FORTVILER: Aster Mulat (24) fra Etiopia har vært i Norge som student i snart to måneder. Hun har fortsatt ikke fått noen av pengene som skal følge med ordningen som kvotestudent. Nå krever ISU-leder Farshad Tami at norske myndigheter gjør grep for å gjøre det enklere å komme til Norge som student. Foto: Privat

Blakke studenter fortviler over norsk byråkrati

(VG Nett) Aster Mulat (24) trodde hun var heldig som fikk stipend til å studere i Norge. Etter snart to måneder uten penger, er hun ikke like sikker lenger.

  • Per Øyvind Fange
  • Ingrid Hvidsten

- Norge er et fint land, men jeg trodde ikke det skulle være så mye problemer. Jeg har problemer med å konsentrere meg på skolen, fordi jeg er bekymret for at jeg ikke har fått stipendet, sier etiopiske Aster Mulat til VG Nett.

Hun startet denne høsten på si treårige utdannelse ved Universitetet i Ås, der hun etter planen skal være i tre år.

24-åringen er en av omkring 1.100 kvotestudenter som hvert år får komme til Norge for å studere på stipend. Ettersom de fleste av disse kommer fra land i den tredje verden, mangler de godkjente personnumre når de kommer til Norge.

- Ta med 10.000 kroner

Dermed havner de i en byråkratisk runddans som kan ta flere måneder.

I denne perioden må mange av dem klare seg uten penger, fordi Lånekassen ikke kan betale ut penger til studenter uten norsk personnummer.

- Jeg ble advart på forhånd om at det kunne ta litt tid, og jeg ble bedt om å ta med 10.000 kroner. Men det hadde jeg ikke, sier Mulat til VG Nett.

Hun forteller at lønnsnivået i hjemlandet er slik at de 10.000 kronene tilsvarer mer enn en årslønn for eksempel for en lærer.
Resultatet har vært at hun har måttet krite, låne penger og komme på etterskudd økonomisk den første tiden i Norge, i tillegg til at hun må leve på et absolutt minimum. Det er en situasjon hun misliker.

- Jeg synes dette tar veldig lang tid. Jeg kan ikke kjøpe noe av det jeg trenger, og jeg klarer ikke å slappe av her nå, sier hun.

- Dårlig reklame

Leder Farshad Tami i International Student Union (ISU) sier til VG Nett at han er godt kjent med problemstillingen at utenlandske studenter ikke får penger før det har gått mist to og en halv måned.

Ifølge Tami havner opp mot 1.100 utenlandske studenter i pengeknipe når de kommer til Norge for å studere.

- Dette er ikke rike studenter. De kommer hit og må vente i flere måneder før de får penger. Faren er også at de vil gå til hjemlandet sitt og si at folk ikke bør reise til Norge. Det er dårlig reklame, sier han.

Enkelte norske studiesteder har tilrettelagt slik at de bidrar til å hjelpe de utenlandske studentene økonomisk gjennom de første månedene, men ISU-lederen mener likevel det er mye å gå på.

- Ikke alle kan ta med seg de papirene som kreves. Mange av disse har aldri vært i banken før de kommer til Norge. Alt er nytt for dem, og da er det krevende å måtte gjennom så mye før de kan komme ordentlig i gang, sier han.

- Varierende årsaker

FLERE STUDENTER: Lånekassen har fått 100.000 nye lånesøknader siden 2005, opplyser informasjonssjef Astrid Mjærum, Foto: Lånekassen

Informasjonssjef Astrid Mjærum i Lånekassen sier til VG Nett at det kan være flere årsaker til at noen studenter må vente lenge på pengene sine.

- En av årsakene til at det tar tid, er at vi trenger dokumentasjon på at studentene har et gyldig personnummer. Disse søknadene må ofte behandles manuelt, i motsetning til søknader fra norske studenter med normal studieprogresjon, som går rett gjennom systemet, sier Mjærum.

Denne høsten har Lånekassen ifølge informasjonssjefen behandlet 660 søknader, med en gjennomsnittlig behandlingstid på seks dager. 20 kvotestudenter har fortsatt ikke fått lån.

- Vi prioriterer disse studentene først i køen, men disse studentene får et stipend som blir omgjort til lån om de ikke reiser tilbake til hjemlandet. Derfor trenger vi et godkjent, norsk personnummer, en identitet å koble utbetalingene til. Når prosessen med å få norsk personnummer tar tid, kan vi heller ikke betale ut penger. Omkringliggende ting er nok bøygen her, sier Mjærum.

Kvotestudentene får ikke søkt om støtte før de faktisk kommer til Norge og får personnummer. Om noe drøyer ut, kan det med andre ord bli sen høst før de får penger.

- Undergraver hele systemet

FRUSTRERT: Leder i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert, etterlyser politisk vilje til å gjøre noe med prosessene slik at kvotestudenter raskere kan få utbetalt stipendet sitt. Foto: Ingrid Eggen/NSU Foto:

Leder i Norsk Studentunion (NSU), Ingvild Reymert, etterlyser politisk vilje til å lette prosessen for kvotestudenter.

- Det første som må gjøres, er å få en bedre ordning for å skaffe dem personnummer, og eventuelt lette mulighetene for å forhåndssøke lån. Den trege prosessen man har i dag undergraver hele systemet med kvotestudenter, sier Reymert.

Hun sier hun kjenner til tilfeller der disse studentene har måttet samle inn penger fra sine medstudenter for å klare seg den første tiden i Norge.

- Vi har tatt opp problemet med flere politikere, både i posisjon og opposisjon. De sier de ser problemet, men hvorfor det ikke skjer noe, kan man lure på. Nå må departementet på banen, oppfordrer NSU-lederen.

VG Nett var i kontakt med Kunnskapsdepartementet fredag, men har ikke fått noe svar fra de ansvarlige politikerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder