SLIK GIKK DET SIST: Her går politiet til arrestasjon av demonstranter utenfor den israelske ambassaden forrige lørdag. Neste lørdag kan det bli nye gateslag i Oslo sentrum. Foto: Scanpix

Politiet: - Vanskelig å unngå nye opptøyer

Tillater ny Gaza-demo lørdag

(VG Nett) Politiet kan ikke love at de vil kunne stoppe nye gatekamper under den varslede demonstrasjonen lørdag.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nå varsler Blitz-miljøet at de vil holde nye demonstrasjoner på lørdag, etter at Oslo to ganger har vært herjet av voldsomme sammenstøt med utgangspunkt i protester mot krigføringen i Gaza.

Først braket Palestina-venner sammen med tilhengere av Israel torsdag, før gatekampene spredde seg over hele Oslo Sentrum. Så barket politi og pøbel sammen foran den israelske ambassaden lørdag.

SE VGTV:Dette var Oslos gater lørdag

Nok en gang spredde opptøyene seg i byen og blant annet McDonalds ble målskive for demonstrantenes vrede.

SE VGTV:- Derfor gjorde vi Oslo til en krigssone

Leder for fellesoperativ seksjon seksjon Johan Fredriksen opplyser til VG Nett at demonstrantene har søkt grunneier til Eidsvoll plass foran Stortinget om tillatelse til å arrangere ny demonstrasjon foran Eidsvolls plass. Han forteller at politiet regner med å høre fra demonstrantene.

SKAPER NYHETER: En demonstrant velter et avisstativ i oslo sentrum. Foto: Robert S. Eik

- Vi ønsker ikke å stigmatisere Blitz som gruppe og håper at de viser seg den tilliten verdig. Blir det bråk tar vi det i forlengelsen, sier Fredriksen til VG Nett.

Han kan ikke garantere at politiet vil kunne forhindre blitzere eller andre på nytt vil sende fyrverki mot politiet og smadre butikkvinduer i Oslo Sentrum.

- Et sånt politi tror jeg ikke Norge vil ha. Vi bruker ikke mer maktmidler enn nødvendig. Vi er her for å verne om demonstrantene og ytringsfriheten, og da vil det alltid være et spillerom.

Politi-topp:- Vanskelig å forstå voldsdemonstrantene

Stort politioppbud

Også onsdag kveld var det stort politioppbud foran den israelske ambassaden etter at politiet hadde fått signaler om nye Gaza-demonstrasjoner fra Blitzmiljøet.

Men klokken 22 hadde det fortsatt ikke vært noen demonstrasjon foran ambassaden.

- Støtter ungdommen

Blitz ønsker generelt ikke å uttale seg til pressen og det har ikke vært mulig for VG Nett å få noen kommentarer fra folk i Blitz-miljøet. Etter det VG Nett erfarer ble avgjørelsen om å avholde demonstrasjon tatt tirsdag kveld, etter at Palestinakomiteen og andre arrangører varslet at de ikke ville fortsette demonstrasjonene.

- Vi ønsker fortsatt markeringer, vi ønsker ikke å la oss splitte av det som skjedde i forrige, sier Susan Lyden fra Internasjonale Sosialister, en av organisasjonene som har tenkt seg ut og demonstrere sammen med blitzerne.

- Vi møter opp i solidaritet med folk i Gaza og våre ungdommer som viser motstand mot det som skjer på Gazastripen, sier Lyden til VG Nett

Debatt:Forstår du demonstrantenes reaksjon?

Artikkelen fortsetter.

MOBILISERER TIL DEMONSTRASJON: Blitz mobiliserer til ny Gaza-demonstrasjon lørdag. Bildet er hentet onsdag 14. januar. Foto: Faksimile

Tar ikke avstand

Hun tar ikke avstand fra de voldelige markeringene i forrige uke der demonstranter angrep

- Hva betyr det? Betyr det at du støtter ruteknusing av McDonalds og butikker i Oslo Sentrum?

- Vi forstår at ungdommen blir sinte på det som skjer i Gaza og måten politiet opptrer. Dette er våre, flotte ungdom som viser sitt engasjement. Jeg håper flere voksne kommer på lørdag, slik at vi får tilbake den flotte, brede stemningen.

- Snu ryggen til Blitz

Stortingsrepresentant og leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler reagerer sterkt på Blitz-oppfordringene om nye demonstrasjoner.

- Å invitere til nye demonstrasjoner på det grunnlaget de gjør, viser at de støtter hærverket i Oslo torsdag og lørdag og at de ser frem til nye kamper av den typen og hilser opprørerne velkommen.

- Jeg håper at alle vil holde seg unna Blitz-provokasjonene og at særlig ungdom som er veldig provoserte over Israel skjønner at dette vil avlede oppmerksomheten fra det som skjer i Gaza.

Nå oppfordrer han resten av organisasjonen på venstresida til å vise Blitz-miljøet en kald skulder.

- Pøbelvirksomheten som foregikk i forrige uke, kan vi ikke ha igjen. Snu ryggen til Blitz, de ødelegger protestene vi nå har mot Israels okkupasjon, sier Bøhler bombastisk.

Blitz: - Vi fortsetter vår motstand

Palestina-komiteen har varslet at de ikke ønsker å arrangere flere demonstrasjoner, etter at situasjonen flere ganger har kommet ut av kontroll foran den israelske ambassaden. Blitzerne er tydelig ikke fornøyd med at arrangementene nå stopper opp og mobiliserer til ny demonstrasjon på sine hjemmesider.

«Israels brutalitet har ingen grenser! Til nå ligger nærmere 1000 palestinere døde i Gazas gater. Tusener er lemlestet for livet. Flere tusen er skadet. Det er nå viktig å holde presset oppe! Vi fortsetter å vise vår motstand mot de israelske massakrene i Gaza.»

Meldingen om ny demonstrasjon spres også på nettsamfunnet Facebook.

embed:

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder