SENIORPARTNER: Tor Mikkel Wara (53) har i flere år vært partner og seniorpartner i kommunikasjonsbyrået First House. Nå blir han justis- og beredskapsminister etter Sylvi Listhaug, som også kom fra First House. Foto: Terje Bringedal, VG

Tor Mikkel Wara blir ny justisminister: Var Frps «wonderboy»

Tor Mikkel Wara (53) blir justisminister og gjør comeback som topp-politiker. Da han ga seg på Stortinget i 1993 sa han til VG at han angret på at han glemte de rike og deres sak.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På tampen av sin første og eneste stortingsperiode, ga Tor Mikkel Wara et intervju med VG. Ordene falt under en festlig avslutningssammenkomst på Theatercaféen blant andre Fremskrittsparti-folk.

På spørsmål om hva han angret mest på etter 12 år som politiker og fire år på Tinget, svarte Wara:

– At jeg glemte de rike og deres sak. De rike i Norge er en forfulgt minoritet, som stadig er utsatt for mobbing, uttalte Tor Mikkel Wara til VG.

– Nå er det på tide at noen også tenker på dem. Hvorfor skulle ikke de ha det godt? la han til, høyst trolig med et smil om munnen.

Siden har han jobbet for mange ressurssterke oppdragsgivere, men som PR-rådgiver og lobbyist, senest i flere år som seniorpartner i kommunikasjonsbyrået First House.

Selv uten formelle verv i Frp har han likevel i flere år vært en nær samtalepartner og rådgiver for Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Nå tar Frp-lederen den profilerte PR-rådgiveren inn i regjeringen.

Hagen ønsker ham velkommen

«Dolkesjø»

Carl I. Hagen var leder i Frp da Tor Mikkel Wara forlot en aktiv og sentral rolle i partiet etter det interne oppgjøret i partiet, på landsmøtet på Bolkesjø i 1994.

Landsmøtet på daværende Bolkesjø turisthotell i Telemark for 24 år siden ble preget av en beinhard strid mellom Fremskrittspartiets liberalistiske fløy, med Wara som en sentral aktør - og partiets mer tradisjonelle politikere med Carl I. Hagen i spissen.

Personstriden rundt Hagen og utmeldingene fra flere unge, sentrale aktører blant liberalistene, ga landsmøtet kallenavnet Dolkesjø-landsmøtet.

Nå ønsker Hagen Tor Mikkel Wara hjertelig velkommen tilbake i rikspolitikken for partiet.

– Jeg synes det er et veldig godt valg: Jeg vil gratulere Tor Mikkel så mye.

– Han tok i sin tid til orde for fri innvandring?

– Ja, men da må du også nevne forutsetningene: De skulle klare seg selv, skaffe klær, mat og bolig, uten å få noen hjelp av det offentlige: De skulle få null skattekroner, sier Hagen og legger til:

– Vi lever nå i 2018, ikke i 1992. Da jeg på 80-tallet krevde at de ikke kunne bli norske statsborgere før de kunne prate norsk, ble jeg kalt rasist. I dag er bredt politisk enighet om og vedtatt ved lov.

– Tror du han blir like stram i klypene som Sylvi Listhaug?

– Ja, det tror jeg, men kanskje med en annen retorikk. Han er et glitrende taler, svarer Hagen.

les også

Kilder til VG: Wara blir ny justisminister

GA RÅD TIL SIV: I flere år har Tor Mikkel Wara vært en nær alliert og rådgiver for Siv Jensen. Her er de avbildet sammen etter en TV-utspørring foran valget i 2009. Foto: Nils Bjåland, VG

Overraskende comeback

Flere Frp-topper på Stortinget satt i dag tidlig i gruppestyremøte da nyheten om deres nye justisminister tikket inn på telefonene. VG er kjent med at nyheten vakte stor oppsikt.

Grepet med å ta Wara inn i regjeringen i den sentrale rollen som justisminister, regnes som et kraftig comeback i norsk politikk.

Finnmarkingen satt på Stortinget helt tilbake i perioden 1989 til 1993.

I de 25 årene som er gått siden, har Tor Mikkel Wara stort sett jobbet som rådgiver, påvirker og lobbyist.

les også

Dette blir Listhaugs nye jobb: Frp vil gi Listhaug helse-ansvar

I kommunikasjonsbyrået First House’ presentasjon av Wara, heter det at han har lang erfaring fra ulike selskaper som driver med PR. Han har jobbet med strategi, politisk analyse, lobbying og kriseledelse.

Innvandringskonflikt

Wara, som skal gå i Sylvi Listhaugs fotspor, var da han satt i Frp-ledelsen kjent som en liberaler som så positivt innvandring.

– Jeg føler et ubehag ved Carl I. Hagens måte å uttale seg på. Han sier ikke noe som er galt i seg selv, men uttaler seg på en måte som folk oppfatter som innvandrerfiendtlig, sa Tor Mikkel Wara til VG i januar 1993.

I et intervju med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i 2016 sier han at han så absolutt hadde problemer med noen av de mest ytterliggående på innvandring og integrering i Frp på den tiden.

Hør hele intervjuet her:

Stort talent

53-åringen ble sett på som et spesielt stort politisk talent allerede da han var formann i Fremskrittspartiets Ungdom. Tidlig i 20-årene var han rådgiver for Mr. Frp, Carl I. Hagen.

Han ble tidlig kalt wonderboy sammen med folk som Pål Atle Skjervengen, som senere forlot Frp til fordel for Høyre.

Men også i dag er Wara høyt respektert i partiet.

Onsdag formiddag skriver tidligere Fpu-generalsekretær og nåværende Frp-representant på Stortinget, Roy Steffensen på Twitter:

«For en fantastisk nyhet om det stemmer. Ingen over, ingen ved siden.»

Han utdyper overfor VG: – Mitt store politiske forbilde, så om dette stemmer blir jeg svært fornøyd.

KRONPRINS: Tor Mikkel Wara ble tidlig utpekt som kronprins i Frp etter Carl I. Hagen. Her skåler han med Mr. Fremskrittspartiet under en juleavslutning i 1989. Til høyre: Pål Atle Skjervengen. Foto: Harald Henden, VG

Wara forble Frp-er i en mer passiv rolle selv etter at han trakk seg ut av aktiv partipolitikk. Allerede i 1991 ble han valgt som nestformann (som var tittelen da) i partiet, men forsvant altså ut et par år etter.

Ville ha annen erfaring

– Det kan ikke være slik at man våkner opp som 65 åring, og det eneste man har gjort, er å sitte på Stortinget, sa Wara i et intervju med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i 2016.

Han mener det er viktig at politikere ikke bare har vært politikere, men høster erfaring fra andre deler av arbeidslivet.

les også

Frp over 20 prosent på to målinger denne uken

Han sier at han trakk seg fra politikk fordi han ville starte en ny karriere som 28-åring. Men i det samme podkast-intervjuet gjorde han det klart at han kunne ha sittet i en regjering sammen med Siv Jensen:

– Politisk sett, ja, visst kunne jeg det. Jeg kunne nok ønsket at det ble gjort masse annerledes. Men det er jo en del av det politiske håndverket. Demokratiet handler om å finne løsninger på ting. Jeg ville kunne sittet i dagens regjering. Etter at Siv Jensen overtok Frp, ville jeg kunnet det, sa Wara for to år siden.

Han er opptatt av at Fremskrittspartiet i mindre grad fremstår som forurettet og som offer i regjeringsposisjon enn noen har oppfattet partiet som tidligere.

– Man skal ikke innta en slik rolle som regjeringsparti. Det passer seg ikke, sa Wara i intervjuet.

Ikke statsminister

Tilbake i 1993, en vårdag for 25 år siden, ble Tor Mikkel Wara på nytt intervjuet av VG. I et større intervju blir Wara portrettert på tampen av hans første fase som rikspolitiker.

– Kan du noen gang bli statsminister? spør journalist Erling Bø.

– Nei, for å bli statsminister må du være født rik og tenke på de fattige. Med meg er det motsatt; født uten rikdom, og tenker på de rike! He-he . . .

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med Tor Mikkel Wara onsdag formiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder