STENGT: Longyearbyen skole vil være stengt torsdag, på grunn av uvær. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mer enn hundre personer evakueres på Svalbard

Det er ventet kraftig storm med orkan i kastene i Longyearbyen torsdag.

Artikkelen er over ett år gammel

29 boenheter nedenfor fjellet Sukkertoppen og 110 personer i Nybyen i Longyearbyen skal evakueres. Det opplyser sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, til VG.

Folk må ha evakuert seneste klokken åtte torsdag morgen. Årsaken er stor skredfare i forbindelse med at det er meldt kraftig vind. Skredvarslingstjenesten til NVE har satt faregraden til øverste nivå.

les også

Russisk turist fengslet etter bankran på Svalbard

– Vi har fått et værvarsel om storm, med orkan i kastene. Etter diskusjoner med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og beredskapsrådet, ble vi enige om evakueringen. I tillegg går vi ut med advarsler på grunn av vinden. Den kan skape dårlig sikt, og det er fare for løse gjenstander, sier Askholt.

På grunn av uværet vil skolen og barnehagen i Longyearbyen være stengt torsdag. Det er ventet vindkast på 45 meter per sekund, skriver Svalbardposten.

SYSSELMANN: Evakueringen vil i første omgang var til lørdag formiddag, sier sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Evakueringsvenn

– I morgen kommer det et kraftig lavtrykk. Det er ventet liten til full storm, med kraftfulle kast, sier Ine-Therese Pedersen, statsmeteorolog på Svalbard.

Hun forteller at vinden vil starte torsdag morgen, og nå full styrke på formiddagen. Stormen vil vare utover natten til fredag, for å avta i løpet av fredag.

Askholt forteller at evakueringen i første omgang varer til lørdag formiddag.

– Da tar vi en ny vurdering, sier hun.

Ifølge Askholt er evakueringer så vanlige i Longyearbyen at mange har en såkalt evakueringsvenn, en person de kan bo hos, i tilfelle evakuering.

– De som ikke har det, kan ta kontakt med kommunen, som vil bistå med å finne steder, sier sysselmannen.

Det vil komme løpende informasjon på nettsidene til lokalstyret og sysselmannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder