TINGRETTEN: Rettssaken mot den somaliske kvinnen går i Oslo tingrett fram til 1. februar. Foto: NTB scanpix

31-årig kvinne nekter for deltakelse i IS

En 31 år kvinne nektet i Oslo tingrett for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Hun er den første kvinnen som er terrortiltalt i Norge.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kvinnen er tiltalt for å ha jobbet for og støttet IS, og for å ha forsøkt å reise fra Nordfjordeid til Syria for å slutte seg til gruppen. Ifølge tiltalen deltok hun i IS i perioden juni 2016 til november 2017.

Kvinnen nektet straffskyld på samtlige punkter i tiltalen da den ble lest opp i sal 327 i Oslo tingrett. Flankert av to forsvarere og med tolk til stede avviste også kvinnen at hun var 31 år, men hevdet hun var 27.

– Jeg har ikke gjort det jeg er beskyldt for, jeg har aldri vært medlem av ISIL. Jeg er en jente som ville prøve å få meg god framtid, ta en utdanning og ta meg av barna mine, sa kvinnen.

Sverget på uskyld

Hun avviste også kategorisk at hun hadde midler til overs som hun skal ha overført til andre med tilknytning til IS. Hun forklarte at hun fikk 12.000 kroner utbetalt fra kommunen, og etter husleie og strøm var ikke det mye igjen å leve for.

– Jeg sverger ved Gud at jeg aldri har sendt penger, for jeg hadde ikke de pengene, svarte kvinnen på ett av tiltalepunktene om at hun skal overført til en navngitt fremmedkriger i Syria.

De første dagene av saken er satt av til påtalemyndighetens innledning og kvinnens forklaring. Påtalemyndigheten har ifølge NRK kalt inn 17 vitner, samt en sakkyndig som skal fortelle retten om kvinners rolle i ekstremistgruppa.

Rettssaken vil pågå fram til 1. februar, og den tiltalte risikerer inntil tolv års fengsel.

Kvinnen er somalisk statsborger og kom til Norge som asylsøker i 2013. To år senere flyttet hun til Nordfjordeid, og det var her Politiets sikkerhetstjeneste mener hun ble rekruttert til IS:

Straffbart å gifte seg med IS-kriger?

Kvinnens rolle i IS er likestilt mennene og en forutsetning for ekstremistgruppas framtid. Derfor mener PST at kvinnenes deltakelse også må være straffbar.

Det gikk fram av aktor, statsadvokat Marit Formos, innledningsforedrag mandag.

I retten sa Formo at de mener den 31 år gamle muslimske kvinnens plan var å reise til Syria og gifte seg med en kriger i ekstremistgruppa IS og slik sett delta i kampen for etableringen av en islamsk stat.

– Retten må ta stilling til om det å gifte seg med en fremmedkriger er straffbart. Dette er første gang man har spørsmålet om kvinners rolle som hustru til en fremmedkriger til behandling i retten, sa Formo til tingrettsdommer Astri Aas-Hansen.

PST regner med at omtrent 90 personer har reist fra Norge til Syria siden borgerkrigen brøt i 2010. Flere av dem er kvinner som frivillig har blitt sammen med IS-krigere.

les også

Se dokumentar: Rydder miner med bare hendene

Pluss content

Tatt på OSL

5. desember 2017 ble kvinnen pågrepet på Oslo lufthavn. Hun har sittet i varetekt siden pågripelsen.

Hun hadde med seg kontaktdetaljer til flere IS-tilknyttede personer da hun reiste fra Nordfjordeid i oktober 2017. Hun ble først pågrepet i Østerrike da hun forsøkte å reise videre fra Wien til Istanbul, men søkte asyl i Østerrike og ble plassert på asylmottak. Måneden etter reiste hun videre til Italia, der hun ble pågrepet av italienske myndigheter og fengslet, før hun ble uttransportert til Norge 5. desember samme år.

Ifølge tiltalen deltok kvinnen i både åpne og lukkede fora på internett, og hun hadde kontakt med flere personer tilknyttet ekstremistgruppa i Syria, Storbritannia og Sudan.

– Hun deltok i arbeid med å utvikle og spre ISIL-propaganda, blant annet ved å lese korrektur på propagandatekst, oversende propagandameldinger og tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet ISIL og opprettelse av fiktive brukerkontoer på ulike sosiale medier, skriver statsadvokat Marit Formo i tiltalen.

Avviser tiltalen

Advokat Steingrim Wolland som er kvinnens forsvarer, sa i desember til Sunnmørsposten at hun stiller seg helt avvisende til den alvorlige tiltalen.

– Hun har aldri vært medlem av IS eller vært i noe IS-kontrollert område, eller gjort noe som helst som er av betydning for IS. Selv ikke tiltalen beskriver egentlig noe slikt. Det begynner å bli nokså smått, når det er snakk om å lese korrektur, sa Wolland.

Han understreker også at hun aldri har vært i et IS-kontrollert område.

– Hun ble jo arrestert i Wien. PST mener hun var på vei til Syria. Jeg mener det i verste fall kan dreie seg om et forsøk, ikke om faktisk deltakelse, sa Wolland.

les også

Hun dro inn i Syria da alle andre dro ut: «Ondskap finnes. Det har jeg sett»

Pluss content

– Skulle til Afrika

Kvinnen har forklart at hun var på vei til Istanbul for å reise videre til Afrika.

I tiltalen framgår det videre at kvinnen i februar 2017 formidlet kontakt mellom en person i Storbritannia og et såkalt fasiliteringsnettverk for IS i Syria i forbindelse med at denne personen planla å reise til landet og slutte seg til ekstremistgruppa. Mannen ble imidlertid pågrepet på Stanstead flyplass i London idet han forsøkte å reise.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder