HENTET OPP: To gutter på fem og seks år ble hentet opp fra Falkumelva søndag kveld og fraktet til Rikshospitalet med luftambulanse.
HENTET OPP: To gutter på fem og seks år ble hentet opp fra Falkumelva søndag kveld og fraktet til Rikshospitalet med luftambulanse. Foto: THEO AASLAND VALEN

«Uavklart og alvorlig» for guttene som falt i elv i Skien

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Situasjonen var mandag formiddag uavklart for de to guttene på fem og seks år som falt i Falkumelva i Skien søndag kveld.

Guttene ble fløyet til Oslo universitetssykehus søndag kveld med livstruende skader.

– Svaret vi har fått fra sykehuset i dag, er at situasjonen er «uavklart og alvorlig», sier stasjonssjef Annie Sandersen ved Grenland politistasjon til VG.

Politiet har så vidt kommet i gang med etterforskningen og har lite informasjon om hendelsesforløpet forut for ulykken. Sandersen bekrefter at det var en fire år gammel kamerat av dem som varslet sin far om at guttene lå i det kalde vannet.

Bakgrunn: Padler forteller om de dramatiske minuttene

Faren varslet politiet, som rykket ut til stedet sammen med mannskaper fra Røde Kors. En av guttene ble plukket opp av kajakkpadler Atle Stensrud, mens den andre ble hentet opp av redningsdykkere.

– Jeg får barnet opp i kajakken, og de voksne på land starter hjertekompresjon og munn-til-munn. Ambulansen kom veldig raskt. Idet jeg finner barnet, hører jeg lyden av sirener og ser blålys, fortalte Stensrud til VG søndag kveld.

Livreddende hjelp

– Det ble satt i gang livreddende tiltak etter hvert som guttene ble berget opp av vannet. Det var gutten som ble funnet av dykkerne, som ble berget sist, sier Sandersen til NTB.

Søndag kveld opplyste Oslo universitetssykehus at begge guttene hadde livstruende skader da de ble brakt til sykehuset med ambulansehelikopter. Sandersen ønsker ikke å konkretisere eller utdype formuleringen mandag formiddag om at tilstanden deres er «uavklart og alvorlig».

– Det var beskjeden jeg fikk fra sykehuset, og da spurte ikke jeg noe mer om det, forteller hun.

Politiet er ikke kjent med hvor lenge de to guttene hadde ligget i vannet da de ble hentet opp.

– Vi vet særdeles lite nå, i og med at vi ennå ikke har kommet i gang med vitneavhør, sier politistasjonssjefen.

Krisetemaet aktivert

Ordfører Hedda Foss Five (Ap) i Skien sier til Varden at krisetemaet ble koblet inn søndag kveld og følger opp pårørende, barnehagepersonell og ansatte ved skolene hvor søsknene til de to guttene går. Også de som berget guttene opp av vannet, får oppfølging hvis de ønsker det.

– De to personene som var ute i kajakk på elva, og ble direkte berørt og bisto i redningsoppdraget, har fått tilbud om oppfølging fra kriseteamet. Det samme har foreldrene til begge barna fått tilbud om, når de måtte ha behov og være klare for dette, sier ordføreren.

Telemarksavisa skriver at ulykken har skjedd mot enden av Falkumelva, ikke langt fra brannstasjonen i Skien.

Kilde: VG/NTB