- Kvinnelige politikere mer truet

Yngre kvinnelige politikere blir mer sjikanert enn sine mannlige kolleger.

Line Torvik
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Det bekrefter Stortingets sikkerhetssjef, Gerrit Løberg.

- Yngre, pene kvinnelige politikere vil nok i større grad enn menn være utsatt for ubehagelige brev, postkort, e-poster og tekstmeldinger som er fra en mentalt forvirret fyr som kan være avstandsforelsket. Det er sjikane og slibrigheter som rettes mer mot kvinner enn menn, sier Løberg.

Voldsalarm

VG har de siste ukene skrevet at både Siv Jensen (Frp), Kristin Halvorsen (SV) og Karita Bekkemellem Orheim (Ap) har gått med voldsalarm.

Sikkerhetssjefen har kontakt med en egen gruppe i politiet som gjennomgår truslene.

Gruppen har egne personer som lager profiler på dem som utsetter politikerne for trakassering.

- Mentalt forvirrede personer er en gruppe man må ta alvorlig, for flere av dem kan være handlingsdyktige. Vi jobber ulikt med hver enkelt sak, sier Løberg.

Stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) mener det er flere kvinnelige politikere enn mannlige politikere som føler seg truet.

- Det er berettiget. Truslene mot jentene er av en slik karakter at jeg forstår at de blir bekymret. Jo mer dere skriver om det, jo mer blir det av slike situasjoner. Det blir jeg sur av, sier Kosmo.

- Hvorfor blir flere kvinner enn menn utsatt for slike trusler?

- Herregud, det er langt igjen før vi har full likestilling i dette landet, og at kvinnelige og mannlige politikere blir sett på med like øyne. Slik er det bare, dessverre, sier Kosmo.

Psykiater Harald Reppesgaard mener sjikane og trusler kommer av at kvinnelige politikere provoserer frem primitive og mannsjåvinistiske holdninger.

Provosert

- De som truer, er nok folk som ikke har et politisk forhold til de kvinnelige politikerne, men blir provosert over at kvinner har bestemte meninger. De eksponerer seg ofte på TV, og bryter med det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret, sier Reppesgaard.

Han mener at de som fremsetter trusler, oppfatter at de kvinnelige politikerne spiller på utseende, og at måten de snakker på og er kledd på, kan vekke aggresjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder