BANKET BEVISSTLØS: Natt til torsdag mellom 03 og 03.30 ble Kadra overfalt, slått og sparket av en gruppe somaliere, etter at hun kom i diskusjon med dem på et utested i Oslo. Foto: Line Møller, VG.

Frykter at vitner til Kadra-overfall lar seg skremme

(VG Nett) Politiet sier det ikke er noen tvil om at Kadra Yusuf ble overfalt av flere personer, men frykter at vitner vil være redde for å melde seg.

  • Therese Bongard

Artikkelen er over 13 år gammel

Ifølge norsk-somaliske Kadra Yusuf (26) var det mellom syv og åtte personer med somalisk opprinnelse som natt til torsdag angrep.

Gjerningsmennene både slo og sparket helt til Kadra var bevisstløs, mens de skal ha ropt Allah-o-akbar (Gud er stor). Ifølge Kadra skal de ha beskyldt den unge kvinnen for å ha trampet på Koranen.

Bakgrunnen for det voldsomme overfallet skal ha vært at Kadra tirsdag denne uken gikk ut i VG og sa at Koranens syn på kvinner bør tolkes på nytt.

- Kan hende de ikke tør

I går kveld sa Kadra selv at hun frykter at vitner ikke tør å stå frem av frykt for reaksjoner i miljøet. Det ser ikke politiet bort fra.

- Det kan nok hende at folk ikke tør å kontakte oss, at de er redde, sier politioverbetjent Janne Stømner i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Det har blitt stilt spørsmål ved Kadras historie fra det islamske miljøet. Forstanderen for Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, gikk fredag ut og sa at han ikke tror noen i det islamske miljøet står bak overfallet, blant annet fordi «religiøse mennesker unngår å være i byen på den tiden av døgnet, hvor det er øl, alkohol og jenter.»

LES OGSÅ: Kadra: - Overfallsmennene hylles som helter

Ghozlan sa også at han tror Kadra kan ha overdrevet overfallet. Stømner som fredag satt fem timer i avhør sammen med Kadra, avviser det kontant. Hun sier det ikke er noen tvil om at Kadra ble angrepet av flere personer.

Etterlyser redningsmann

- Historien er absolutt troverdig og vi vil etter hvert få avhørt vitner som kan bekrefte den, sier Stømner.

Politiet etterlyser nå personen som fikk Kadra vekk fra overfallsmennene.

- Det er en som drar henne inn i en drosje, og drosjesjåføren kjører av gårde. Det er ikke klart om det var drosjesjåføren som dro henne inn, Kadra er ikke i stand til å huske det klart. Vi ber uansett denne mannen om å melde seg til politiet, sier politioverbetjent Janne Stømner i Oslo politidistrikt.

Dårlige videobilder

Politiet har nå samlet inn video-materiale fra området, men har ingen bilder fra selve overfallet.

- Vi har bilder fra Glassmagasinet og Venstres hus, men tror ikke det er noen flere kameraer som dekker mer av området. Videoene er heller ikke særlig gode. Det er en ting å se noe, noe annet å skulle identifisere de, sier Stømner.

Kadra skal imidlertid ha forsikret politiet om at hun vil kjenne igjen overfallsmennene hvis hun ser de igjen.

- Derfor kan det bli et alternativ med en videokonfrontasjon med henne, sier Stømner.

Støtte fra enkelte

Kadra ble landskjent da hun i TV 2-programmet «Rikets tilstand» i 2000 avslørte at imamer i Norge oppfordret til ulovlig omskjæring av kvinner.

Etter dette ble Kadra Yusuf både hyllet og drapstruet. Hun jobber i dag som journalist, men har fremdeles skjult identitet og hemmelig adresse.

IT-gründer og norsk-muslimske Shahzad Rana ga på VG Nett torsdag sin hele og fulle støtte til Kadra Yusuf.

LES OGSÅ: - Uislamsk oppførsel

- Kadra krever ikke at vi skal skrive om et helt verk, men at man må lese Koranen med moderne briller. Jeg er helt enig i at religiøse skrifter, enten det er snakk om Bibelen eller Koranen, bør leses ut i fra den tiden man lever i og ikke slavisk. Religiøse ledere, uavhengig av tro, bør vise mer smidighet, sier norsk-pakistanske Shahzad Rana til VG Nett i forbindelse med Kadras omstridte utspill.

Les også

Mer om

  1. Livssyn

Flere artikler

  1. Har avhørt Kadras redningsmann

  2. Kadra: - Overfallsmennene blir behandlet som helter

  3. Voldsdømt nekter for å ha banket opp Kadra

  4. Tre jenter pågrepet for Kadra-overfall

  5. Skjerper sikkerheten rundt Kadra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder