REAGERER: – Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten, sier Halvard Helle, som er advokaten til Anne-Cecilie Sibue. Foto: Helge Mikalsen

Wara-saken: Kunstnere og teatersjef siktet etter forestilling

Dagen før samboeren til Tor Mikkel Wara (Frp) ble siktet for å ha fingert angrepet mot sin egen og justisministerens bolig, siktet Oslo-politiet teatersjef Anne-Cecilie Sibue og de tre kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» for å ha krenket privatlivets fred.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen
 • Ådne Husby Sandnes
 • Runa Fjellanger

Artikkelen er over ett år gammel

I tillegg ba politiet ved politiadvokat Arne Valdemar Nielsen om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teatersjefen og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis, får VG opplyst.

De fire ble onsdag siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 267 om krenkelser av privatlivets fred, får VG opplyst.

Oslo tingrett avviste politiets begjæring samme dag, men VG får opplyst at politiet valgte å anke saken til Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten har så langt ikke truffet noen avgjørelse i saken.

Dagen etter, torsdag 14. mars, pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) justisministerens samboer, Laila Anita Bertheussen, og siktet henne for å ha fingert angrepet mot sin egen og justisministerens bolig natt til søndag 10. mars.

les også

Opplysninger til VG: PST sikret bevis med hemmelig kamera

Anslag mot ytringsfriheten

Halvard Helle, advokaten til teatersjef Anne-Cecilie Sibue, reagerer sterkt på siktelsen.

– Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til respekt for privatliv. Det har ikke skjedd tidligere i nyere norsk historie at politiet har siktet en teatersjef og bedt om ransaking av hennes teater og hjem. Oppsetningen på Black Box er ikke en politisak og har aldri vært det, sier Helle til VG, og legger til:

– På vegne av teatersjef Sibue har jeg bedt om at siktelsen straks trekkes og at saken henlegges. Det er uholdbart å opprettholde en slik sak. Jeg har også bedt politiet trekke anken. Det er et alvorlig tankekors at påtalemyndigheten er beredt til å bruke tvangsmidler mot frie kunstinstitusjoner, sier Helle.

les også

Bertheussen filmet diskusjon om teaterstykke – timer senere brant det ved hennes egen bolig

Waras samboer anmeldte

Det var Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, som 18. desember i fjor anmeldte Black Box-teateret og kunstnerne bak oppsetningen, Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, for krenkelse av privatlivets fred.

1. desember publiserte VG også en kronikk fra Bertheussen der hun kom med kraftig kritikk av forestillingen.

I oppsetningen «Ways of seeing» viste kunstnerne frem videoopptak av Wara og Bertheussens hjem på Røa i Oslo for publikum. Opptakene var gjort uten tillatelse fra Wara eller Bertheussen.

Bertheussens forsvarer John Christian Elden skriver dette til VG:

– Samboerens anmeldelse er tatt til følge av statsadvokaten, og om ikke offentlig uthenging av privat adresse og bolig er huslige opplysninger, er personvernet i Norge en illusjon.

VG gjør Elden oppmerksom på at adressen er offentlige tilgjengelig ved enkle søk i registre på internett.

– Tilsvaret mitt er nøyaktig det samme uansett. Fokuset har avstedkommet krenkelsene og er ulovlige, skriver han i en melding.

Forestillingen har blitt vist ved flere scener, men det er kun Black Box-teatret som har blitt anmeldt av Bertheussen.

Torsdag pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Bertheussen og siktet henne for å ha fingert angrepet mot sin egen og justisministerens bolig natt til søndag 10. mars.

PST etterforsker nå om Bertheussen også kan ha medvirket eller stå bak flere av angrepene mot sin egen og Waras bolig. Siden 6. desember i fjor har det vært minst fem angrep.

Bertheussen nekter for å ha noe med hendelsene å gjøre.

IKKE TILFREDS: – Saken har ligget der død i fire måneder, hvor alle de involverte har vært åpne for å forklare seg for politiet og ikke har hørt noe, sier advokat Jon Wessel-Aas til VG. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Advokat: – Arbeidsuhell

Kunstnernes advokat, Jon Wessel-Aas, stiller seg uforstående til at politiet har siktet hans klienter.

– Det er oppsiktsvekkende at politiet er villig til gå frem mot en kunstnerisk ytring på denne måten. Saken har ligget der død i fire måneder, hvor alle de involverte har vært åpne for å forklare seg for politiet og ikke har hørt noe. Det hele må skyldes et arbeidsuhell hos politiet. Jeg tar for gitt at dette er en sak politiet har lagt vekk, sier Wessel-Aas til VG.

les også

Erna Solberg refser teaterregissør etter Wara-uttalelser

Nina Sundgaard, politiinspektør i Oslo politidistrikt kommenterer saken til VG:

– I utgangspunktet besluttet politiet å henlegge anmeldelsen fra Laila Bertheussen mot navngitte personer tilknyttet Black Box – uten etterforskning. Etter klage omgjorde Oslo statsadvokatembeter politiets beslutning, sier Sundgaard.

ETTERFORSKES: Kunstner Pia Maria Roll er blant dem som er siktet for krenkelse av privatlivets fred etter oppsetningen «Ways of seeing». Foto: Mimsy Møller

– Samtidig ba statsadvokaten politiet om å skaffe seg tilgang på filmopptakene som var gjort mot klagers bolig. Dette er bakgrunnen for at politiet ba Oslo tingrett om en beslutning om ransaking hos dem som er anmeldt.

Sundgard bekrefter at dette ble avslått av tingretten onsdag 13. mars, og at politiet anket tingrettens beslutning inn for lagmannsretten samme dag.

PS! Halvard Helle jobber for advokatfirmaet Schjødt, som i andre sammenhenger har tatt juridiske oppdrag for VG. Helle uttaler seg uavhengig av dette.

Mer om

 1. Tor Mikkel Wara
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. William Nygaard om teater-siktelsene: – Et alvorlig angrep på ytringsfriheten

 2. Amnesty om teater-siktelsen: – Ekstra alvorlig at de angriper en politisk ytring

 3. Politiet henlegger saken mot Black Box Teater: – Jeg er glad på vegne av Norge

 4. Oslo tingrett stiller spørsmål ved om det er straffbart å vise film av Waras hus

 5. Advokat varsler klage på politiets opptreden i Black Box-saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder