MISTET ALT: Familien på fire mistet alt de eier da Lauvasneselva i Nord-Trøndelag tok huset deres i går formiddag. Politet melder onsdag at det er nesten umulig å komme seg gjonnom fylket i dag. Foto: Peter Rosen

Huset seilet ned elven

Familie mistet alt de eide

(VG Nett) En tobarnsfamilie i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag mistet alt de eide da huset deres ble tatt av flom i formiddag.

  • Camilla Ryste

Nå er politiet redd for at nabohuset kan lide samme skjebne.

- Vi er litt bekymret for nabohuset, sier lensmann i Flatanger, Bertil Ovesen til VG Nett.

SJEKK VÆRET DER DU ER!

Paret som bor i nabohuset er bortreist, og leieboeren er evakuert. Til sammen er beboerne i syv hus ved Lauvsneselva evakuert, opplyser lensmannen.

Det var klokken 11 i formiddag at eneboligen ble tatt av de kraftige vannmassene. Mens huset seilet nedover elven ble det delt i to, før det ble skyldt på havet og sank.

Foreldrene og deres to døtre, som er i barneskolealder, mistet alt de eide. Døtrene var på skolen da huset ble tatt av vannmassene.

- Familien tar det tilsynelatende brukbart, men det er klart det er trasig. De har jo mistet så å si alt de eier. Vi prøver å ta så godt vare på dem som vi kan, og har koblet inn hjelpeapparatet i kommunen, sier lensmannen.

Ordfører Reidar Lindseth (V) i Flatanger sier til Dagbladet.no. at det eneste familien rakk å redde ut fra huset var hunden og katten.

Familien har foreløpig flyttet inn på turistanlegget Zanzibar Inn, like i nærheten av der huset deres sto.

Tok to broer

Dramatikken startet tidlig i morges på Lauvsnes. På grunn av de store nedbørsmengdene i Nord-Trøndelag hadde elven gått ut over sine bredder.

DELT I TO: Huset ble delt i to av elven før det ble skyldt på havet og sank. Foto: Peter Rosen

Like etter klokken 10 tok elven først en gammel bro. Like etterpå gikk også en nyere bro, og beboerne på nordsiden av elven ble isolert.

Teknisk sjef Hans Petter Haukø i Flatanger kommune opplyser til NTB at de måtte sette opp båtskyss for å frakte skolebarna i dette området hjem fra skolen.

Klokken 11 ble eneboligen til tobarnsfamilien tatt av vannmassene. Familien, som ble evakuert allerede ved 07.40-tiden i morges, ønsker i kveld ikke å snakke med media.

Elven har ennå ikke sluttet å stige, og politiet frykter at flere hus kan gå tapt.

- Vannet har ikke sunket. Elveløpet har blitt så stort at det tar unna mer vann, men samtidig graver det jo da ekstra under husene langs elvebredden, sier lensmann Ovesen til VG Nett.

Storflom

Til sammen er rundt 200 personer evakuert fra forskjellige steder i Nord-Trøndelag på grunn av flom og rasfare i løpet av dagen.

* Rundt 100 mennesker ble i ettermiddag evakuert i Verran kommune, på grunn av flom i Follaelven. Der var det frykt for at Folladammen skulle gi etter for vannmassene, og føre til en større flomkatastrofe, melder NRK.no.

* I Malm i sentrum av Verran kommune ble 14 boliger evakuert ved 16-tiden, fordi Ressemelva gikk over sine bredder.

* I Verdal kommune ble syv personer evakuert med helikopter fra tre gårder i Ulvilla, etter at det hadde gått et ras ved Storstadbakkan. Ifølge NTB vil beboerne få hjelp til å komme seg tilbake til gårdene, i tide til å stelle dyrene.

* I Overhalla kommune er 24 personer på Overhalla sykehjem flyttet etter et ras, der jordmasser raste ut i elven Namsen. Beboerne er flyttet til en annen del av sykehjemmet.

* I Steinkjer, der Steinkjerelva gikk over sine bredder i morges, er 15-20 personer evakuert fra studentboliger og en campingplass.

* Fem husstander med ti beboere er evakuert i Grong på grunn av flom- og rasfare. I tillegg stenges en barnehage og en skole i Harran i Grong av sikkerhetsgrunner onsdag.

Mer i vente

Ifølge Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har trønderne mer flom i vente.

- Vannføringen stiger fortsatt i store deler av området. I alle de store vassdragene stiger fortsatt vannføringen, opplyser vakthavende hydrolog Hege Hisdal til VG Nett.

Vannstanden vil ikke synke før nedbøren avtar. Det er meldt om mindre regn utover natten og i morgen.

- Nedbøren vil avta noe i løpet av natta, og det vil lette utover onsdagen i de nordlige områdene, mens nedbøren nok vil henge noe igjen sørover mot Ørlandet og Trondheim, sier vakthavende meteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

NVE hadde på forhånd varslet opp mot 50-års flom i flere vassdrag i Nord-Trøndelag denne uken.

- På Fosenhalvøya har vi hatt over 50-års flom i flere vassdrag. Antageligvis har det også vært sånn flere andre steder, men det er foreløpig litt for tidlig å konkludere, sier Hisdal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder