ORDREN: 8.mars undertegnet president Donald Trump dokumentene som innfører toll på import av stål og aluminium. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Kilde til VG: Norge slipper trolig Trumps straffetoll

Norge ligger an til å få unntak fra straffetollen som USA og president Donald Trump nå innfører på import av stål og aluminium, ifølge VGs opplysninger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag i forrige uke signerte den amerikanske presidenten dokumentene som innfører straffetoll på 10 prosent på stål og 25 prosent på aluminium, og mange frykter at dette er starten på en ny handelskrig.

Den nye tolltariffen er ment å tre i kraft 15 dager etter at Trump skrev under.

Men nå sier en sentralt plassert kilde med innsyn i den amerikanske administrasjonens arbeid med tollregimet, at den nye tollbarrieren neppe vil gjelde import av stål og aluminium fra norske bedrifter.

– Forslaget er ikke rettet mot Norge, sier kilden til VG.

Flere fikk unntak

Allerede ved undertegningen sa Trump at Mexico og Canada har fått unntak, og at også andre allierte land ville kunne søke om eller få unntak.

Norske myndigheter har så langt ikke fått noe varsel fra USA i noen retning om det nye tollregimet fra Trump-administrasjonen:

– VI har per i dag ikke mottatt noen notifisering om dette fra amerikanerne, sier Frode O. Andersen, kommunikasjonsjef i Utenriksdepartementet, til VG onsdag ettermiddag.

Kunde, alliert og venn

Det tette forholdet mellom Norge og USA er en viktig del av forklaringen for hvorfor Norge ligger an til å slippe tollregimet. VGs kilde viser til det den amerikanske presidenten sa da statsminister Erna Solberg besøkte Det hvite hus 10.januar:

«Norge er en god kunde, alliert og venn», sa Trump da han og Solberg møtte pressen i Det ovale kontor før møtet.

les også

Trump til Solberg: Norge er en viktig bidragsyter

Eksporterer for 80 mill

En annen grunn er at den norske eksporten av stål og aluminium til USA er ubetydelig:

Hydro er omtrent alene som eksportør til USA av disse metallene, og den direkte eksport av aluminium er verdsatt til omlag 80 millioner kroner årlig, får VG opplyst. Det er en brøkdel av Hydros totale eksportverdi på 33 milliarder kroner på aluminium.

Norske myndigheter har imidlertid uttrykt bekymring og motstand mot det regjeringen ser på som handelshindringer og beskyttelse av eget næringsliv.

les også

Ine Eriksen Søreide til VG: Advarer mot handelskrig

– Selv om det ser ut til at lite av norsk eksport vil bli direkte berørt i første omgang, berøres norsk næringsliv indirekte gjennom forverring av en allerede krevende situasjon på de globale markedene, ikke minst i Europa, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) etter at Trump kunngjorde sitt vedtak.

Tollen er omstridt også internt i Trumps egen administrasjon: Trumps fremste økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, forsøkte også å få Trump til å ombestemme seg og valgte å gå av etter vedtaket.

EU har laget en liste over mulige mottiltak dersom medlemslandene blir ilagt straffetoll fra USA. Norske myndigheter har foreløpig ikke varslet noen mottiltak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder