INNE?: Statsministerens rådgiver Hadia Tajik overtar stortingsplassen til Saera Khan. Foto: Scanpix Foto:

Hadia Tajik overtar plassen til Khan

(VG Nett) Tirsdag ettermiddag møttes nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti til ekstraordinært møte.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Nominasjonskomiteen møttes klokken 15 tirsdag ettermiddag.

Knappe to timer senere var man enig om hvem man ønsker skal fylle den ledige sjetteplassen på Oslo Arbeiderpartis nominasjonsliste. Avgjørelsen var enstemmig.

- Vi har blitt enige om å foreslå Hadia Tajik som stortingskandidat, og vi er veldig glade for at hun har sagt seg villig til å stå på Oslo Arbeiderparti sin stortingsliste, sier leder for nominasjonskomiteen, Geir Axelsen, til VG Nett.

- Khan-saken ødelegger ikke

Hun er i dag statsminister Jens Stoltenbergs rådgiver. Den unge rogalendingen ble tidlig nevnt som en het kandidat etter Saera Khan. Tajik legger ikke skjul på at hun måtte bruke tid på å bestemme seg.

- Det var et vanskelig valg, siden jeg allerede hadde stilt meg til disposisjon for Rogaland Arbeiderparti. Men etter å ha områdd meg og søkt råd hos noen av mine nærmeste i Rogaland Ap, samt flere støtteerklæringer fra enkelte i Oslo Ap, var det ikke vanskelig å bestemme seg, sier Tajik til VG Nett.

SAMLESIDE:Stortingsvalget 2009

Saera Khans fratreden fra nominasjonslisten til Oslo Ap har skapt større overskrifter enn de fleste andre politiske saker.

- Vil Saera Khan-saken ødelegge for dere i valgkampen?

- Nei, det er jeg ikke redd for. Jeg opplever at oppstyret har lagt seg, sier Tajik til VG Nett.

Kandidater

Onsdag i forrige uke trakk Saera Khan seg fra lista til neste års stortingsvalg etter at hun hadde løyet om sine høye telefonregninger. Til slutt vedgikk hun at pengene var brukt til å ringe spåkoner på teletorg.

Oslo Arbeiderparti har tidligere sagt at de ønsker en kvinne med minoritetsbakgrunn høyt på Oslo-lista. Statsminister Jens Stoltenbergs rådgiver Hadia Tajik (25) ble på forhånd regnet som en av favorittene.

Likevel avviser Axelsen at man utelukkende så etter en kandidat med minoritetsbakgrunn, og han sier det var flere gode kandidater som ble vurdert før man enstemmig valgte å gå inn for Tajik.

- Det er viktig å få med at hun ikke bare skal representere ett enkelt miljø, som ungdom eller innvandrere, men hele Oslo. Det gjør hun. I tillegg til å være en by med mange minoriterer er jo Oslo også innflytternes by. Med Tajik får vi begge deler. Vi har vært opptatt av å tenke bredt, mener han.

Les også:Disse kan overta for Khan

Hadjik er med sine 25 år en ung stortingskandidat, men Axelsen mener hun allerede har rukket å vise seg som et lysende politisk talent, mener Axelsen.

- Trygg og spennende

- Selv om hun er ung og sikkert har mye potensial å ta ut fremover, har hun allerede hatt viktige politiske oppgaver gjennom sine verv, som hun har løst på en glimrende måte. Hun er både trygg og spennende på en gang, sier lederen for nominasjonskomiteen.

Les også:Skremmende at politikerne ikke lærer

Den unge rådgiveren har tidligere takket ja til å stå på fjerdeplassen på listen til Rogaland Ap. Med en slik plass ville hun trolig ikke hatt noen mulighet til fast plass på Stortinget.

Tajik ble nestleder i Rogaland AUF da du var 17 år gammel. I 2006 studerte hun jus på universitetet, men ble headhuntet til jobb som politisk rådgiver for statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Hun mener ikke bakgrunnen fra Rogaland vil være noen hemsko i Oslo-valgkampen.

- Jeg har bodd i Oslo siden 2005. I tillegg har jeg jobbet og bodd i Oslo hver sommer siden 2001. Også er jo Oslo innflytternes by. Noen har innvandrerbakgrunn, noen har bakgrunn fra andre deler av landet. Jeg har begge deler, sier hun til VG Nett.

Hadia Tajik har nå et vikariat som politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg, mens Mina Gerhardsen har permisjon.

Tajik har studert journalistikk, menneskerettigheter og jus. Hun har tidligere jobbet som journalist i blant annet VG, Aftenposten og Dagbladet, og har jevnlig skrevet kommentarer i blant annet. Morgenbladet og Stavanger Aftenblad. I tillegg har hun anmeldt bøker for Morgenbladet og Ny Tid.

Er Hadia Tajik en god kandidat for Oslo Arbeiderparti?Diskutér her!

Årets andre overraskelse

Årets to store overaskelser så langt i nominasjonskampen, er Hadia Tajik og Arbeiderpartiets organiasjonssekretær Martin Kolberg. Hva er likheten mellom dem?

- Mellom Martin og meg? Nå holdt jeg på å si fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen, ler Tajik.

- Min far har vært aktiv i fagforeningsarbeid siden han kom til Norge. Han har alltid vært opptatt av arbeidsfolks rettigheter, og det er noe jeg er stolt over, og en tradisjon jeg er glad for å være en del av.

Listeforslaget fra Oslo Arbeiderparti skal nå på gjennomlesning
til lokallagene, som har frist til 4. november med å komme med sine kommentarer. 18. november holdes det endelige nominasjonsmøtet.

- Vi følte at så lenge det var et hull i listen, hadde ikke vi i nominasjonskomiteen gjort vår jobb hundre prosent. Dermed ville vi få klart et forslag som kan diskuteres raskt, sier Axelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder