RYKKER NED: Nordmenn er nummer tre på lista over de lykkeligste i verden. Denne mannen er på tur opp på Tomskjevelen på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Rapport: Finner lykkeligst, nordmenn på tredjeplass

Finland kåres nok en gang til det lykkeligste landet i verden. Også Danmark ligger foran Norge, som er nummer tre på listen.

Rapporten World Happiness Report ble kunngjort onsdag.

Kåringen er basert på spørreundersøkelser Gallup har utført i årene 2016–2018.

I fjorårets rapport lå Norge på andreplass. Dermed har vi altså rykket ned på listen over verdens lykkeligste.

Nærmest de tre øverste landene på årets liste følger Island, Nederland, Sveits, Sverige, New Zealand, Canada og Østerrike.

Årets rapport tar for seg hvordan utviklingen har vært siden disse undersøkelsene ble gjort for første gang i 2005/2006. Det har vært en positiv utvikling på nasjonalt nivå, men hvis man tar hensyn til befolkningsvekst, har verdens lykke falt de siste årene. Det skyldes blant annet en vedvarende, nedadgående trend i folkerike India.

les også

Nordmenn ikke blant de ti lykkeligste

Blant de 20 landene som mener de er blitt lykkeligere de siste tolv årene, finner vi ti i Sentral- og Øst-Europa, fem i Afrika sør for Sahara og tre i Latin-Amerika.

De ti landene som opplever størst nedgang, er typisk rammet av økonomiske, politiske eller sosiale problemer, blant dem Jemen, India, Syria, Botswana og Venezuela.

I årets rapport tar professor Jeffrey Sachs også for seg hvordan avhengighet i ulike former bidrar til å gjøre befolkningen i USA ulykkelig. Landet er i år på 19. plass i kåringen.

– Årets rapport gir et edruelig bilde av hvordan avhengighet forårsaker betydelig ulykkelighet i USA. Avhengighet kommer i mange ulike former, fra stoffmisbruk til gambling og digitale medier, sier Sachs.

156 land er med på listen i rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder