MAMMA SØKER JOBB: Margaret Knutson Aase skrev jobbsøknad på morens vegne.
MAMMA SØKER JOBB: Margaret Knutson Aase skrev jobbsøknad på morens vegne. Foto: SKJERMDUMP/FACEBOOK

Delte «jobbsøknad» på Facebook på vegne av moren

Publisert:
INNENRIKS

Elisabeth Aase (58) har gått arbeidsledig i halvannet år. Onsdag fikk datteren nok, og skrev en «jobbsøknad» på morens vegne.

– Det kom egentlig av at mamma er en dritbra dame, og har gått arbeidsledig altfor lenge. Jeg fikk nok, og hadde en prat med henne om dette.

Margaret Knutson Aase var lei av at moren hadde lett etter jobb uten hell i halvannet år. Etter å ha tenkt lenge på hva hun selv kunne gjøre, kom vendepunktet tidligere denne uken.

– Jeg merket at hun var i et ganske kjipt humør for noen dager siden. Hun føler på at hun ikke er til nytte for noen, at ingen trenger henne. Jeg skjønner jo det når du sitter alene hjemme, ikke har jobb og har voksne barn, sier Knutson Aase til VG.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

Fikk du med deg? Arbeidsledige slipper dagpengetrekk selv om de nekter å flytte

– Tror mange kjenner seg igjen

Hun tok dermed saken i egne hender, og skrev en litt utradisjonell jobbsøknad på morens vegne - før hun la den ut på Facebook. I skrivende stund har den blitt likt over 1.400 ganger, og blitt delt over 1000 ganger, i tillegg til et lass med kommentarer.

Knutson Aase tror det er lett for folk å engasjere seg i en slik sak.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i situasjonen. Det er nok mange som opplever at andre reagerer med å si «ja, men så finn deg en jobb, da». At det er helt enkelt, men det er det jo ikke for alle, sier hun.

Moren selv, Elisabeth Aase, er overveldet etter responsen på datterens stunt.

– Det har vært helt fantastisk, rett og slett. Også har det vært så koselig respons! Det var veldig uventet, sier hun.

Selv var hun i utgangspunktet skeptisk til å utlevere seg selv på en slik måte.

– Hun spurte meg for lenge siden om hun kunne legge ut noe, og da sa jeg egentlig nei. Men så sa hun til slutt at hun kom til å skrive noe, og sendte det over til meg. Da jeg leste det, ble jeg egentlig veldig rørt, hun hadde skrevet så fint. Så tenkte jeg, hvorfor ikke, vi bare gjør det, forteller Aase til VG.

Flere eldre arbeidsledige: Arbeidsledigheten skyter i været

Fått flere tips

Elisabeth Aase mistet altså jobben i juni i fjor, som følge av oljekrisen.

– Det var en skikkelig nedtur. Jeg har jobbet hele mitt liv, og tenkte at kanskje det går noen måneder før jeg finner en jobb. Men nå har det jo gått halvannet år. Det gjør noe med humøret. Jeg har følt på at jeg har gått ut på dato, og at jeg ikke kommer til å finne noe. Det er fryktelig, for jeg har så mye å gi!, forteller Aase.

Det har vært tydelig i morens jobbsøkerprosess at alderen har vært et minus. Det synes Knutson Aase er merkelig.

– Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig åt enke at voksne mennesker som har mye å bidra med, og uten noe ønske om å finne seg noen bedre jobber eller komme seg opp og frem, ikke skal få jobb. De må jo være det tryggeste å ha på en arbeidsplass, sier hun.

Foreløpig har moren fått forespørsel om å snakke med en av nabokommunene om å være tilkallingsvikar. Hun har også fått tips om flere mulige stillinger.

– Ja, og nå har jeg jo vært i Fevennen, TV 2 og VG, så hvis jeg ikke får jobb nå, da får jeg det ikke til, sier Aase og ler.

Denne artikkelen handler om