VEKTER MÅTTE PÅGRIPE: Her fører vekterne den berusede sjåføren ut av den krasjede bilen. Politiet kunne ikke komme, men godtok at det private vekterselskapet hentet frem håndjernene og overtok deres oppgaver. Foto: Sylvie A. Skadberg/Dalane Tidende

VEKTER MÅTTE PÅGRIPE: Her fører vekterne den berusede sjåføren ut av den krasjede bilen. Politiet kunne ikke komme, men godtok at det private vekterselskapet hentet frem håndjernene og overtok deres oppgaver. Foto: Sylvie A. Skadberg/Dalane Tidende

Politiet ba vekter pågripe fyllekjører

(VG Nett) Etter å ha skrenset over midtrabatten, meid ned et skilt og nesten kjørt på en fotgjenger, satt den rusede bilisten bak rattet og lo. Men politiet kunne ikke komme.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


I stedet ga de en vekter fra det private vaktselskapet NVC tillatelse til å utføre pågripelsen i Egersund lørdag, skriver Dalane Tidende.

Vekteren hadde tilfeldigvis vært i en butikk ved ulykkesstedet da han oppdaget den berusede føreren som satt og lo bak rattet. Han ba om bistand fra en vekterkollega som jobbet på et senter i nærheten og pågrep vedkommende.

- Jeg fikk klarert fra politiet at vi kunne sette håndjern på vedkommende. Han var tydelig ruset og til dels veldig aggressiv. Situasjonen ble etter hvert truende, ettersom flere av mannens kamerater yppet til trøbbel og ikke ville godta vår inngripen, forklarer vekter Johnny Olsen til VG Nett.

- Kunne ikke komme

Politiet beklager hendelsen, men mener dette var det eneste riktige å gjøre.

- At Olsen fra vaktselskapet NVC, som for øvrig har kompetanse, anholdt vedkommende var ikke bra, men det eneste riktige i denne situasjonen. Det er imidlertid svært uheldig å sette publikum i en slik situasjon, sier politioverbetjent Arne Arild Wetteland til lokalavisen.

SI DIN MENING?Hvordan er politibemanningen der du bor?

Under lørdagens ulykke var de to aktuelle politibetjentene på ute på oppdrag i henholdsvis Sirdal og Sokndal. Vaktordningen gjør at de samme betjentene må dekke på byen Egersund og den lille bygda Sirdal som ligger 50 kilometer lenger nord.

- Det var flere på stedet som forsøkte å få kontakt med politiet uten å lykkes. Jeg tok kontakt med noen jeg kjenner i politiet, men da vi ikke lyktes å få noen fra politiet til ulykkesstedet, så måtte vi bare selv gripe og styre situasjonen, sier vekteren Johnny Olsen til VG Nett.

Les også:Disse distriktene er utsatt

Egersund har omkring 10.000 innbyggere som flere ganger tidligere har opplevd at det ikke finnes politi i nærheten når noe skjer.

- Det er politiets oppgave å ta seg av de ordensmessige oppgavene. Det er høyst beklagelig at det ikke er politi til stede når noe slikt skjer. Situasjonen er både uheldig, vanskelig, farlig og frustrerende, sier Wetteland til Dalane Tidende.

- Svært uheldig

Politioverbetjenten hadde fri, men fikk høre om hva som hadde skjedd og valgte da å dra til ulykkesstedet. Han tok med seg bilføreren til legevakten for blodprøve og satte ham senere i arresten. Prøven slo fast at føreren hadde kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Justisminister Knut Storberget har tidligere vært svært kritisk til at en vekterbransje i eksplosiv vekt overtar stadig flere ordensoppgaver fra politiet. Samtidig opplever publikum flere steder i landet at vaktordninger og trange budsjetter gjør at politiet ikke rykker ut når det skjer alvorlige hendelser.

- Vi vektere føler oss ofte utrygge. Vi kan risikere å komme opp i situasjoner hvor vi trenger umiddelbar hjelp fra politiet. Det skjer ofte at de ikke kommer. Siden de tjenestegjør i et stort geografisk område kan de i prinsippet være fire-fem mil unna når vi ringer og trenger hjelp, sier Johnny Olsen til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder