TILTALTE: Spesialenheten har tatt ut tiltale mot en politileder for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold. Foto: Jo E. Brenden

Politileder tiltalt og suspendert

En politileder i Nordland politidistrikt er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling. Politimannen nekter straffskyld.

 • Magnus Newth
 • Ola Haram
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser politidistriktet i en pressemelding. Politilederen er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Ifølge tiltalen skal mannen ha vært hjemme hos kvinnen som er fornærmet i saken og hjulpet henne med å skrive en merknad til forhåndsvarsel om tilbakekall av førerretten. Deretter skal de to ha hatt seksuell omgang.

– Han erkjenner ikke straffskyld og han bestrider at det var en utnyttelse av overmaktsforhold. Han har ingen kommentar utover dette, sier hans forsvarer Karle Øvereng til VG.

Alvorlig sak

– Dette er en type sak som Spesialenheten ser alvorlig på. For det første handler det om tilliten til politiet og for det andre så kan en slik hendelse påvirke offeret i ettertid, sier Per Martin Utkilen fra Spesialenheten for politisaker til VG.

Uriktige opplysninger

Spesialenheten mottok tips i saken om politilederen våren 2018. Mannen er også tiltalt for å ha gitt uriktig erklæring i et politidokument. Ifølge tiltalen skal ha ha sendt et brev til politidistriktet der han ga opplysninger knyttet til fornærmede i saken, selv om han ikke visste at disse opplysningene var riktige.

Det var en ansatt i politidistriktet som mottok tips om utnyttelses-saken og så har etterforskingen avdekket tilfellet med å gi uriktig erklæring i et politidokument, sier Utkilen.

– Samme person som er fornærmet dukker også opp i saken der tjenestemannen er tiltalt for å ha gitt en uriktig forklaring, sier Utkilen.

Nordland politidistrikt har opprettet personalsak og politilederen har vært suspendert fra sin stilling mens saken har vært under etterforskning, står det videre i pressemeldingen fra politiet.

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat ønsker ikke å kommentere saken.

Mer om

 1. Politiet

Flere artikler

 1. Politimann i retten: Nekter for seksuell omgang med informant

 2. Politimann tiltalt for å ha skaffet seg sex med informant og stjålet narkobevis

 3. Slik startet etterforskningen: Fant forsvunnet amfetamin på politimanns kontor

 4. Politimann siktet for misbruk av stilling for å skaffe seg seksuell omgang

 5. Spesialenheten får ikke fengsle sedelighetssiktet politimann

Fra andre aviser

 1. Politimann tiltalt for å ha misbrukt informant og stjålet narkobevis

  Aftenposten
 2. Lensmann dømt til åtte måneders fengsel for misbruk av stilling

  Aftenposten
 3. Fornærmede mener hun ble beskyttet av politimannen hun hadde sex med

  Aftenposten
 4. Politimann tiltalt for å ha misbrukt sin stilling

  Aftenposten
 5. Fysikalsk behandler tiltalt for flere seksuallovbrudd

  Aftenposten
 6. Tidligere politimann dømt til ett år og ni måneder i fengsel, melder NRK og HA

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder