STØRSTE GETTO: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var tirsdag på besøk i Vollsmose utenfor Odense, sammen med den danske innvandringsministeren Inger Støjberg (i front) og statsråd Jan Tore Sanner. Regjeringene har hentet inspirasjon på gjengtiltak fra Danmark. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

Regjeringen vurderer gjengforbud og strengere straffer for kriminelle ungdommer

VOLLSMOSE (VG) Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser nå på fire nye tiltak for å ta de voldelige gjengene i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

VG avslørte i vår hvordan gjengen Young Bloods de siste ti årene har fått vokse og bli Oslos største gjengtrussel. Den svært voldelige gjengen står bak drapsforsøk, kidnappinger og knyttes til dopsmugling til Norge.

– Vi ser både på de hardbarka gjengmedlemmene og det miljøet det rekrutteres fra, sier justisministeren til VG.

les også

Budsjettlekkasje: Vil bla opp 70 millioner for å ta Oslo-gjengene

På besøk i Danmarks største getto, Vollsmose, lanserer justisministeren de fire første tiltakene for å få bukt med gjengproblemene i Oslo.

  • Vurdere forbud mot medlemskap i gjenger og rekruttering til dem.
  • Gjøre de lettere å ta fra gjengmedlemmer pengene.
  • Se om det kreves for mange krav til samtykke på ungdomsstraff.
  • Finne en ny type straff for kriminelle ungdom som er strengere enn ungdomsstraff, uten å måtte sette ungdommene i fengsel.

1. Young Bloods og Satudarah kan bli forbudt

Etter fremveksten til terrororganisasjonen ISIL i Syria og Irak, har flere norske islamister blitt dømt for å delta i eller støtte en terrororganisasjon.

Wara sier regjeringen nå vurderer å utvide dette til å gjelde kriminelle gjenger.

– Vi ser på om vi kan benytte den teknikken og løfte den over til organiserte gjenger, sier Wara til VG.

GJENGTILTAK: Den danske regjeringen har plassert bydelen Vollsmose på en gettoliste på grunn av den høye kriminaliteten, den høye arbeidsløsheten og den høye andelen innbyggere med ikke-vestlig bakgrunn. I Danmark fikk justisministeren presentert danskens «gettoplan». Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

– Kan det da hende at det i Norge blir et forbud mot å være medlem i Young Bloods eller Satudarah?

– Det kan bli det, men det er ikke sånn at man skriver det i loven. Det er alltid en domstolsprosess som leder frem til hva som er å anse som en kriminell organisasjon. Hvis hovedformålet er kriminell virksomhet, vil medlemskapet i den også være det, sier Wara.

GJENGTILTAK: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) skal se på danskenes ferske gjengtiltak. Danskens innvandringsminister Inger Støjberg er fornøyd med at gjengen Loyal to Familia har blitt møtt med et forbud i Danmark. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

I Danmark har det nylig kommet et forbud mot den beryktede gjengen Loyal to Familia. Regjeringen skal også se på hvordan danskene har løst det.

  • Visste du? Etter VGs Young Bloods-avsløring ba justisministeren om innspill fra hele politiet om hva som kunne gjøres for å løse gjengproblemene. Her presenterer han de fire første tiltakene som regjeringen ser på.
– Det er helt nytt at man nå har forbudt Loyal to Familia. Det er jeg utrolig glad for at man har gjort, for vi har problemer med gjenger i Danmark og må få tatt et oppgjør med den utingen det er, sier den danske innvandringsministeren Inger Støjberg til VG.
les også

Politileder slår ressurs-alarm

2. Vil ta pengene til de hardbarka

Høyre gikk i sommer hardt ut og mente Oslo-politiet skulle ha tatt «bling» og klokker fra Oslos gjenger – for å stoppe dem. Justisdepartementet skal også se på endringer i lover og praksis - så politiet i større grad enn i dag kan ta og inndra pengene til dømte gjengmedlemmer.

DEMONSTRANTER: Den danske innvandringsministeren Inger Støjberg ble møtt med demonstranter i den danske gettoen Vollsmose. Etter den danske regjeringens gettoplan kom, har lokale myndigheter foreslått å rive hele 1000 boliger – for å bygge selveierleiligheter. I Vollsmose er det ingen som eier sin egen leilighet. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

– Vi ser også på inndragning, både praksis og lov. Jeg tror nok det blir litt større summer enn klokker og biler, det er mer snakk om å få tak i større omsetninger, understreker Wara.

les også

Rektor slo alarm om ungdomskriminalitet – slik tok skolen grep

3. Trenger noe strengere enn ungdomsstraff

Holmlia-gjengen Young Bloods rekrutterer ifølge politiet unge løpegutter fra flere bydeler i Oslo. Regjeringen frykter at 151 unge kriminelle gjengangere i Oslo blir neste generasjons gjengmedlemmer.

Politiet har meldt inn at de mangler straffereaksjoner for å ta de yngste kriminelle – og få dem på rett bane.

LØPEGUTTER: Politiet mener den kriminelle gjengen Young Bloods utøver innflytelse og rekrutterer løpegutter fra flere områder av Oslo. To av tiltakene regjeringen nå vurderer, er rettet mot ungdommene som står i faresonen for rekruttering til gjenger.

Wara sier at Norge i dag mangler en mellomting mellom fengsel og ungdomsstraff.

– Fengsel er fint som er mulighet, men en erfaring er at å plassere dem i fengsel hvor de møter de andre gjengmedlemmene, kan være uheldig. Det politiet sier, som er viktig å tenke på, er at ungdomsstraff og ungdomsoppfølging ikke er for alle, fordi det ofte krever litt motivasjon. Så vi mangler noe imellom der, sier justisministeren.

les også

Politimesteren i Oslo: Vil sende unge gjengkriminelle på institusjon

4. Vurderer å fjerne krav til samtykke

Politimesteren i Oslo mener at unge gjengkriminelle bør sendes på egne institusjoner. Wara bekrefter at det er noe de ser på.

– Det trenger ikke nødvendigvis være en institusjon, det kan være bortvisning eller forbud mot opphold i et område, eller elektronisk kontroll, sier justisministeren.

Det fjerde de ser på, er å få flere til å gjennomføre ungdomsstraff. Justisministeren sier det i dag kreves for mange tillatelser, fra ungdommene og foreldrene, for å få unge til å faktisk gjennomføre ungdomsstraff.

– På de ungdomsstraffene og oppfølgingene vi har i dag, er det litt for lett å melde seg av. Vi vil se på å fjerne kravene til samtykke, sier Wara.

Han sier lovforslagene vil ta tid og ikke kommer til Stortinget før jul.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder