BORTE 106 DAGER: Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen var om morgenen onsdag 31. oktober i fjor. Foto: Jørgen Braastad

Ventet i to uker med å besvare kidnapper-melding

Bare kort tid etter at familien til Anne-Elisabeth Hagen hadde bønnfalt motparten om å ta kontakt på en annen måte, tikket den nye meldingen inn.

Publisert:

I den nye meldingen skal de mulige kidnapperne ha skissert hvordan de kan gi familien fra Lørenskog et bevis på at Anne-Elisabeth Hagen (68) fortsatt er i live.

Meldingen ble sendt til bistandsadvokat Svein Holden og politiet, og omtales som «enveiskommunikasjon» uten mulighet til å svare direkte.

– Det var én melding med det samme budskapet. Bistandsadvokaten og politiet var adressat, men meldingen var rettet til familien, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt til VG.

Etter det VG kjenner til, har politiet ventet i om lag to uker med å fortelle offentligheten om den nye kontakten med de mulige kidnapperne.

Den nye meldingen skal ha tikket inn kort tid etter pressekonferansen i kontorlokalene til bistandsadvokat Holden 24. januar.

På pressekonferansen denne dagen gikk det ut klar beskjed fra familien Hagen til de mulige kidnapperne: Gi oss et livstegn og skift kommunikasjonsplattform.

les også

Venter på DNA-svar i Lørenskog-forsvinningen

Vanskelige vurderinger

– Jeg kan bekrefte at vi har brukt noe tid før vi gikk ut med informasjon om at det har kommet et nytt budskap fra motparten, men jeg kan ikke kommentere eksakt hvor lenge. Det har blant annet vært viktig for oss å avklare om avsenderen har vært den samme som tidligere, sier Brøske.

Politiinspektøren opplyser at det offentliggjøringen om den nye kontakten skjedde i tett dialog med familien – og interne politifaglige vurderinger.

VG Direkte: Siste nytt om Lørenskog-forsvinningen

Etter det VG kjenner til, har noe av det mest sentrale i disse politifaglige vurderingene handlet om fordeler og ulemper ved å gå ut i offentligheten med informasjon om den nye kontakten:

  • Hvordan vil motparten reagere?
  • Hvilke konsekvenser får dette?
  • Hva er budskapet til motparten?

Bistandsadvokat Holden har beskrevet den nye kontakten med de mulige kidnapperne som «enveiskommunikasjon uten mulighet for familien til å svare direkte».

Kilder: Kommuniserer ikke på engelsk

Både på pressekonferansen 24. januar og da han møtte pressen i Mo i Rana på mandag, valgte bistandsadvokaten å henvende seg til motparten på både norsk og engelsk.

– Jeg ønsker å ta høyde for at de som har Anne-Elisabeth i dag, ikke snakker norsk, derfor gjentar jeg budskapet på engelsk, sa Holden på mandag.

Det er ikke kjent hva slags språk de mulige kidnapperne har kommunisert på i den nye meldingen, men etter det VG kjenner til skal det ikke dreie seg om engelsk.

Dokumentar: Den hemmelige politioperasjonen – Ti uker ingen skulle vite om

Språket i trusselbrevet som ble funnet i eneboligen i Sloraveien 31. oktober i fjor – dagen politiet mener 68-åringen ble bortført – er ifølge VGs opplysninger blitt beskrevet som gebrokkent norsk.

Politiet ønsker ikke å kommentere noe rundt språk, datoer, type kommunikasjon eller detaljer knyttet til den nye plattformen som de mulige kidnapperne nå har brukt.

– Detaljer rundt dette kan trigge andre personer til å vanskeliggjøre politiets arbeid fremover, sier Brøske, som ikke ønsker å utdype utsagnet.

Politiet gir råd

Politiinspektøren understreker at politiet ikke er noen forhandlingspart for motparten.

– Politiet har en rolle hvor vi skal gi råd til familien som står i en svært, svært vanskelig situasjon. Vi bygger våre råd og vår veiledning på erfaringer fra tilsvarende saker andre steder i verden. Det er med bakgrunn i det at vi har gitt rådet – og fortsatt står ved det rådet – om å ikke innlede noen forhandling før det har kommet noe livstegn.

Bistandsadvokat Holden opplyste på mandag at familien følger politiets råd om å ikke gå i forhandlinger før de har mottatt et livstegn.

Politiet ønsker ikke å kommentere om det har vært noen ny kontakt med motparten etter pressekonferansen på mandag kveld.

VG har vært i kontakt med bistandsadvokat Svein Holden. Han viser til uttalelsen han ga på mandagens pressemøte, utover det ønsker han ikke å gi noen ytterligere kommentarer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder