FRIFUNNET: Stella Mwangi ble frifunnet, men påtalemyndigheten anket. Lagmannsretten mener de anket for sent. Foto: Helge Mikalsen

Anke-tabbe i Mwangi-saken

Påtalemyndigheten anket dommen hvor artisten Stella Mwangi (31) ble frifunnet for forulemping av politiet og for å ha drukket etter en trafikkhendelse. Men de anket for sent, mener lagmannsretten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I en fersk avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett slås det fast at «anken er for sent fremsatt og må avvises».

– Dette vil jeg si er en tabbe. De har ment å anke og forfølge henne videre, men så har de vært klønete med jussen og ikke overholdt ankefristen. Selv har de stått ved at dette ikke var en tabbe, men nå har lagmannsretten på en måte sagt det, sier Stella Mwangis advokat, Silje Elisabeth Steenvaag.

Til VG legger Stella Mwangi ikke skjul på at hun er lettet over at anken ble for sent fremsatt.

– Dette er en veldig god nyhet fordi saken har vært en stor belastning . Man glemmer ofte at dette rammer ikke bare meg, men også alle de rundt meg. Nå skal jeg feire med mine nærmeste og konsentrere meg om musikken, sier hun.

les også

Dommen falt: Stella Mwangi frikjent på alle punkter

les også

Stella Mwangi-saken: Vurderer rettslige skritt

Kan anke til Høyestrett

Ankefristen er 14 dager.

Statsadvokaten mente fristen begynte å løpe 15. juni, da den frifinnende dommen kom inn til statsadvokatens kontor. Lagmannsretten mente derimot at fristen begynte å løpe 1. juni, da dommen ble oversendt til politiet. Dermed var fristet oversittet med fire dager, da det ikke ble anket før 19. juni.

Det er mulig at påtalemyndigheten, ved Statsadvokatene i Oslo, vil anke denne avgjørelsen til Høyesterett.

– Stella er veldig trygg og sikker på at hun ville blitt frifunnet i lagmannsretten, men det er nok deilig å slippe belastningen å måtte møte i retten og gjennomgå alt dette på nytt, sier Stenvaag.

Statsadvokat Ingrid Vormeland Salte ved Oslo statsadvokatembeter har ikke vært tilgjengelig for kommentarer onsdag morgen.

Påtalemyndigheten droppet fyllekjøringstiltalen mot Mwangi under rettssaken, og erkjente at de ikke kunne bevise at Mwangi var beruset da hun kjørte bilen. De ønsket likevel å få henne dømt for å ha drukket etter en ulykke og for forulempning av polititjenestemann.

Politiet mente artisten hadde bulket i flere parkerte biler før hun forlot sin egen bil i Bernt Ankers gate i Oslo.

FORNØYD: Advokat Silje Elisabeth Stenvaag sier til VG at hun tror Stella Mwangi er trygg og sikker på at hun ville ha blitt frifunnet i lagmannsretten. Foto: Marte Vike Arnesen

Bedyret sin uskyld

Artisten hadde en promille på 2,2 da hun ble kontrollert to timer etter å ha kjørt bil. Politiet fant også THC, virkestoffet i cannabis, i blodet hennes. Da politiet kom for å hente henne inn til blodprøve, satte hun seg kraftig til motverge og kalte tjenestemennene rasister.

Mwangi selv har hele tiden bedyret sin uskyld, og hevdet at hun først drakk etter å ha forlatt bilen, og aldri kjørte i beruset tilstand.

Hun forklarte i retten at hun aldri hadde bulket noe som helst og at hun gikk fra bilen for å rekke en avtale i en neglesalong. Der inne skal hun ha drukket en halvflaske whiskey blandet med cola og øl, mens hun gjorde seg klar til jentefest.

– Jeg skulle kanskje ikke vært ha vært så ivrig med å begynne festen, sa Stella Mwangi i tingretten.

Hun stilte seg også uforstående til at hun skulle ha forulempet politiet. Aktor ba om 24 dagers betinget fengsel, samt en bot på 29.000 kroner og at hun skulle miste førerkortet i 12 måneder.

Retten var delt

Oslo tingrett frifant Mwangi på alle punkter. Både for uaktsom kjøring, forulemping av offentlig tjenestemann og for å ha kjørt etter en hendelse i trafikken, slik hennes forsvarer ba om, skriver NTB.

Retten var imidlertid delt i sin avgjørelse 1. juni. I dommen heter det blant annet:

«Det er overveiende sannsynlig at tiltalte har kjørt i beruset tilstand, men det kan ikke utelukkes at hendelsesforløpet var slik tiltalte har forklart.»

Når det gjaldt posten om forulemping av politibetjenter var det også uenighet mellom dommerne. Men de to meddommerne ga sin avgjørelse i favør av Mwangi.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder