tiltalte 16-åringen.

Hun la frem deres samlede sakkyndigrapport i retten tirsdag, og la vekt på at de tre vurderingene er selvstendige og uavhengige, men at de er enige.

Alle de tre sakkyndige har konkludert med at den da 15 år gamle gutten var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

I de sakkyndiges rapport fremkommer det at 16-åringen fremsto som upåvirket av det som hadde skjedd retter etter drapene.

– Han viser lite skyldfølelse i forbindelse med påklagede hendelser, men ved direkte spørsmål svarer han at han angrer og er lei seg, leste Holum fra rapporten.

De sakkyndige har vurdert at 16-åringen har lav risiko for fremtidig vold.

– Uhyre sjelden

– Det kan se ut som om han var på vei inn i en økende risiko, men befant seg i en brytning, sa hun.

– Når han har oppgitt et sterkt hat som årsak nok til å ta livet av ikke bare en person, men to mennesker – hva sier det om hans risiko for fremtidig vold, spurte tingrettsdommer Ben Fegran:

– Dette er et vanskelig tema. Vi har ingen forskning å støtte oss på. Det er uhyre sjelden at barn dreper andre barn og voksne. Det synes som om han er i en brytning, men han fyller ikke kriteriene for en dyssosial personlighetsforstyrrelse, sier Holum.

Hun sa videre at det er bekymringsfullt at 16-åringen har manglende skyldfølelse:

– Han sier det, men viser det ikke nødvendigvis i praksis, sa hun i retten.

Aktor Jan Tallaksen spør Holum om ikke folk flest er utstyrt med en slags sperre for å avstå fra å gjennomføre slike handlinger som 16-åringen har gjort.

– Det er svært uforståelig, svarte Holum i retten tirsdag.

– Finnes ikke diagnosesystemer

De tre sakkyndige har alle vurdert 16-åringen som strafferettslig tilregnelig, og vurdert det slik at han har lav risiko for fremtidige voldshendelser.

Statsadvokat Tallaksen sier at har vanskelig for å forstå det, og spør Holum om hvordan det kan være tilfellet når 16-åringen var i stand til å gjennomføre drapene:

– Det er ekstremt sjeldent vi sitter i situasjoner som dette. Jeg har jobbet med barn som har utført vold, men aldri drap. Det er så sjeldent at det ikke finnes diagnosesystemer. Han har flere beskyttelsesfaktorer og mye normalitet, likevel gjør han dette og vi forstår ikke hvorfor. Han har ingen psykiatriske diagnoser, svekket evnenivå eller forståelse av verden som kan forklare dette nå.

– Er du bekymret for han?, spurte Tallaksen.

– Som terapeut: Ja, svarte Holum.

Tallaksen spurte deretter hva hun er bekymret for:

– For den videre utviklingen. Han fyller ikke kriterier for en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men det synes som om han er i en brytning, svarte Holum.

Spilte lydlogg fra drapsdagen

I retten ble det tirsdag spilt av lydlogg fra nødsentralen hvor det første vitnet til drapsstedet ringer og varsler om hendelsen.

Kvinnen som ringer inn forteller først nødsentralen at hun er ved Wilds Minne skole i Kristiansand, og at det ligger en livløs kvinne på bakken. På lydloggen hører man at hun får instruksjoner om hvordan hun kan gjennomføre livreddende førstehjelp på Ilebekk.

Mens kvinnen forsøker å gjenopplive Ilebekk (48) som hun beskriver som livløs oppdager hun at 14 år gamle Jakob Abdullahi ligger ved siden av.

– Er han våken, spør nødsentralen kvinnen på telefon.

– Ja, han er våken, sier kvinnen.

Videre i den dramatiske lydloggen høres det at kvinnen gjennomfører hjerte- og lungeredning på Ilebekk, mens det kommer flere personer til stedet som jobber med å hjelpe 14 år gamle Jakob Abdullahi Hussein.

Viste frem drapskniven

16-åringen var 15 år gammel da drapene på Jacob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) skjedde ved Wilds Minne skole i Kristiansand 5. desember i fjor. Mandag erkjente han straffskyld da rettssaken startet i Kristiansand tingrett.

Tirsdag viste kriminaltekniker Barbro G. Engrebretsen i Agder politidistrikt frem kniven som ble brukt under dobbeltdrapet for tingrettsdommer Ben Fegran og de to meddommerne i saken. Den tiltalte 16-åringen påviste selv hvor han hadde gjemt kniven – like ved der han bodde i Kristiansand.

Mandag fortalte 16-åringen at han hadde kjøpt kniven, en såkalt «butterflykniv» på en tur til Latvia. Han forklarte at han ved flere anledninger hadde hatt med seg kniv på skolen.

Under vitneforklaringen til kriminaltekniker Asbjørn Vigleik Follerås i Agder politidistrikt kom det frem at det ble gjort en rekke blodfunn hjemme hos den tiltalte 16-åringen.

Det ble funnet blod fra både den tiltalte, men også fra de fornærmede på hans klær og sko.

Les også: Slik forsøkte 15-åringen å skjule dobbeltdrapet

Forklarte seg i retten mandag

16-åringen forklarte seg i går om drapsdagen, og forklarte at det startet som en vanlig dag, men at han uten å tenke noe særlig over det, tok fram en kniv og la den i sekken før han gikk til skolen.

Bakgrunn: Gutt 15 har tilstått dobbeltdrap i Kristiansand

Tiltalte sa i retten at han ville møte den drepte 14-åringen og be om å få igjen penger han sier 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan hadde stjålet fra ham etter en angivelig hasjbløff.

16-åringen forklarte seg deretter kortfattet, men detaljert om hvordan han knivstakk 14-åringen et titalls ganger, og deretter hvordan han drepte Tone Ilebekk (48) som tilfeldigvis kom gående forbi og ville hjelpe.

Les: Ektemannen til drepte Tone Ilebekk (48): – Jeg håper han vet hva han har tatt fra oss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder