SFT:Nye krav mot Gardermoen

Oslo (NTB-Wemunn Aabø): Statens Forurensningstilsyn (SFT) vurderer å anmelde Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) for brudd på forurensningsloven. SFT vil også komme med pålegg som kan komme til å begrense trafikken på hovedflyplassen.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Årsaken er flere brudd på utslippstillatelser i løpet av det siste året. Den siste miljøskandalen rammet vår nye hovedflyplass i forrige uke, da det ble kjent at grunnvannet under Gardermoen var forurenset av kjemikalier fra flyplassen.

Alvorlige brudd
Nå vurderer SFT om de skal anmelde OSL for brudd på forurensningsloven. Assisterende direktør Trond Syversen i SFT sier til NTB at bruddene er alvorlige, og at SFT derfor vurderer om de er alvorlige nok til å bli oversendt politiet for etterforskning. - Dersom det blir anmeldelse vil vi vurdere om vi bare skal anmelde flyplassen, eller om vi også skal anmelde enkeltpersoner som har ansvar for det som har skjedd, sier han. Blir OSL anmeldt, risikerer flyplassen bøter, mens ansvarlige enkeltpersoner kan få fengselsstraff eller bli ilagt bøter.

Pålegg
Før SFT avgjør om de vil anmelde OSL, vil de sette i verk tiltak for å hindre nye miljøskandaler på flyplassen. I løpet av de nærmeste to ukene vil OSL få brev med pålegg om å gjennomføre tiltak for å hindre ny forurensning. - Vi har ikke avgjort hvilke konkrete pålegg vi vil gi, men brevet kan inneholde alt fra presisering av kravene i utslippstillatelsene til forurensningsgebyrer og begrensninger i bruk av kjemikalier til avising, sier Syversen. I verste fall kan SFT med forurensningsloven i hånden gå inn for å stenge flyplassen. Men det sier seg selv at det er lite aktuelt å stenge landets hovedflyplass. Mer aktuelt kan det være å begrense flytrafikken, direkte eller indirekte. - Flytrafikken kan bli indirekte begrenset gjennom et pålegg om å bruke mindre kjemikalier i forbindelse med avising av fly, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder