50.000 barn får ingen glede av økt barnetrygd

Økt barnetrygd neste år får ingenting å si for titusenvis av barn i familier som mottar sosialhjelp.

  • gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

De aller fleste kommuner regner nemlig barnetrygden som inntekt og trekker fra beløpet før de beregner hvor mye sosialhjelp familien skal få, skriver Dagbladet.

les også

Regjeringspartiene viser velvilje til KrF-krav om økt barnetrygd

I fjor var det 47.878 barn i familier som fikk redusert sosialhjelp på grunn av barnetrygden, viser tall fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering).

Barnetrygden økes neste år, for første gang siden 1996. KrF fikk i budsjettforhandlingene gjennomslag for at ytelsen, som går til alle barnefamilier, øker med 1.000 kroner i året fra 1. mars.

Fikk du med deg? KrF reagerer på manglende familiesatsing

Både SV og Rødt ber KrF presse på for å endre reglene, slik at kommunene ikke kan regne barnetrygden som inntekt og dermed redusere sosialhjelpen.

Se intervju med Hareide om hvorfor han mener det er viktig å øke barnetrygden. Saken fortsetter etter videoer.

ENGASJERT: Partileder Audun Lysbakken (SV) mener barnetrygden må holdes utenfor når kommunene beregner hvor mye sosialhjelp fattige familier skal få. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

les også

Reagerer på regjeringens nye tiltak mot barnefattigdom: – En puslete satsing

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om at den må utrede ytelsen skal holdes utenfor ved beregning av sosialhjelp. I forslaget til statsbudsjett fra oktober heter det at Arbeids- og sosialdepartementet har vurdert saken og kommet fram til at en slik endring ikke er et treffsikkert eller godt tiltak for å bedre barnefamilienes levekår.

– Noen setninger om hva regjeringen mener, er ingen utredning, konstater Lysbakken.

Også KrF har programfestet at barnetrygden skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, opplyser finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad avsluttet i forrige uke budsjettforhandlingene med sine finanskolleger i Høyre, Frp og Venstre og forbereder seg nå på å lede forhandlingene om KrFs inntreden i Solberg-regjeringen.

Vil ha endring i kommunene

– Det hadde vært bra om dette skaper debatt rundt i kommunene, sier han, og oppfordrer dem til å slutte å regne barnetrygden som en del av inntekten før sosialhjelpen beregnes.

Like fullt var KrF i Stavanger nylig med på å stanse et forslag fra SV som ville endret på denne praksisen i kommunen, skriver Vårt Land. Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) sier til avisen at de heller vil se på flere målrettede tiltak for å bekjempe barnefattigdom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder