Tredje dag med rødt farenivå for Veslemannen

RAUMA (VG) Det har gått en rekke ras på Veslemannen i går kveld og natt, melder NVE. De forventer at skredfaren vil holde seg høy i dagene som kommer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det store raset fra Veslemannen lar vente på seg, og sagaen om fjellpartiet virker ikke å ha noen ende.

les også

Steinsprang registrert ved Veslemannen i natt

Beboerne i de fire husholdningene i det rasfarlige området er evakuert for femte gang i år og for tiende gang siden 2014. Nå opprettholder NVE det høyeste farenivået, rødt, slik at beboerne som er evakuert ikke får flytte hjem.

– Det er store bevegelser i fjellpartiet, og det gikk en rekke ras i går kveld og i natt. Det største gikk fra et midtparti i går kveld klokken 22.18. Dette var et område med stor hastighet hele gårsdagen, og det var en markert akselerasjonsfase før det kollapset, sier Lars Harald Blikra, geolog og seksjonssjef i NVE.

SKRED: Dette bidet ble tatt fra Veslemannen torsdag 11. oktober. Skredet som gikk onsdag kveld, kan ses i øvre billedkant. Foto: NVE

Bevegelsene i fjellpartiet har gått noe ned de siste timene, men det er registret bevegelser på 40 til 80 centimeter i døgnet i fjellets øvre parti. I de nedre områdene er bevegelsene mindre, med bevegelser på tre til fire centimeter i døgnet.

– Skredene vi så i går kveld og i natt er ubetydelige med tanke på totalt volum i fjellpartiet, sier geolog i NVE, Einar Anda.

les også

Geologen svarer: Derfor sprenges ikke Mannen

les også

Sjefgeologen på Mannen: – Jeg har fått noen rare forslag

Forventer fortsatt store bevegelser

Det er meldt høye temperaturer i området, og vannmassene fra snøsmeltingen gjør fjellpartiet mer ustabilt. Samtidig er det meldt oppholdsvær de nærmeste dagene. Lørdag skal imidlertid regnet starte å pøse ned.

– Snøsmeltingen fører til fortsatt tilførsel av vann til det ustabile fjellpartiet, selv om det er oppholdsvær. NVE forventer at fjellpartiet vil ha store bevegelser utover uken. Vi opprettholder mest sannsynlig rødt farenivå til over helgen, men vi ser det an fra dag til dag, sier Anda.

Her kan du lese hvorfor geologene vurderer det som uaktuelt å sprenge fjellpartiet.

Å gjennomføre en sprenging eller prøve å fremprovosere et ras med å tilføre vann er ikke aktuelt.

– Vi lar naturen gå sin gang, det er for komplisert å gjøre noen inngrep, sier Anda.

les også

Dikt om Mannen og Lothepus går sin seiersgang på Facebook

les også

Lothepus tror han kan få has på «Mannen»: – Bare å ringe hvis de trenger hjelp

Flere hundre tusen kubikkmeter

Beregninger gjort av NVE viser at det kan rase opptil 180.000 kubikkmeter med stein fra Veslemannen. Fjellet, som ligger 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes, er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009.

Anda sier at fjellpartiet kan gå i mange små ras.

– Men det mest sannsynlige er at slike små skred fører til akselerasjon i fjellet, som gjør at resten av fjellet vil gå.

Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 3,3 meter den siste måneden, opplyser NVE.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder