Tidligere finansminister vil ha sin døde SS-bror hjem

Tidligere finansminister Per Kleppe (Ap) vil avgi DNA for at hans døde bror, som var SS-soldat i Karelen, kan identifiseres og bringes hjem til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Fartein Kleppe var 18 år gammel da han som SS-jäger i Skibataljon Norge falt under kampene i Karelen 26. juni 1944. Det gikk to måneder før storebror Per og familien fikk vite at han var død, skriver Adresseavisen.

Per Kleppe brøt med faren sin da han meldte seg inn i NS høsten 1940, etter at tyskerne hadde okkupert Norge. Han tok selv avstand fra NS og Hitler-Tyskland, og er overbevist om at det var farens påvirkning som førte til at lillebroren valgte å bli frontkjemper i Waffen-SS.

I løpet av de siste årene har Per Kleppe blitt kjent med at levningene etter broren trolig er funnet ved en bunker på Kaprolathøyden.

- Dødsbrikken hans skal være funnet. Har noen behov for å få biologisk materiale fra meg for å identifisere ham, bidrar jeg gjerne. Jeg er selv for gammel til å dra ut til Karelen og hente han hjem. Men jeg har et ønske om å bringe Fartein hjem til Norge for å gi ham en verdig begravelse, sier Per Kleppe til Adresseavisen.

Han synes ikke det er noe alternativ å la broren få en grav på russisk jord.

- Det vil være en merkelig løsning. Russerne har fram til i dag ikke gjort noe for å gi de falne en verdig begravelse. Jeg er innstilt på å betale hva det måtte koste for å få ham hjem, sier Kleppe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder