Tiltalt for knivdrap

Sør-Trøndelag tingrett starter mandag rettssaken mot en 46 år gammel mann, som er tiltalt for forsettlig drap på 51 år gamle Turid Berg på Orkanger i november 2006.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Mannen har tilstått drapet, som skjedde med kniv i kvinnens hjem. De to var tidligere samboere. Men 46-åringen hevder at han ikke husker handlingen, og han har ikke kunnet gjøre rede for noe motiv.

LES: Drapssiktet for syk til å bli avhørt

De rettspsykiatrisk sakkyndige i saken, Michael Setsaas og Andreas Hamnes, har konkludert med at tiltalte var strafferettslig tilregnelig da drapet skjedde, opplyser statsadvokat Hilde Enger til NTB. Hun er aktor i straffesaken, som holdes i Trondheim og ventes å ta fem dager. Advokat Stig Mjønes er forsvarer, og retten ledes av tingrettsdommer Tom Urdahl.

Professor i nevrologi, Harald Schrader er innkalt som sakkyndig for å belyse spørsmålet om søvnforstyrrelser.

Ukjent drapstidspunkt

Politiet har ikke klart å tidfeste drapet, som ifølge tiltalen skjedde mellom onsdag 22. november klokka 20 og torsdag 23. november klokka 19. Det antas at tiltalte oppholdt seg i kvinnens leilighet i hele dette tidsrommet. Drapet ble oppdaget etter at kvinnens 26 år gamle sønn kom til stedet, og tiltalte fortalte at det hadde skjedd «en ulykke». Politiet ble tilkalt, og fant kvinnen død inne i huset.

LES: Kvinne funnet død - mann siktet

Mannen hadde også skadet seg selv i noe som lignet et selvmordsforsøk, og måtte innlegges på St. Olavs hospital før politiet kunne foreta avhør. Han var ikke ruspåvirket da han ble pågrepet, får NTB opplyst.

Tilståelsesrabatt

Advokat Stig Mjønes sier til NTB at han ikke vil trekke i tvil de sakkyndiges konklusjon om at tiltalte var strafferettslig tilregnelig.

- Tiltalte har tilstått fra første øyeblikk. Mye av saken vil handle om å kvalitetssikre tilståelsen. Han husker ikke foranledningen til handlingen og skjønner ikke hvorfor, sier forsvareren.

Mjønes opplyser at strafferabatt vil bli et tema i denne saken. Strafferammen for forsettlig drap er 15 års fengsel, og minimumsstraffen er seks års fengsel.

Turid Berg hadde tre voksne barn. Statsadvokatene i Trøndelag varsler i tiltalebeslutningen at det tas forbehold om å påstand om erstatning til avdødes barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder