Krevde piano i tjenesteleiligheten

Kjøpt som velferdstiltak for ansatte

Victor Norman krevde å få piano i leiligheten sin. Departementsråden og stabssjefen sa nei. Pianoet kom på plass likevel.

Artikkelen er over 16 år gammel

Pianoet var ett av flere spesielle krav fra Norman da han ble statsråd. Totalt har departementet kjøpt inn ekstrautstyr til hans kontor og statsrådsleilighet for 117.400 kroner.

- Å spille piano er min form for avkobling. Derfor spurte jeg om det var mulig å få et piano til leiligheten, sier Victor Norman til VG.

Daværende departementsråd Karin Moe Røisland avslo kravet om piano. Det samme gjorde stabssjef John Engstrøm.

Ifølge VGs kilder skjedde dette etter at Røisland kontaktet Statsministerens kontor for å få vite hva som var standard ekstrautstyr til statsråders leiligheter.

Piano sto ikke på listen fra Statsministerens kontor.

Victor Norman sier han ikke er klar over at daværende departementsråd, og øverste byråkrat i departementet, Røisland, avslo innkjøpet av piano.

- Men det hadde ikke spilt noen rolle om jeg visste det. Jeg ville ha fortsatt å spørre til jeg fikk det, sier Norman til VG.

- Kjøpt til revygruppene

Pianoet som til slutt havnet i Normans leilighet ble kjøpt inn som velferdstiltak for de ansatte i alle de seks departementene som holder til i R5 i regjeringskvartalet.

Det var ekspedisjonssjef for budsjett-, regnskaps- og økonomiavdeligen i AAD, Christian Fredrik Horst, som stod for innkjøpet.

- I R5 er det flere revygrupper blant de ansatte i de seks departementene. Det er for det meste de som bruker pianoet. Det gamle pianoet har lenge vært umulig å spille på, og jeg besluttet derfor at AAD kunne spandere et nytt piano på alle departementene. Fra statsrådsseksjonen fikk jeg så høre at Norman trengte et piano, og tilbød ham å låne vårt. Vi visste jo at Norman ikke ville bli sittende i evighetens perspektiv, og dermed var dette en god løsning for ham og for oss, sier Horst til VG.

- Hvordan var dette en god løsning for dere? Dere står jo uten piano?

- Man vil jo gjerne være snill, da.

- Hvorfor kunne ikke Norman få det gamle?

- Det er ubrukelig.

- Hvem i statsrådseksjonen ba om at Norman fikk låne pianoet?

- Det husker jeg ikke. Men det var ikke Norman selv.

Ønsket CD-spiller

Ifølge fakturaen for pianoet, et Rösler 108 II piano med krakk, kostet det 27.900 kroner og ble innkjøpt i slutten av februar 2002.

- Norman, hvorfor er det skattebetalernes ansvar at du skal ha et piano i statsrådsleiligheten?

- Det er ikke skattebetalernes ansvar i det hele tatt, men det var skattebetalerne som ville ha meg her. Og mitt piano er i Bergen, svarer statsråden.

- Er dette et rimelig krav?

- La meg stille spørsmålet slik: Ville man synes det var rimelig at en statsråd skulle bli nødt til å kjøpe et ekstra piano til å ha i pendlerleiligheten for at han skulle kunne dyrke sin hobby også i den perioden han er statsråd? Og svaret på det er klart: Nei.

Samtidig med ønsket om piano, ba Norman om radio og CD-spiller fra den eksklusive produsenten Bang & Olufsen. Prislapp: 10.540 kroner.

Også dette innkjøpet ble avslått av departementsråd Røisland, med samme begrunnelse som for pianoet.

Denne gangen ga derimot stabssjef John Engstrøm godkjennelse til innkjøpet - uten Røislands viten.

Ifølge oversikter VG har hentet inn fra de andre statsrådene, har ingen av dem slikt ekstrautstyr i leilighetene sine, eller på kontoret, som Victor D. Norman har.

Rundt arbeidsbord

Miljøvernminister Børge Brende har en reiseradio på kontoret, og barne- og familieminister Laila Dåvøy har fått innvilget en radio med CD-spiller til 2158 kroner til sin leilighet.

I tillegg til stereoanlegget krevde Norman å få et rundt arbeidsbord på kontoret sitt da han tiltrådte. Begrunnelsen hans er at bordet må være rundt for å kunne bygge et team.

Det nye bordet kostet, med stoler, 56.000 kroner.

- Det ble innhentet et tilbud på møtebord fra den leverandøren som allerede var her. Det pristilbudet var så vidt jeg husker på 70.000 kroner. Jeg sa nei. Vi bruker ikke 70.000 kroner på et rundt konferansebord, sier Norman.

Han fikk også en ny sofa til 23.000 kroner som han kan bruke å sove på eller slappe av i, i et rom som tilstøter kontoret.

- Hvorfor måtte du bytte ut møblene på kontoret?

- Jeg har i alle år insistert på at det skal være et rundt konferansebord.

Det har sammenheng med at alle må være likeverdige når man skal bygge et team, sier Norman.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder