STARTET HER: Ved denne campingplassen skal brannet ha startet.
STARTET HER: Ved denne campingplassen skal brannet ha startet. Foto: Frode Hansen, VG

Her tror de den kraftige skogbrannen i Aust-Agder startet

INNENRIKS

BIRKENES (VG): Politiet har sperret av et sted i skogen hvor skogbrannen angivelig skal ha startet. Der er det funnet rester av telt og et bål.

Publisert: Oppdatert: 28.07.18 13:22

– Jeg har ingen anelse om det er tilfeldigheter eller en sammenheng, det må politiet finne ut av. Men vi er rimelig sikre på at brannen startet her, sier innsatsleder Trond Busterud ved Kristiansandsregionen brann og redning til VG ved 22-tiden fredag kveld.

Det har til dels brent kraftig over 200 mål i Birkenes i Aust-Agder. Skogbunnen i området er helt svart. Helikopter, brannvesen, skogbrannreserven og Sivilforsvaret har holdt på med intensivt slukkearbeid siden brannen startet torsdag.

Overbefal Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning sa fredag til Fædrelandsvennen at det ikke er usannsynlig at brannen er menneskeskapt. Politiet opplyste til NRK at de vil vente med å sette i gang kriminaltekniske undersøkelser til brannen er slukket.

Fredag kveld har brannmannskapene fått kontroll på ytterkantene av skogbrannområdet, men lite skal til før det blusser opp igjen.

Har omringet brannen

De 200 målene ser ut som en spøkelses-skog.

– Vi har rimelig god kontroll nå. Men ikke full kontroll. Det er nok at det kommer et lite vindkast, så blir det full «halloi» igjen, sier innsatsleder Busterud.

– Vi sendte hjem helikoptrene for en stund siden. Vi har omringet hele brannen og vannet godt i området rundt. Det vil fortsatt ryke og brenne litt.

Brannman Kåre Hørte tror ikke det er mulig å slukke brannfeltet før det kommer regn.

– Men det viktige er å slukke langs kanten. Så hvis det blusser opp igjen, er det inne i brannfeltet det skjer, sier han. Han beskriver det som en sirkel, hvor de prøver å holde brannen innenfor.

1 av 3Skogbrann ved Birkenes. Frode Hansen

Har informert turister

Slukningsarbeidet ble trappet ned fredag kveld, og helikoptrene er sendt hjem. Et mannskap på 13 har gjennom natten passet på at brannen ikke skal spre seg.

Lørdag morgen blir trappes arbeidet opp igjen med 20 ekstra personer fra Sivilforsvaret. Med 35–40 personer i aksjon håper innsatsleder Busterud at de får full kontroll på brannen. Helikoptrene står klare til innsats.

Flere vann i nærheten har gjort slukningsarbeidet enklere.

– Helikoptrene var bare nede her og hentet vann, før det fløy rett opp igjen. De fikk omtrent hentet en bøtte i minuttet. Det er effektivt, sier innsatsleder Busterud.

– Har dere informert godt nok om skogbrannfaren?

– Vi har informert. Men når det gjelder turister, er det ikke veldig lett å nå dem.

Fredag ringte han til sikkerhetssjefen på Color Line. Ifølge Busterud deles det nå ut flygeblader om skogbrannfaren og bålforbud om bord båtene til Oslo, Sandefjord og Kristiansand.

Frykter lyn og torden

– Hva er utfordringene nå?

– Det er én ting å ta brannen på overflaten. Men det brenner også godt nede i jorden. Det kan ligge og ulme i dagevis, kanskje ukevis, sier Busterud.

Værvarselet for Birkenes melder også mulig torden og lyn lørdag.

– Vi får vente i spenning på om det blir lyn og torden. Vi er prisgitt vær og vind. Vi må bare fortsette så lenge vi kan med det vi holder på med. Hvis det blir veldig mye lyn og torden, må vi selvfølgelig gjøre noe med det, med tanke på sikkerhet. Og med lyn og torden har det en tendens til å begynne å brenne andre steder.

– Alt som kan gi gnist kan starte brann

– Hvor lite skal til før det kan oppstå brann nå?

– Det er ingenting som skal til, sier han.

Ifølge innsatslederen er det nå forbud mot skogsdrift med anleggsmaskiner.

– Bare gnist med steiner som slår sammen, motorsag mot stein... Alt som kan gi en liten gnist, kan starte brann, sier han.

Innsatslederen har selv sett, på et annet turområde i nærheten av Kristiansand, en som syklet - og kastet fra seg en sneip.

– Jeg tenkte at nå skal jeg se. Så gikk det et par minutter, og så begynte det å brenne. Det er så lite som skal til. Så tørt som det er nå... Jeg kan ikke huske at det har vært sånn her før, sier han.

Her kan du lese mer om