Mor og to sønner siktet for grovt heleri etter storaksjon mot vaskehall

Politiet i Oslo pågrep seks personer og siktet tre personer for grovt heleri etter en planlagt aksjon mot en vaskehall i Oslo sentrum mandag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Pågripelsene og ransakingen knyttes opp mot personer som politiet mener har tilknytning til et kriminelt nettverk i Oslo sør, skriver politiet i en pressemelding onsdag.

Utgangspunktet for aksjonen var en siktelse mot tre personer for grovt heleri.

– Politiet har skjellig grunn til å mistenke at dette er en kriminell virksomhet, og at personene besitter store verdier som kommer fra straffbare handlinger. Aksjonen er et ledd i den pågående innsatsen mot kriminelle nettverk og gjenger i Oslo sør, og dette viser at innsatsen gir synlige resultater, sier tjenestestedsleder Gry Lene Sem på Manglerud politistasjon.

Mor og to sønner siktet

De tre som ble fremstilt for fengsling onsdag ettermiddag, er etter det VG erfarer en mor og to sønner.

Etterforskningsleder ved Enhet Øst, Terje B. Dahl, ønsker ikke å kommentere relasjonen mellom de tre siktede.

– Det jeg kan si er at det er tre personer som er pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling nå i ettermiddag. De er siktet for grovt heleri. Relasjonene dem imellom kan jeg ikke kommentere, men det er snakk om en kvinne og to menn, sier han til VG.

Hvilket kriminelt nettverk knytter dere de siktede til?

– De vi har aksjonert mot er kjenninger av politiet. De tilhører et miljø som vi har hatt under oppsikt over tid, og som bedriver narkotikakriminalitet. Sistnevnte forhold er ikke en del av siktelsen, sier Dahl.

Dahl har tidligere vært en sentral etterforskningsleder i Operasjon Gamma, som rettet seg mot den kriminelle gjengen Young Bloods på Holmlia.

Utelukker ikke utvidet siktelse

Politiet er fortsatt i startfasen av etterforskningen, understreker Dahl.

– Vi har vært gjennom flere avhør og kan ikke utelukke at siktelsen vil bli utvidet, men det er for tidlig å si enda, sier etterforskningslederen.

Politiet hadde i tillegg bistand fra flere samarbeidsaktører i arbeidskrimnettverket under kontrollen av vaskehallen.

Den ene av de to brødrene, som er i 20-årene, ble onsdag idømt varetektsfengsling i fire uker med brev og besøksforbud.

– Min klient benekter straffskyld. Jeg reagerer også litt på at politiet bruker eldre saker for å begrunne fengslingen. Hadde de hatt kontroll burde flere nye forhold vært lagt på bordet, sier forsvarer Torgeir Tønsager Falkum til VG.

Erkjenner ikke straffskyld

Den andre mannen, som også er i 20 årene, ble onsdag idømt fire ukers varetektsfengsling med brev og besøksforbud.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier forsvarer Tina Elisabeth Skeime til VG.

Den siktede kvinnen, som er i 40-årene, ble løslatt etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag ettermiddag. Siktelsen for grovt heleri vedvarer.

Advokat Kai Vaag, som forsvarer den siktede kvinnen, sier til VG at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Vi er enig med retten i at det ikke er grunnlag for fengsling, slik bevisene nå står i saken:

– Hun er siktet for to tilfeller av befatning med penger, som vi mener hun selv har tjent lovlig gjennom å være ansatt, sier han til VG.

I kjennelsen skriver tingretten at de mener påtalemyndigheten på det nåværende tidspunkt ikke har lagt frem tilstrekkelig dokumentasjon for å konstatere mistanke, selv om de påpeker at kvinnens forklaring ikke nødvendigvis er troverdig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder