Nederlandsk bergingsselskap: Ville «aldri i verden» valgt en slik løsning

Det nederlandske bergingsselskapet Ardent Global sier deres tilbud om å berge KNM «Helge Ingstad» ble avvist fordi det var «for dyrt». Etter båten sank, forhandler de på nytt, skriver aldrimer.no.

Det er sjøforsvaret som har ansvaret for å berge den 4 milliard dyre fregatten KNM «Helge Ingstad», som i dag tidlig sank da flere av vaierne røk. Fredag meldte Sjøforsvaret at selskapet BOA Management AS var engasjert for å støtte under bergingsoperasjonen med slepebåt og lekter.

I et intervju med aldrimer.no sier det nederlandske selskapet Ardent Global nå at også de ble kontaktet om bergingsoperasjonen.

– Men det ble for dyrt sa de og da gikk de for den prisen BOA forlangte, sier Tjisse van der Meer ifølge Aldri Mer.

VG har etter denne saken ble publisert fått innsyn i en e-post van der Meer har sendt til Forsvaret. Der skriver han at sitatene hos Aldri Mer er feil og at de ikke kjenner seg igjen innholdet. Selskapet har selv ikke besvart VGs henvendelser.

Han påpeker at det nå pågår forhandlinger om et nytt tilbud, ettersom skipet sank i natt. Fregatten KNM «Helge Ingstad» var sikret til land med ni stålvaiere. Om det sier Van der Meer:

– Aldri i verden om vi ville valgt en slik løsning

Det har så langt ikke lyktes VG å få en kommentar fra Sjøforsvaret på disse opplysningene. På pressekonferansen understreket de nødvendigheten av hjelp fra private aktører.

– Det er viktig å påpeke at Forsvaret ikke har erfaring med å berge fartøy og det er derfor vi setter det ut til selskap som erfaring med å gjøre dette, opplyser Forsvaret på pressekonferansen.

Regjeringen holdes løpende orientert

Samferdselsminister Jon Georg Dale holdes løpende orientert om fregatt-ulykken med KNM «Helge Ingstad», bekrefter han tidligere i dag overfor VG. 
– Jeg blir løpende orientert fra Kystverket, sier samferdselsministeren. 

Han påpeker at hans departement blant annet har ansvar for akutt forurensning. 

– Vi har varslingsrutiner som gjør at når Kystverket er involvert i denne typen håndteringer, blir vi løpende orientert, sier Dale.

Om at flere vaiere i dag tidlig røk og skipet sank, sier samferdselsministeren:

– Det er naturligvis tragisk å se at det er et krevende sikringsarbeid. Det vet vi nå at det er, så avventer vi Havarikommisjonens rapport om ulykken og håper at håndteringen videre skjer så sikkert som mulig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder