To småjenter savnet: Mor frykter kriminell handling

KRISTIANSAND (VG) Moren til savnede Stine Sofie Sørstrønen (8) frykter det ligger noe kriminelt bak datterens og venninnen Lena Sløgedal Paulsens (10) forsvinning.

Artikkelen er over 20 år gammel

Søndag morgen ble leteaksjonen trappet opp.

- Jeg tror det har skjedd noe kriminelt, det har jeg trodd hele tiden, sier Ada Sofie Austegard.

Fortvilet gikk hun rundt blant letemannskapene i Baneheia i Kristiansand i går kveld, uten at det dukket opp et eneste spor etter datteren eller hennes venninne. Moren ser helt bort fra at datteren kan ha forsvunnet frivillig.

- Hun er ikke typen til det. Det har hun aldri gjort. Dette er ordentlige jenter som ikke stikker av, sier Ada Sofie Austegard.

Mysterium

Hun ser også helt bort fra at de kan ha kviet seg for å dra hjem fordi de har vært for sent ute.

- Det er helt fjernt for meg. De må ha vært utsatt for noe kriminelt, sier moren. I går ettermiddag så Ada Sofie Austegard gjennom klesplagg som er funnet under leteaksjonen i Baneheia. Det var badedrakter, strømper, strømpebukser og hårstrikk, men ikke noe av dette tilhørte de to savnede jentene.

Forsvinningen er et stort mysterium. Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) har forsvunnet fra en badeplass midt i Kristiansands mest brukte friområde, uten å etterlate seg et eneste spor. Det finnes bare én sikker observasjon av dem, på badeplassen ved vannet «3. Stampe» klokken 19.30 fredag. Der har to personer sett dem.

Nesten uansett hvilken vei de hadde tatt fra badeplassen, burde de ha støtt på mennesker. Baneheia er gjennomskåret på kryss og tvers av stier, og tett trafikkert av turgjengere.

Hvis jentene har gått fra Baneheia mot byen, må de ha passert gjennom boligområder, uansett hvilken vei de hadde valgt. På den andre siden ligger Bymarka, men den er naturlig atskilt fra Baneheia av vann og kraftig stigning. Røde Kors-søk langt inn i Bymarka har heller ikke gitt resultat. Helikopter har søkt med varmesøkende kamera, alle tunneler i forbindelse med veganlegg under Baneheia er gjennomsøkt, og alle busser, ferger, tog og drosjer er sjekket. Alt har vært like resultatløst.

Søkte i vannet

Badevannet er gjennomsøkt av dykkere, uten resultat. Røde Kors har gjennomsøkt hele Baneheia, med manngard med tre meters mellomrom, fra bebyggelsen i Kvadraturen og langt inn i Bymarka. De har ikke funnet et eneste spor etter de to jentene. Leteområdet er kupert, men oversiktlig. Det er 20 vann i leteområdet, men begge jentene er godt svømmedyktige.

De to jentene ble meldt savnet klokka 22.10 fredag kveld, da de ikke hadde kommet hjem fra badeturen. Klokken 18.30 hadde de gått hjemmefra gjennom boligområdet Grim. Derfra er det ti minutters gange på en sti opp til badevannet der de sist ble sett. Det var surt og kaldt i Kristiansand natt til i går, ned mot 3 grader. De to jentene var ikke kledd for å være utendørs i så lave sommertemperaturer.

Begge de to jentene var på besøk hos sine fedre, som bor i samme hus på Grim. Stine Sofie bor i Grimstad, venninnen Lena i en annen bydel i Kristiansand. De to er «besøksvenninner» når de er hos fedrene sine. Stine Sofie hadde gledet seg til å dra til pappa denne helgen. Hun så frem til å bruke de nye rulleskøytene og PC'en hos faren. Politiet arbeider fortsatt ut fra at dette er en forsvinningssak, men jobber parallelt med muligheten for at det kan bli en kriminalsak.

- Vi arbeider fortsatt ut fra at dette er en forsvinning. Vi har ingen holdepunkter for at det er en kriminalsak, sa stabssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politikammer i går kveld.

Fryktet det verste

Det går bare stier inn til badevannet, det er ikke tilgjengelig med bil. Nærmeste parkeringsplass er flere hundre meter unna. Det er ingenting som tyder på at de er blitt utsatt for noen form for tvang ved badeplassen.

- Jeg kan heller ikke tenke meg at de ville bli med fremmede, eller fremmede biler, sier Stine Sofies mor.

Et vitne mente å ha sett de to jentene i parken Ravnedalen, sammen med en ukjent mann. Dette tipset, som fikk de pårørende til å frykte det verste, ble avsannet senere på kvelden. I stedet var det to andre jenter som var observert i Ravnedalen, og mannen var faren som var ute for å hente dem hjem. Det ga et glimt av håp for Stine Sofies fortvilte mor:

- Nå ser jeg litt mer optimistisk på det, sa Ada Sofie Austegard sent i går kveld. Letingen etter de to jentene ble avsluttet da det ble mørkt i går kveld, og erstattet med lytteposter i mørket.

Leteaksjonen ble utvidet tidlig søndag morgen. Leteområdet er utvidet til hele Bymarka, et skogområde på til sammen 10 kvadratkilometer.

Les også

 1. Mann sjekket ut av forsvinningssaken

  En mann som politiet etterlyste i forbindelse med at to jenter forsvant i et friluftsområde ved Kristiansand fredag, ble…
 2. Jenter på 8 og 10 savnet i Kristiansand: Ingen spor etter jentene

  (VG NETT) Letemannskaper har lett etter to jenter på åtte og ti år fra Kristiansand i hele natt.
 3. Dykkere gjennomsøker badevann

  Politiet står fortsatt uten spor i letingen etter to jenter på ti og åtte år som er savnet etter at de i går kveld gikk…
 4. Leting etter savnede jenter trappet opp

  KRISTIANSAND: Politiet har trappet opp letingen etter Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lene Sløgedal Paulsen (10) fra…
 5. Jenter savnet etter badetur

  To jenter på ti og åtte år er savnet etter at de gikk for å bade ved friluftsområdet Barneheia utenfor Kristiansand…

Mer om

 1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

 1. Ingen bader lenger

 2. Markerte ved funnstedet

 3. Gripende minnestund

 4. Hva tenker en barnemorder?

 5. Hele byen jakter på morderen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder