ØKNING: Det har vært en økning av smittetilfeller av meslinger i Europa de siste årene. Foto: Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Smittevernoverlege: – Vaksinepåbud bør vurderes

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Helseetaten i Oslo kommune mener det nå bør vurderes å pålegge vaksinering av alle barn i Norge.

  • VG / NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg har vært skeptisk til obligatorisk vaksinering mot meslinger. Men det er nå stadig utbrudd i Europa og barn dør. Dette er en så alvorlig sykdom at jeg mener vi på nytt bør diskutere om dette skal være obligatorisk, sier Steen til Aftenposten.

35 døde av den smittsomme sykdommen i Europa i fjor, og 20 000 ble smittet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I Norge er alle vaksineprogrammer frivillige, men Steen forteller at i Frankrike og Italia innføres det nå obligatorisk vaksine for barn, mens i Finland skal vaksinasjon bli obligatorisk for helsepersonell.

Folkehelseinstituttet meldte onsdag at det er bekreftet tre meslingtilfeller denne uken, ett av dem gjelder en helsearbeider fra Vestvågøy. Han er nå utskrevet fra sykehuset. De andre smittetilfellene er barn, og gjelder et søskenpar fra Oslo.

les også

Tre personer smittet av meslinger

Foreløpig vil det være vanskelig å si hvordan dette vil utvikle seg videre, og vi følger situasjonen nøye, sa Folkeinstituttets avdelingsdirektør for vaksineforebyggbare sykdommer, sa Didrik Frimann Vestrheim, til VG.

Alle tre var uvaksinerte og ble smittet i utlandet.

Obligatorisk

Høyres helsepolitiske talsperson, stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H), støtter finnene. Han sier til NTB at helsepersonell som ikke vil vaksineres, ikke kan arbeide i helsevesenet.

– Meslingutbruddet, der en av de smittede er helsepersonell, aktualiserer mitt forslag om obligatorisk vaksine for helsearbeidere, mener han.

les også

Leder av Immunsviktforeningen: – Meslingvaksine bør bli obligatorisk

Ifølge Stensland har forslaget bred tilslutning i Stortinget. Han mener det bør settes ut i livet så snart som praktisk mulig.

Flere kommuner jobber med å informere personer som kan ha vært i kontakt med den gjeldende helsearbeideren. Foreløpig er det ikke påvist flere sykdomstilfeller som stammer fra vedkommende.

TRE TILFELLER AV MESLINGER: Tre personer er smittet av meslinger i Norge den siste uken. Foto: SHUTTERSTOCK

Støttes ikke

Folkehelseinstituttet støtter ikke forslaget.

– Ikke sånn som situasjonen er nå. Vi ønsker at vaksinasjonen skal være frivillig, men anbefaler helsearbeidere å være vaksinert. Vi har en høy vaksinasjonsgrad i Norge, og vi har større tro på frivillighet enn tvang, sier Vestrheim til NRK.

Han sier de aller fleste i Norge er vaksinert, men at det enkelte steder er grupper i befolkningen som ikke vil vaksinere seg eller barna.

– Vi har generell høy vaksinasjonsdekning i Norge – men det kan være «lommer», altså grupper i befolkningen av uvaksinerte, som kan være nok til små utbrudd, forteller avdelingsdirektøren.

les også

Flere nye meslingtilfeller påvist i Sverige

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med Folkehelseinstituttet om smitteoppsporing og informasjonsarbeid i forbindelse med disse tilfellene.

Vestrheim fortalte til VG onsdag ettermiddag at de var i kontakt med dem som er smittet og hvem de kan ha vært i kontakt med mens de var smittebærere.

Smitter lett

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. MMR-vaksinen gis normalt ved 15-måneders alder, og gjentas i 6. klasse på barneskolen.

De fleste i Norge er vaksinerte mot meslinger etter at vaksinen ble innført, og det har vært få sykdomstilfeller de siste årene. Mindre utbrudd kan oppstå blant uvaksinerte. Det har ikke vært utbrudd av meslinger i Norge siden 80-tallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder